PirosZászló – Második rész

Folytatjuk a 8. forduló meccseinek összefoglalóit. Ezen a héten sajnálatos módon a Buccaneers – Panthers meccsről, valamint  Steelers detroiti játékáról, nem olvashattok összefoglalót, mivel a szerkesztőség sajnos nem tudja mindig lefedni az összes mérkőzést. 

New England Patriots – Los Angeles Chargers 21 – 13

A múlt heti „köd előttem, köd utánam” helyett most tiszta idő fogadta New Englandben a Chargerst. Azt a csapatot, amely a szezon elejét nagyon balszerencsésen kezdte, ám legutóbbi három mérkőzésüket mind megnyerték. A Patriots, a sok sérült ellenére magabiztos, pozitív mérleggel állt a mérkőzés előtt, és a védelem vezérének, Dont’a Hightowernek a kiesése sem okozott problémát. De ne szaladjunk annyira előre.

A vendégek kezdték a mérkőzést, és elsősorban futásokkal operálva gyűjtötték az első kísérleteket, mígnem a hazai védelem megálljt parancsolt számukra. Tom Bradyék a tőlük megszokott, előre megkomponált támadósorozatba kezdtek, ami az elején még jól működött, a rövid passzok ültek, ám a futásokat fogta a Chargers védelme. Újabb vendég roham következett, amely néhány kevésbé előremutató játékot követően egy hatalmas, 87 yardos Melvin Gordon futással ért véget. Manapság ritka, hogy ilyen hosszú futójáték sikerüljön az NFL-ben, de a tight end Hunter Henry és az újonc, első körös elkapó Mike Williams remek blokkjainak köszönhetően most összejött.

A folytatásban már Bradyék is belelendültek, és kizárólag rövid passzokkal, valamint 1-2 yardos futásokkal operáltak, ám így is sikerült eljutnia a Patsnek a célterületig. Itt pedig nem hibáztak. A Brady – Gronkowski páros ismét villant, és egy csodás hatpontossal egyenlítettek a hazaiak. A következő, igazán említésre méltó jelenet a 6. percben történt, amikor a Patriots puntolt, és a visszahordásokkal életveszélyes Travis Benjamin várta a labdát, a túloldalon. A múlt héten Benjamin visszahordott egy labdát ilyen szituációban, ezúttal viszont teljesen megzavarodott. A pálya jobb oldalán először elejtette, majd összeszedte a lasztit, a 10 yardos vonalon, azután elindult hátrafelé, és a pálya közepének irányába. Ekkor megérkezett a Patrióták speciális egységének 3 tagja is, akiktől annyira megijedhetett, hogy tett még hátra néhány lépést. Igen ám, de ekkor már a célterületen belülre került, ahol nem volt mese, levitték a földre. A bírók jogosan safetyt, azaz 2 pontos ítéltek. 9-7 a New Englandnek! A szabályok értelmében ismét a hazaiak támadhattak, akiket ezúttal a futók vittek előre. A Burkhead – White – Lewis hármas futásokkal és főleg elkapásokkal segítette Bradyt, akik mellett egyedül Brandin Cooks említhető még. A félidő végéig még két mezőnygólig sikerült eljutniuk, ami mutatja, hogy a vendégek védelme milyen nagyon komoly munkát végzett. A Joey Bosa – Melvin Ingram vezette védelem mindent megtett, hogy féken tartsa a hazai rohamokat, ám teljesen ezúttal lehetetlen volt megfogni őket.

A második félidőben hasonlóan zajlottak az események. A hazai védők olvastak Phillip Riversék fejében, és a sok sérült ellenére, mindig remekül odaértek a támadókra. Pedig igazán akart a Chargers, még egy touchdownt is elértek, amit végül támadó szabálytalanság miatt visszafújtak a sporik.

A negyedik negyedre 18-7-es hazai vezetéssel fordultak a csapatok. A játékrész elején ismét támadhattak Bradyék, ám ezúttal sem tudtak hatpontosig menetelni, a védelem szilárdan állt a lábán, a mezőnygólt viszont Gostkowski ezúttal kihagyta. A következő támadásnál aztán zárkózott a Chargers. Melvin Gordonnak is volt egy szép futójátéka, Mike Williams is elkapott egyet, végül Travis Benjamin próbálta feledtetni korábbi hibáját, és a célterületre befutva, biztos kézzel húzta le Rivers 24 yardos passzát. 18-13. A folytatásban mindkét oldalon következett egy – egy sikertelen támadó sorozat, majd a legvégén a Patriots bebrusztolta a labdát a 10 yardos vonalig, ahonnan már Gostkowski nem hibázta el a hárompontost. A hazaiak ezzel megnyerték a mérkőzést, és továbbra is az AFC East élén állnak, nyomukban szorosan a Buffalo Billsel. A Patrióta szurkolók most már csak imádkozhatnak, hogy Tom Brady ne sérüljön meg, mert egyetlen igazi jó csere irányítója sem maradt a csapatnak, miután Jimmy Garoppolot eladták San Franciscoba. A Chargers 3-5-ös mérlegével az AFC West harmadik helyén szerénykedik, igaz az Oakland és a Denver is negatív mérleggel áll. Mindkét csapatnak jót fog tenni a hétvégi pihenő!

Temesvári Zsolt

Houston Texans – Seattle Seahawks 38 – 41

Látva a két csapat támadó-és védősorát, előzetesen sok pontos meccset vártam. A mérkőzés során nem egyszer maradt tátva a szám a sok gyönyörű megmozdulás és TD láttán, pedig több száz meccset láttam már eddig. 

Sok rekordot megdöntő találkozót láthattak a nézők, elsősorban Russel Wilson, és DeShaun Watson közbenjárása miatt. A két irányító összesen majdnem 900 yardot, 8 TD-t és 70-nél több futott yardot hozott össze, ami, mondanom sem kell, rekordnak számít. Watson ezen felül rekordot döntött még:

 • -újonc irányítóként 19 TD-t ért el az első hét meccsén
 • -három egymást követő meccsen 3+ TD és 50+ futott yard

Egyből a mérkőzés elején megkínálta Fullert egy hatvan yardos bombával, amivel hamar előnybe került a vendégcsapat. Watson beköszönt a Legion of Boom-nak. Erre Wilsonnak még nem volt válasza, és jöhetett újra a Texans, viszont Earl Thomas nem hagyja olyan könnyen, hogy lerombolják a hírnevét, ezért jó ütemben halászta le Watson passzát, majd futott vissza vele a célterületre. A következő támadásban jött megint a Texans, és Lamaar Miller futott három yardos TD-t. Újra vezetett a Texans.

Ezután az egész mérkőzésen ment az adok-kapok. Az első félidőben hat touchdown-t láthatott a közönség, 21-21-es állással vonultak félidőre a felek. A harmadik negyedben “csak” három mezőnygólt értek el a két együttes, 24-27-es hazai vezetéssel indultak neki az utolsó negyednek.

A végére sem adták lejjebb, folytatódott az adok-kapok. Előbb Watson menekült meg hihetetlen módon a blitz elől, és lökte oda a labdát Millernek hat pontért, majd Jimmy Graham kapta el Wilson egy yardos passzát tök üresen a célterületen. Válaszként DeAndre Hopkins futott egy hetven yardos TD-t, miután elkapta Watson screen passzát. Erre nem volt egyből válasza a Seattle-nek. Öt perccel a vége előtt megint a Houston jöhetett. Viszont az idő menedzselése még nem megy Bill O’Brien-éknek. Már nem volt két perc sem a meccsből, amikor harmadik kísérlet következett a vendégeknek, ám nem tudtak tovább haladni. Jöhetett a Seahawks és Wilson 40 yardos bombája, amivel red zone-ba értek 30 másodperccel a mérkőzés vége előtt. Ekkor, számomra érthetetlen módon, a Texans játékosai nem álltak fel védekezni. Valószínűleg úgy gondolták, Wilson spike-olni fog, vagyis – időkérés híján – megállítja az órát. Természetesen nem ez történt, hanem no huddle-lel ment tovább a hazai csapat, és mivel nem volt se pass rush, se passzvédekezés, ismét Graham kaphatott TD passzt zavartalanul a célterület közepén. 

Egyrészről izgalmas meccsen, drámai fordítás után nyert a hazai csapat. Másrészről viszont érthetetlen, és idegesítő véget ért a Texans számára a mérkőzés. Ilyen dekoncentráltsággal a meccs végén nem érdemeltek győzelmet. 

Befejezésként nem emelnék ki további játékosokat. A két irányító teljesítménye amúgy is magasan a mezőny fölött volt, és minden második hír is róluk szólt. Legyen elég annyi, hogy fordulatokban gazdag mérkőzést láthattunk. Aki tudja, nézze vissza a teljes meccset, ilyet nagyon ritkán fog látni. 

Remélem, ez a mérkőzés előrevetíti a két fiatal irányító hosszú éveken át tartó csatáját egymással és a rekordokkal. 

Sándor András

Monday Night Football: Kansas City Chiefs – Denver Broncos 29 – 19

Zsinróban második meccsét is elvesztette a Chiefs, méghozzá elég bizarr körülmények között, de volt 10 napjuk felkészülni a csoportrivális Denver ellen, ahol már csak a védelem hasonlít arra a csapatra, akik főmüsoridőben lemosták a Cowboyst. Ők is 2 meccset veszítettek egymás után, ráadásul sem a Giants, sem a Chargers elleni nem volt különösebben kompetitív. Nos, ez sem volt az túlságosan sokáig.

A nagy visszatérő Jamal Charles első labdaérintése katasztrofálsra sikeredett. Extra centikért küzdve tépte ki Peters a labdát a kezéből, és vitte vissza a célterületre. A következő labdabirtoklásuk legalább puntig eljutott, de a Chiefs végiggyalogolt, az egyébként kőkeményen játszó Broncos védelmen, mivel az első negyedben Kelcére nem volt válaszuk. Innen már lehetett sejteni, hogy egy olyan csapat, amelyik nulla pontot szerzett a Chargers ellen, nem fog felállni a Chiefs ellen sem. Ez az érzés csak megerősödött, amikor Siemian valami tragikomikus passzát ki más, mint Peters lehúzta.

Ami mégis meccsben tartotta őket, az a Chiefs támadóegység. Tyrek Hill red zone pick, Alex Smith sack-fumble kombináció a második negyedben. De nem tudták kihasználni ezeket a hibákat. A harmadik negyedben 4 ponton belülre kerültek, de elejtett punt visszahordás, Siemain újabb eladott labdája, és az elképesztően gyenge elkapó teljesítmény miatt a Chiefs zsinórban bevágott 5 mezőnygóllal bebiztosította magának a győzelmet.

Mivel szerencsére elég mozgalmas meccs volt, nem akarnék minden második labdabirtoklást elemezni, így inkább néhány megjegyzés.

 • Trevor Siemian rossz irányító. De az előszezonban simán megnyerte a párharcot a kezdő pozícióért.
 • Alex Smith jó irányító. A Colts elleni elképesztő teljesítménye óta viszont csak vajúdik a rájátszásban. Ha ott is ilyen teljesítményre lesz képes, 34 éves korára odaérhet a legnagyobbak közé. Szóval ne tépjük le minden 22 éves irányító fejét 4 meccs után
 • Justin Houston férfinak tűnt a fiúk között. Ebben a sportban nem kis teljesítmény!
 • Von Millertől sokkal több kellett volna ezen a meccsen.
 • A Broncos támadófaltól is.
 • Mindkét csapat nagyon alaposan átlapozta a játékkönyvét erre a meccsre. A védelmek ki tudtak lépni a komfortzónájukból, és végre tudták hajtani, a támadók nem.
 • Mike McCoy-ról nekem nagyon jó véleményem van Akinek egy teljes félidő kell, hogy Thomast elkezdje erőltetni Acker ellen, az sok mindenre figyel, csak a legfontosabb dolgokra nem
 • Akárki lehet az irányító, a támadófal széle nem lesz jobb, az elkapók teljesítménye pedig kritikán aluli. Fowler két olyan labdát ejtett el, ami után én pályára se engedném. Thomas sokszor mintha a pályán sem lenne.
 • A Denver ötször adta el a labdát ezen a meccsen. Mégha irányítóval nem is tudsz mit kezdeni, egy punt visszahordót azért nem annyira nehéz találni.
 • Ha a Chiefs nem akarja túltrükközni a Broncos védelmét, már az első negyedben kirúgták volna őket a stadionból. Erre mondják mifelénk, hogy a biciklicsel ledobta a láncot. Méghogy Andy Reid konzervatív!

A Denver nagyon nehéz helyzetbe került ezzel a vereséggel, és a következő két meccsen az Eagles, és a Patriots ellen matematikaileg is kiszállhatnak a versenyfutásból. A másik oldalon nagyon úgy néz ki, hogy a Jóisten se menti meg a Főnököket a csoportgyőzelemtől. Az egyik legjobb alapszakasz csapat, négy év alatt 1 rájátszásgyőzelemmel.

Tamás Mihály

Philadelphia Eagles – San Francisco 49ers 33 – 10

Esős nap volt vasárnap Phillyben, a pálya talaja is kissé felázott, annak ellenére, hogy nagyon vigyáztak rá a pályamunkások. A délután folyamán olyan hírek jöttek, hogy halasztani kell a mérkőzést az időjárás miatt, ám szerencsére erre nem került sor.

Az első támadás joga a Ninersé volt, és a hazai védelem rögtön egyértelműsítette C.J. Beathard számára, hogy nem szándékozik megkönnyíteni az újonc irányító az napi dolgát. Rövid úton leparancsolták a Frisco támadóit a pályáról. A Carson Wentz vezette hazai támadók, jól kezdték a meccset, több első kísérletet is sikerült elérniük, de a félpályánál a vendég védelem is megálljt parancsolt. A 49ers támadóit eztán ismét rövid úton, a partvonalon túlra száműzte az Eagles védelme, majd a második hazai támadásnál, már a vörös zóna közelébe is eljutottak a zöldek. Végül a rúgó, Jake Elliott mezőnygóljával ért véget a sorozat, 3-0 a hazaiaknak. A második negyed hasonlóképpen folytatódott, ahogyan az első. A vendégek támadóitól egy – egy szép játékra futotta, de végül a sasok védelme föléjük kerekedett. A sérülések ellenére, nagyon jó volt ez az Eagles védelem. A falban Fletcher Cox klasszis munkát végzett, Vinny Curry talán soha nem volt még ilyen jó, Brandon Graham hozza, amit várni lehet, Jernigan remek, és az újonc Derek Barnett is egyre több szerephez jut, amit kiváló játékkal hálál meg. Ráadásként a secondary is fejlődik. A második negyed közepén például egy felpattanó passzt követően Rodney McLeod kezében landolt a labda. Ezzel ugyan még nem tudott mit kezdeni Wentz és bandája, de a következő támadásnál egy jól irányzott Mack Hollins elkapást követően, eljutott a célzónáig a Philly, és Zach Ertz idei 6. touchdownjával 9-0-ra módosult az eredmény, miután Elliott kihagyta az extra pontot.

Még fél perc sem telt el az ünneplés után,  a játékból, és máris nőtt az eagles előnye. Beathard ugyanis a corner, Jalen Mills kezébe passzolt, aki 37 yardról bevitte a labdát, így 17-0-s hazai vezetéssel fordulhattak a csapatok.

A második félidőben előbb Jake Elliott növelte 20 pontosra a sasok előnyét, majd megrázta magát a Frisco is. Jó védekezést követően, a támadók a 20 yardos vonalig jutottak, ahol egy trükkös passz után, az újonc futó, Matt Breida kapta el a lasztit, és nyargalt egyenesen a célterületre. A válasz nem sokat váratott magára. Az Eagles is elővette újonc futóját, Corey Clementet, aki egy 20 yardos sprintet vágott ki, majd a jobb szélen, Alshon Jeffery kapta el kissé nehézkesen a lasztit, és elképesztő, klasszis játékot bemutatva a célterületig rohant vele. 27-7-es állásnál fordult a meccs a 4. negyedhez. Itt már a hazaiak felszabadultan játszottak, zsebükben érezhették a győzelmet, míg a vendégek a becsületükért küzdöttek. Az eagles rögtön remek támadósorozattal nyitott, melynek végén az igásló, LeGarette Blount futott be egy 6 pontosra, melyet követően Elliott ismét elhibázta az extra pontot. A Niners erejéből pedig már csak egy kiszenvedett 3 pontosra tellett.

A végeredmény jól tükrözi a két csapat közötti különbséget. A hazaiak támadói nem játszottak igazán jól, de a védelem most is remekelt. A vendégekről is hasonló dolgot mondhatok, annyi különbséggel, hogy ez a védelem azért vékonyabb, és rutintalanabb, mint a sasoké, de remekül helytálltak, míg a támadók egyelőre teljesen súlytalanok. Talán majd a kedden megszerzett Jimmy Garoppoloval, jobban fog sikerülni a szezon második fele.

Az eagles továbbra is vezeti a ligát, 7-1-es mutatójával, míg a San Francisco első győzelméért küzd.

Temesvári Zsolt

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS