Prizma 2.0 – Tate nélküli vereség…

Detroit Lions – Atlanta Falcons 26-30

Prológus (Tamás Mihály):

A Lions drukker egy különös és mégis létező faj, jelszava: „Ha sohasem lehetünk elsők, legyünk mindig utolsók.” Ki nem állhatják Jim Caldwell vezetőedzőt, bezzeg Jim Bob Cooter támadókoordinátor szobrát még életében megépítenék. Matthew Stafford tavaly már bekopogott az ajtón, ahova csak a legnagyobbak léphetnek be, majd echte detroiti szokás szerint kézsérülést szenvedett, ami visszavetette a teljesítményét. Most vasárnap a Green Bay Packerst porrá zúzó Atlanta ellen is hozta, a tőle várhatót, egyben bizonyította, hogy megérdemli a szerződését. Ha megvédi a támadófal. De nem védte. Ha nincs Matt Ryan három „homálya”, már a harmadik negyed közepére eldől a mérkőzés. De néhanapján neki is kijár a pech. Legközelebb a rájátszásban…

Passzjáték (Balogh Balázs):

Egy kaotikusra sikeredett összecsapáson felcserélődtek a szerepek a két irányító között, lévén a szakértők nem Ryantől vártak, hanem kollégájától Staffordtól várták azt, amit kaptak. Az első félidőben még a tavalyi MVP-ről szólt, eltekintve egy eladott labdájától. Működött a passzjáték, hosszan, röviden. Játszótársa Julio Jones hozta a megszokott magabiztos jardokat, csak egyszer került a porszem a gépezetben, amit a detroiti Glover Quin kihasznált és hatpontosra váltott. A második játékrészben azonban nem a tavalyi nagydöntős csapat futott ki: Ryan túldobta célpontjait, idegesen mozgott a zsebben és ennek eredményeként Darius Slay két ízben is lehalászta a passzát, egyből Matt Prater mezőnygólt is szerzett a hazaiaknak. Ryannek nem volt sikeres mérkőzése, igaz, Ryan Schraeder támadófal ember hiányában nem is lehetett.

Stafford legnagyobb kritikája általában, hogy „nagy” csapatok ellen képtelen konzisztens játékot hozni, és az „árnyékát” most is képtelen volt átugrani a legdrágább irányító. Újra fény derült egy vele kapcsolatos igazságra is: amíg nincs vége, addig nem szabad leírni, ergo védelmi segítséggel, de visszahozta a mérkőzésbe a hazai csapatot. Nem benne van a hiba Detroitban, hanem nagyobb segítség kéne az elkapóktól és a ritka gyatra napot kifogó Eric Ebrontól, és a mérkőzést megnyerhették volna… Kikapott a Lions, de az irányítók harcát Stafford nyerte meg.

Futójáték (Pongrácz Zoltán):

A vendégek futóegysége igencsak döcögősen indult neki az első támadásnak, és Devonta Freeman után gyorsan ráhagyták a dió feltörését Tevin Colemanre. Ryan passzjátékának belelendülése megnyitotta a teret a futásnak, úgyhogy harmadik nekilódulásra szinte kizárólag a földi egységek dolgoztak. A jól muzsikáló detroiti futást az eredményjelző ölte meg, hiszen a két labdacipelésnél nagyobb hátrányban rohanni kell az eredmény után, és spórolni az órával, tehát a passzjáték került előtérbe. A Falcons, előnye tudatában, próbált minél többet futni, amit a detroiti védelem is „elnézett” egy darabig, de a végére elfogyott a szusz az atlantai alakulatból. Összességében Stafford tudta két futással is meglepni a vendégeket, az eredmény ismeretében a hazaiak nem tudtak többet a földön rohamozni. A vendégek óra lepörgetését a végjátékra fordulva megfojtotta a Lions.

Futásblokkolás és passz siettetés (Temesvári Zsolt):

Futásblokkolás: A két csapat védelmi egysége egyaránt jó erőket vonultat fel, de vasárnap akadt pár „húzónév” a hiányzók között (K. Hyder, A. Bryant, C. Upshaw és V. Beasley). Futás ellen mindkét csapat kiválóan védekezett az elején, aztán a második negyedben a Freeman-Coleman duó már talált lyukakat a hazai védőfalon. A vendég támadófal blokkolta A’Shawn Robinsont és Haloti Ngatát, és így 5-8 yardos futásokkal tört előre a Falcons. A hazaiak már csak a linebacker sorban bízhattak, de ők gyakorta hátrébb helyezkedett a megszokottnál és képtelen volt ellenállást tanúsítani. A túloldalon remekül működött a védőfal, a Dontari Poe – Grady Jarrett duót képtelen volt elmozdítani a detroiti támadófal.

Passz siettetés: A vendégeknek gond nélkül haladtak előre a földön és ez a passzjáték sikeressége miatt is fontos. A hazai védőfal szélén Ziggy Ansah elit irányító üldöző, ellene ritkán van orvosság, ha jó napot fog ki. Ezúttal azonban nem tudott nyomást generálni és szerelés nélkül zárta a mérkőzést.

A vendégek viszont az újonc Takkarist McKinley vezérletével sikeresen „egzaltálták” Staffordot, aki még így is képes volt 5-6 jardos passzokra. Keményen megküzdöttek a területért és váltakozó sikerű, kiegyenlített küzdelem zajlott a két védelmi hetes között. Összességében a hosszabb cserepaddal bíró Falcons teljesítménye tűnt jobbnak, de a mérkőzés végkimenetele nem ezen múlott.

Hátsó védelmi egység (Harsányi Tamás):

Stafford szokásához híven most is belealudt a mérkőzés elejébe, így a vendégek hátsó védelmi egysége nagyszerűen limitálta a hazai támadósort az első félidőben. Aztán két támadással is úgy mentek át rajtuk, mint kés a vajon, és ebből az egyik az utolsó drive volt, ahol a legvégén sikerült megállítani a detroitiakat, és itt is kétszer dobtak zászlót Desmond Trufantra. A labdaszerzés nem jött össze, nehézkesen indul a turnover gyártás Atlantában. A hazaiaknál hiányzott Tavon Wilson, ez látszott a futások ellen. Az atlantai glame plan tökéletes volt: futással megágyaztak a passznak, és csak két utolsó támadásuk fejeződött be punttal. Három labdaszerzésük volt, egyből tédét, egy másikból mezőnygólt csináltak. Ha nincs ez a három turnover, sokkal jobban szét lettek volna cincálva. Az előzetes várakozásommal ellentétben kevés nagy játékot engedtek a hátsó védők, egyik egység sem okozott csalódást.

Epilógus (Tamás Mihály):

Idén ismét elképesztően erős az Atlanta Falcons, a pancser Chicago Bears kis híján meglepte őket, de egy kellemes ellenfél ellen sikerült kirázni a fejükből a Super Bowl bukást. Ha akkor lépést tévesztenek, ki tudja..? A Detroit Lions újra rámegy a rájátszásra, a védelem összeállt, a támadófal javulni fog a két kezdőjátékos visszatérésével. A csoportgyőzelemért is harcban lehetnek, de most vasárnap a játék minden elemében föléjük nőtt a vendégcsapat.

További eredmények, NFL 3. hét

 • TNF San Francisco 49ers – Los Angeles Rams 39-41
 • Jacksonville Jaguars – Baltimore Ravens 44-7
 • Indianapolis Colts – Cleveland Browns 31-28
 • Philadelphia Eagles – New York Giants 27-24
 • New York Jets – Miami Dolphins 20-6
 • Buffalo Bills – Denver Broncos 26-16
 • Carolina Panthers – New Orleans Saints 13-34
 • Chicago Bears – Pittsburgh Steelers 23-17 (h.u.)
 • Minnesota Vikings – Tampa Bay Buccaneers 34-17
 • New England Patriots – Houston Texans 36-33
 • Los Angeles Chargers – Kansas City Chiefs 10-24
 • Tennessee Titans – Seattle Seahawks 33-27
 • Green Bay Packers – Cincinnati Bengals 27-24 (h.u.)
 • SNF Washington Redskins – Oakland Raiders 27-10
 • MNF Arizona Cardinals – Dallas Cowboys 17-28
Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS