Prospect ismertetők: Dwayne Haskins, QB (Ohio State)

Kicsit elmaradtunk az irányítók bemutatásával, eddig csak Daniel Jones ismertetője készült el. Ennek megfelelően következzen ennek a draftnak az egyik legtöbbre taksált irányítója, Dwayne Haskins!

1997. május 3-án született a New Jersey állambeli Highland Parkban. Gyerekként az egykori Pro Bowler cornerback Shawn Springs mentorálta Haskinst, ő győzte meg, hogy középiskolás éveire költözzön Marylandbe. Az ifjú Dwayne hallgatott mentora szavára, a Potomacben található Bullis School színeiben összesen 5308 yardot és 54 touchdownt passzolt. 4-csillagos recruitként sokáig úgy volt, hogy a Randy Edsall vezette Maryland játékosa lesz, ám Edsall kirúgása után hallgatott Urban Meyer hívószavára és Springs alma materét, az Ohio State-et választotta.

2016-ban redshirtöt kapott, 2017-ben pedig J.T. Barrett cseréje volt. 2018-ban 70%-os pontossággal passzolt 4831 yardot és 50 TD-t, utóbbi két adat Big Ten rekord. Az Év Játékosa lett a Big Ten-ben, a 2019-es Rose Bowl MVP-je, harmadik csapatos All-American az AP-nél. Az iskolapadban is jól teljesített, Academic-All Big Ten válogatott volt utolsó két szezonjában.

Erősségek

Fiatal kora óta a profi karrierre készült. Ritka szép statisztikák. Springs után is lett egy NFL-játékos mentora, az Atlanta Falcons elkapója, Mohamed Sanu személyében. Jó képzést kapott, érti, hogy hogyan tudja magát megvédeni az ütésektől. Nagy tétnél sem remeg meg. Kellő önbizalommal rendelkezik ahhoz, hogy bevállaljon meccsfordító passzokat is. Megmutatta, hogy megvan benne a potenciál, hogy NFL-szinten tudja olvasni az egész pályát. Könnyed dobómozdulat. Egy egyszerű csuklómozdulattal tud a labdáinak többletsebességet adni. Miközben célpont után kutatva nézi a pályát, folyamatosan jár a lába és a testéhez közel tarja a labdát. Mély passzoknál valósággal kirobban a labda a kezéből. Megvan a karja a mély passzokhoz, a leggyorsabb célpontját is képes úgy eltalálni, hogy ne kelljen neki lassítani. A védelmi sémához és az ablakmérethez képes igazítani a passzai röppályáját. Hajlandó benyelni az ütést a sikeres passz érdekében. Szokatlan szögekből is képes pontosan passzolni. Kitűnően érzi a kívülről érkező nyomást. Mobilis a zsebben, megtalálja azt a pontot, ahonnan nyugodtan dobhat. Erős felépítése van, képes lerázni a zsebben rácsimpaszkodó védőt. Kirobbanó produkció kritikus helyzetekben egyetemi karrierje utolsó négy meccsén.

Gyengeségek

Nem sok QB lett sikeres, akinek ilyen kevés kezdőtapasztalata van az egyetemről. Korai körös prospecthez képest kevésszer láttuk, hogy hogyan reagál arra, ha szerencsétlenül alakul a mérkőzés. Belülről érkező nyomás esetén hajlamos túldobni a célpontjait. Szokatlanul fejezi be a dobómozdulatát, hátrahagyja az alsótestét. Még tanulja, hogy hogyan kell támadni zónázás ellen. High-low játékok olvasásánál be lehet etetni. Coverage-be húzódó linebackerek ellen nem elég óvatos. Fejleszteni kell az elővételezési képességén középhosszú dobásoknál. Ha az olvasás úgy diktálja, akkor többször kellene váltania az elsődleges célpontjáról. Gyorsítani kell az olvasási folyamatán nyomás alatt. Jobban kellene éreznie, hogy mikor kell touch-csal dobnia. Mozgás közben átlag alatti pontosság. Átlag alatti atléta, aki nem tud elfutni a veszély elől. Nehézkesen, lomhán mozog scrambling közben. Gondatlanságból követ el fumble-öket, nem koncentrál eléggé a snapeknél.

Nagy és tehetséges irányító kirobbanó karral, ám limitált mobilitással. Haskinstől nem idegen, hogy erős karjára támaszkodva olyan szűk ablakokba is vállalja a dobást, amire ennek a classnak a többsége nem képes. Haskins még fejlődése korai szakaszában jár, coverage olvasásban hajlamos elhasalni, egyszerűen megtorpan a progressionök vizsgálása közben. Ez persze egy tapasztalatlan irányító esetében normális, ugyanakkor Haskins NFL-sebesség mellett lesz kénytelen tanulni és a védőkoordinátorok folyton azon fognak konspirálni, hogy hogyan tudják őt legyőzni. Atletikussága limitált, így valószínűleg zsebirányító lesz belőle, de a karja, a magabiztossága és a zsebérzéke alapján jó kezdőirányító lehet az NFL-ben is, ehhez persze kell egy jó támadófal, valamint elegendő idő biztosítása a fejlődésre. Gyakorlatilag ő lehet a fekete Drew Bledsoe.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS