Philadelphia Eagles analitika – Ki legyen a kezdő irányító?

A Philadelphia Eagles története során először nyert Super Bowlt februárban, ezzel nem kis meglepetést okozva mind az amerikai, mind a hazai NFL szurkolók körében. Azt nem nagyon vitatta senki, hogy megérdemelt volt ez a győzelem, hiszen elég magabiztosan menetelt a Pederson legénység a döntőig, ahol pont annyival bizonyultak jobbnak a New Englandél, amennyivel kellett. Az utolsó pillanatban villant a korábban remeklő, de azon a meccsen gyengén játszó védelem, és így a Testvéri Szeretet városába kerülhetett a régóta üldözött trófea!

A következő cikksorozatban posztonként fogom végigvenni az Eagles keretét, mi várható a jövőben, hiszen hamarosan elkezdődnek az edzőtáborok, és kezdetét veszi a 2018-as szezon, érdemes tehát képbe kerülni a bajnokcsapattal kapcsolatban is.

Quarterback

Az egyik legnagyobb story a keretben a QB szituáció. Ugye a másodéves Carson Wentz MVP formában vezette a támadó sort a szezonban, egészen a Rams elleni, 13. heti mérkőzésig, ahol ACL szakadást szenvedett egy bevetődésnél, vagy pontosabban közvetlenül előtte. A szurkolók többsége úgy érezte, itt a vége a győzelmi sorozatnak, az addig 10-2-es mutatóval álló gárda ugyan bejut a rájátszásba, de ott már az esélytelenek nyugalmával léphet pályára.

A Wentzet helyettesítő Nick Foles nem tűnt igazán élesnek, bár a Giants ellen nem játszott rosszul, ám az alapszakasz maradék meccsein eléggé kiábrándító teljesítménnyel rukkolt elő. Aztán jött a rájátszás, és minden megváltozott. Foles elképesztően jól adogatott, a társak remekül segítették a falban és az elkapó posztokon egyaránt, na és persze a futójáték is mintha egyszeriben hatékonnyá vált volna. Végül Foles lett a Super Bowl MVP, amivel nem hiszem, hogy bárki vitatkozna.

Ezek után a szurkolók, sőt a szekértők többsége is úgy vélte, Foles az offseasonban másik csapathoz fog kerülni. Sok pletyka keringett, hogy mely csapatok jelentkeztek be az irányítóért, és milyen ajánlatokkal, ám konkrétumok nem voltak. Ami biztosnak tűnik, hogy a Bills és a Browns volt az a két csapat, amelyik leginkább szerette volna megszerezni őt, de egyik gárda ajánlata sem volt elég ahhoz, hogy Howie Roseman rábólintson. Ezek után Foles egy új, 2 éves szerződést írt alá az Eaglesel, ami több pénzt biztosít számára, a korábbi szerződését felülírva.

A jelek szerint az edzőtáborra Wentz már teljes értékű munkát végezhet, és Foles is Phillyben kezdi meg az edzéseket, de a nagy kérdés továbbra is fenn áll!

Ki lesz a kezdő irányító a szezonnyitón?

Nos, az én véleményem az, hogy Carson Wentz!

 Mégpedig azért, mert én úgy hiszem, Folesért majd az edzőtábor alatt fog érkezni egy olyan ajánlat, amelyet Rosemanék sem utasíthatnak vissza. Elég, ha az egyik csapatnál történik egy sérülés, vagy nem elégedettek a jelenlegi irányító felhozatallal. Sok GM képes ilyenkor kapkodni. Emlékezzünk csak vissza mi történt Sam Bradford esetében.  Bridgewater megsérült, és a Vikingsnak kellett egy tapasztalt QB. Utólag visszagondolva biztos, hogy nem adtak volna érte 1. kört, de a történet bármikor megismétlődhet, és Foles azért már megmutatta, hogy képes győzelemre vinni egy csapatot, ha megfelelő stáb veszi körül.

Nos, én ebben hiszek. csapatot nem tudnék megnevezni, de nagy esélyt látok egy cserére.

De, amennyiben Foles mégis maradna, úgy is az a véleményem, hogy Wentz fog kezdeni, ha nem hátráltatja sérülés. Mégiscsak ő a kinevezett franchise irányító, érte adott rengeteg draft cetlit a csapat a 2016-os börzét megelőzően. Ha egészséges, és a formája is rendben van, akkor mindenképpen ő az első számú QB.

Persze a keretben nem csak a két említett játékos található ezen a poszton. Itt van például az a Nate Sudfeld, aki szintén a 2016-os drafton lett kiválasztva, a Washington által, de ők a szezon kezdetén megváltak tőle. Az Eagles lecsapott rá, és mióta a csapatnál van szinte csak olyan nyilatkozatokat hallani mind Pederson, mind Roseman szájából, hogy Sudfeldet kezdő képességű játékosnak tartják, és rendkívül elégedettek vele. Ez persze önmagában még nem bír nagy jelentőséggel, ám ez a két ember mondta anno Nick Folesról is ugyanezt, és nem sokan hittünk nekik. Aztán történt, ami történt, és most már azt kell, mondjam, egyre több hitelt tudok adni az efféle kijelentéseknek. Sudfeld játéka azért is különösen fontos, mert amennyiben Foles távozik, ő lesz majd Wentz első számú cseréje, és mint tudjuk, bármikor beüthet a krach. A korábbi Indiana-i játékos egyébként nem bír sok tapasztalattal NFL szinten, leszámítva az előszezon meccseket, mindössze a tavalyi alapszakasz záró meccsén, a Dallas ellen kapott lehetőséget. Ebből pedig nem igazán lehet kiindulni, de ha hinni lehet a minicampen ott lévő szakértőknek, akkor komoly optimizmussal ugorhatunk neki a július 24-én startoló edzőtábornak.

A negyedik irányító, aki a jelenlegi keret tagja, az egy korábbi Green Bay Packers játékos, akit Joe Callahanként ismerhetnek a szurkolók. Ő draftolatlanként került a ligába 2016-ban, és egy eseménydús őszön a Packers – Saints – Browns – Packers útvonalat bejárva ragadt meg végül Wisconsinban. Egészen az idei év áprilisáig. NFL tapasztalata neki is inkább csak előszezon mérkőzésekből van, bár az alapszakasz utolsó fordulójában ő is lehetőséget kapott a nagyok között, Nate Sudfeldhez hasonlóan. Tőle nem várok igazából semmit, ha szerencséje van 3. irányítóként felférhet a rosterre, persze csak ha valaki lesérül, vagy elcserélik. Ellenkező esetben nem sokat találkozhatunk majd az ő nevével.

Összességében egy elég erős egységről beszélhetünk, egy majdnem alapszakasz MVP, és egy Super Bowl MVP erősíti a csaptatot a legfontosabb poszton, de az utánpótlás is jó minőségűnek tűnik. Bárhogy is alakulnak az események, nem hiszem, hogy az irányítókon fog múlni a csapat sikeressége. Hosszú utat tett meg az Eagles a Sam Bradford – Mark Sanchez éra óta, de végre egy mindenki által erősnek tartott irányító egység áll rendelkezésre, a cél pedig a címvédés!

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS