Rájátszási körkép az NFC-ben

Az elmúlt napokban vetettünk egy pillantást a bukdácsoló csapatokra, most egy fontosabb téma következik, mégpedig az, hogy vajon ki juthat rájátszásba az NFC-ben?

Az AFC-hez képest izgalmasabb szituációval van dolgunk, hiszen ott kiemelkedik a New England Patriots és a Pittsburgh Steelers, ráadásul a papírforma alapján már csak egy wild card hely kiadó. Ehhez képest a Nemzeti Főcsoportban a következő kép fogad minket:

A New Orleans Saints és az Atlanta Falcons már péntek hajnalban lejátszotta az e heti mérkőzését. Hét csapat emelkedik ki, pont a Falcons után látunk némi leszakadást. Ahhoz, hogy részletesebben is megvizsgáljuk az esélyeket szükségünk lesz a csoportok állására is:

NFC East

Nem erre számítottunk a szezon előtt, hiszen hiába vártunk javulást a Philadelphia Eaglestől, mindenképp meglepő, hogy ennyire dominálni tudnak. A New York Giants leszakadása is érthetetlen, mindenki azt várta, hogy a rájátszásért fognak küzdeni Manningék. A Dallas Cowboyst alaposan kicsinálták a sérülések és az eltiltások, ilyenkor látszik igazán mennyire fontos számukra Tyron Smith, Zeke Elliott és Sean Lee. A Phillyn kívül egyedül nekik lehet reális esélyük a rájátszásra, úgy gondolom, hogy a Washington Redskins kiszállt ebből a harcból. Ehhez azonban remek hajrá kellene a texasi csapattól, mindegyik hátralévő mérkőzésüket meg kell nyerniük ahhoz, hogy januárban is lássuk őket. Nem nekik van a legnehezebb sorsolásuk, hiszen a Giantshez látogatnak holnap, majd Oaklandben tesznek egy tiszteletkört, hogy újra hazai pályán játszhassanak és fogadják a Seattle Seahawkst. Az új évet Philadelphiában ünneplik meg, akiknek az már tét nélküli összecsapás lesz. Ha tényleg a rájátszásba tartanak, akkor abszolválniuk kell a következő két forduló kihívásait. Az igazán kemény dió a Russell Wilsonék elleni csörte lesz, ott végérvényesen eldőlhet a Dallas sorsa. Az utolsó forduló is érdekesnek ígérkezik, hiszen ugyanebben a szituációban tavaly a Redskins-Giants rangadó volt az, amely döntött a fővárosiak sorsáról. Akkor óriási trollkodásnak voltunk szemtanúi, hiszen elsősorban Dominique Rodgers-Cromartie pickjének köszönhetően kikapott a Washington. Vajon az Eagles is ki tudna állni ekkora becsülettel?

NFC North

Az északi fagyos szelek is megkergültek kicsit, mivel Case Keenum az erős védelem támogatásával az NFC élére repítette a Minnesota Vikingst. Ki gondolta volna ezt az irányító tavalyi szezonja után? A Detroit Lions az előzetesen várt közepes formáját hozza, a Green Bay Packerst pedig alaposan legyengítette Aaron Rodgers sérülése. Ugyan elképzelhető az irányító visszatérése, de ahogyan a Cowboysnak, úgy nekik is hozniuk kellene a hátralévő mérkőzéseiket. A hétvégén Clevelandbe látogatnak, ahol hozzásegíthetik a Brownst a nyeretlen szezonhoz. Érdekes lesz látni, hogy mire mennek a Carolina Panthers ellen, akik jelenleg 8-4-es mérleggel állnak, így nem lepődnék meg, ha itt lenne vége a Green Bay szezonjának. Persze sokat lendíthet rajtuk Aaron Rodgers visszatérése, de még így sem lenne könnyű dolguk. Az utolsó fordulóban egyébként pont a Lions és a Packers csap össze, így akár itt is óriási küzdelmeket láthatunk majd, persze ahogy a Cowboys esetében, úgy itt is a csillagok megfelelő állására lenne szükség ehhez.

NFC South

Halálcsoport? Az bizony! Tavaly az NFC East próbálta kiközösíteni a wild card helyeket, idén pedig a déliek kísérlik meg ugyanezt. A Saints, a Panthers és a Falcons is rászolgálna a rájátszásra, persze ehhez a Seahawksnak is lesz néhány szava, de erről majd később. A legkönnyebb sorsolása talán a Saintsnek van, akik a TNF-en elszenvedett vereségük ellenére a csoport élén állnak. Jövő héten a New York Jets-cet fogadják, majd visszavágóznak a Falcons ellen, végül pedig a Tampa Bay Buccaneers ellen zárják az évet. A Panthers felzárkózhat Drew Breesék mellé, bár bravúrra lenne szükségük a Vikings két vállra fektetéséhez. A Packers ellen valamivel könnyebb dolguk lehet, míg a leggyengébb ellenfélnek a Buccaneers tűnik, de egy csoportellenfél ellen sohasem lehet biztosra menni. Az azonban elég valószínű, hogy a 17. héten a Panthers-Falcons mérkőzés a játéknap egyik legizgalmasabb összecsapása lesz. Matt Ryanéknek három csoportmérkőzésük van hátra, így mindenképp a saját kezükben lesz a sorsuk. A kérdés, hogy fejben mennyire lesznek rendben, most kapunk majd valódi választ arra, hogy sikerült-e kiheverni a Super Bowl vereséget.

NFC West

Épül a kaliforniai álom, a Jeff Fisher személyét jelentő kéziféket sikerült kiiktatni a Los Angeles Ramstől, Sean McVay érkezése pedig új lendületet adott Jared Goffnak és társainak. Papíron a Seahawksnak lesz könnyebb dolga, hiszen ha valóban rájátszást szeretnének akkor a Cowboyst és az Arizona Cardinalst is le kell gyűrniük. A két csapat dec. 17-i összecsapása döntő jelentőségű lehet. Russell Wilsonék visszatérő vendégei a rájátszásnak, így van tapasztalatuk az ehhez hasonló szituációkban. Nagyon meggyőző a Rams eddig idén, de McVay fiatal kora is faktor lehet a későbbiekben. Fontos lesz az NFC South alakulása is, kőkemény harcok lesznek a wild card helyekért.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS