Rájátszás esélylatolgató – AFC

Az Amerikai Főcsoport 16 gárdája közül hatan már TV elől lesznek kénytelenek végigizgulni a playoffot; sorrendben a Denver Broncos, a Cincinnati Bengals, a Buffalo Bills, a Jacksonville Jaguars, a New York Jets és az Oakland Raiders.

Két fordulóval az alapszakasz lezárása előtt északon a Pittsburgh Steelers (8-5-1), délen a Houston Texans (10-4), keleten a New England Patriots (9-5), míg nyugaton a Kansas City Chiefs (11-3) vezet, a Wild Card befutók a Los Angeles Chargers (11-3) és a Baltimore Ravens (8-6) jelen állás szerint. Az Indianapolis Colts (8-6), a Tennessee Titans (8-6), a Miami Dolphins (7-7) és nagy meglepetésre a Cleveland Browns (6-7-1) nagy küzdelemben van a rájátszásért, de nézzük sorrendben, milyen valószínűséggel lehetnek befutók a négy fennmaradó helyre.

A Chiefs és a Chargers két helyet ugyanis már lefoglalt, hogy melyikül jut be csoportgyőztesként és melyik Wild Cardon az a jövő zenéje. Mahomes-ék elsőnek a Wild Card helyre hajtó Seattle otthonába látogatnak, az utolsó fordulóban pedig a tökutolsó Raiderset fogadják. Úgy gondolom, hogy sikerül behúzniuk mindkét mérkőzést, és – tudom, szentségtörés –, de nehezebb feladat lesz a hazai derbi a csoportriválissal. A Chargers egy győzelem és egy vereséggel zárja az alapszakaszt, a Ravenst fogadják a kaliforniai „télben”, ahol kis különbségű győzelmet aratnak (Melvin Gordon és Keenan Allen játéka elvárt ezen a mérkőzésen!), a Broncos azonban továbbra is „mumus” a Mile High Stadiumban vereséggel zárnak Riversék.

A Browns túl szép, hogy igaz legyen, a legkisebb esélyt nekik adom a továbbjutásra, nagyon szerencsés csillagállás mellett juthatnának oda, ahova idén nem jutnak. Talán majd jövőre. Két csoportmeccsből mindkettőt behúzni, az nem piskóta, de hiába kapnak ki idegenben a Ravenstől és otthon a Bengalstól, bátran kijelenthető, hogy Hue Jackson kirúgása összerázta Mayfieldéket, és jövőre komolyan kell venni őket. (Legalább annyira, mind idén a Jaguarst!) Kezd egyszerűsödni a képlet – ne feledjük: csak egy Wild Card hely kiadó! – térjünk is rá a Patriots „nagy öregjeinek” utolsó rohamára. A csoportgyőzelemhez hazai pályán kell legyalulni a Bills és Jets gárdáját, akik az esélytelen nyugalmával érkeznek, majd meglepetés nélkül távoznak. Régi képlet, aztán, ha mégis megbotlanak Bradyék, akkor is számíthatnak a Dolphins gárdájára. Ritkán van úgy, hogy a floridaiak ne lőnék lábon magukat, most is megteszik majd vagy otthon a Jaguars ellen, vagy idegenben a Bills ellen.

A Texansról előbb-utóbb kiderül majd, hogy mégsem annyira (igen, tudom, J.J. Watt, igen tudom, DeAndre Hopkins, de tudom azt is, hogy Bill O’Brien), őket várom one and done-ra, ennek jeleit a Jets meccsen is láthattuk. Aztán a Philly és a Jaguars is belepiszkíthat a dolgaikba, egy győzelmet még várok tőlük, nomeg a csoportelsőséget, aztán lemegy a függöny. Andy Luck megfogta az Isten lábát Reich főedzővel, tehetséges a védelme, összeállt a fal előtte, van még két meccs, amit mindkettőt hozni kellene és az is Wild Cardra lenne elég. A Giants-verés még működhet, azonban a végén jön a feketeleves: el kell utazni Nashville-be a Titans elleni csoportmeccsre. Itt ugyanúgy állunk, mint a Ravens és a Browns esetében, aki kikap az utolsó fordulóban, az bizony búcsút inthet a továbbjutásnak. A Titans két hazai meccsel zár, elsőként a Redskins, majd a Colts következik, és két győzelemmel lesz okuk reménykedni.

A végén csattan az ostor, a Pittsburgh Steelers délre utazik a már rájátszásba jutott Drew Breesékhez vendégségbe, aztán a hőn szeretett Bengalst fogadja. Csihi-puhi mérkőzések lesznek, de egy győzelem elég lehet a továbbmenetelhez. Nagyon sok szcenárió van, de alapul véve, hogy a Chargers otthon megveri a Ravenst és Big Benék nem hagyják magukat a Jeff Driskellel felálló Cincinnati ellen, nagy valószínűséggel állítható, hogy a Big Benék csoportgyőztesként mennek tovább. Összefoglalva az American Football Conference playoff várakozásom:

  1. Kansas City Chiefs
  2. New England Patriots
  3. Houston Texans
  4. Pittsburgh Steelers
  5. Los Angeles Chargers
  6. Tennessee Titans

 

Meksz Dezső

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS