Prospect ismertetők: Drew Lock, QB (Missouri)

Sorozatunk újabb részében ismét egy irányító következik, név szerint Drew Lock, aki az idei class TOP4 QB-ja közül a leginkább tapasztalt.

1996. november 10-én született a Missouri állambeli Columbia városában. A Lee’s Summit High School színeiben az ország egyik legjobb középiskolás irányítójává nőtte ki magát, 4-csillagos recruitként úgy döntött, hogy az azonnali játéklehetőség miatt marad az államban és a Tigers QB-ja lesz, nem mellesleg édesapja és nagyapja is viselte a csapat mezét. Football mellett kosárlabdában is tehetséges volt, többek között a Missouri és az Oklahoma is ösztöndíjat ajánlott neki mint kosárlabdázó.

Számítása bejött true freshmanként mind a 12 meccsen játszott, 8-on kezdett is, ám az alkalmazkodás lassan ment, csupán 49%-os pontossággal passzolt 1332 yardot, ráadásul a 4 touchdownjára 8 interception jutott. 2016-ra fejlődött, 3399 passzolt yarddal az SEC legjobbja volt, az 54.6%-os pontosság még mindig nem a legjobb, de a 23/10 TD/INT arány is mutatja a fejlődését, amely nem tört meg a későbbiekben sem. 2017-ben 57.8%-os pontossággal passzolt 3964 yardot, 44 TD-átadással SEC-rekordot döntött (az FBS-ben ez volt a legtöbb ebben az idényben), amire mindössze 13 interception jutott, All-SEC elsőválogatott lett az edzőknél és az AP-nél is. Végzős évére yardban (3498) és touchdownban (28) visszaesett, cserébe viszont először passzolt igazán jó pontossággal (62.9%), ez meglátszott azon is, hogy csak 8 INT került a statisztikai lapjára, All-SEC második csapatosként zárta egyetemi karrierjét.

Erősségek

Prototípus kombinációja méretnek és karerőnek. Kellően gyorsan tudja olvasni a teljes pályát. Izgága a zsebben, hirtelen mozdulatokkal operál. Kivételesen gyors dobómozdulat. Megfelelően elővételez dobás előtt. Nem ismer félelmet, magabiztosan vállalja be a mélységi passzokat. Szétszedi a cover 2-t seam route-okkal. Szemeivel képes mozgatni a safetyket. Ritkán ragad le az elsődleges célpontnál, így nem tudnak a védők kellően korán ráugrani az útvonalra. Megfelelő pontosság és touch mély passzoknál, megadja az esélyt az elkapójának. Mobilis és érzi a kívülről érkező nyomást, ezért kevésszer sackelik. Mozgás közben is a pályán tartja a szemét. Pontosságára negatívan hatott, hogy az elmúlt két szezonban a legfőbb célpontjai rengeteg labdát ejtettek el.

Gyengeségek

Pontossága és touch-a frusztrálóan inkonzisztens. Könnyed mozdulattal dobja meg a labdát nagy sebességgel, a gond az, hogy rövidpasszoknál is így jár el, pedig ott azért érdemes bizonyos esetekben változtatni. Karból dob, a mozdulat befejezése csonka. Keresztirányú útvonalaknál, slanteknél gyakran a célpont mögé dobja a labdát. Leengedi a karját a dobómozdulat során, így könnyebb sáncolni. Fegyelmezetebb lábmunkára lenne a szüksége a zsebben. A statisztikái zuhanásszerűen esnek vissza, ha mozgásból kell dobnia. Inkonzisztens szögből dob mozgás közben. Poise-a és döntéshozatala nagyban függ attól, hogy éppen mekkora nyomás nehezedik rá. A nyomás elől menekülve alacsony hatékonyságú dobásokba kergeti bele magát. SEC-csapatok ellen 14 TD és 7 INT volt a mérlege 2018-ban. Zavarodottnak, bizonytalannak tűnt az Alabama és a Georgia ellen, több labdavesztése is volt.

Az egész pályát olvasni képes irányító prototípus mérettel és karral, de az erősebb ellenfelek ellen hiányzik belőle a pontosság és a konzisztencia. Minden meccsen passzol olyanokat, amelyek alapján korai körös picket is megér. A nagyjátékok mellett véletlenszerűen érkezni fognak a pontatlanságok és a gondok, ha beomlik a zseb.  Nyers tehetségben bárkivel felveszi a versenyt a 2018-as classból, de a kiemelkedő potenciál csak akkor fog kijönni belőle, ha fejlődik a pontossága és kevésbé lesz hullámzó a játéka meccsen belül. Nem véletlen, hogy nehezen jutnak vele dülőre a szakértők, Blaine Gabbert-től Jay Cutleren, Matthew Staffordon, Philip Rivers-ön át egészen Pat Mahomesig lehetett vele kapcsolatban párhuzamokat olvasni.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS