Super Bowl beharangozó: a speciális egységek

A mai napig vita tárgya, hogy a punter is focista-e. A mi véleményünk szerint igen, ezért a mai napon bemutatjuk nektek, hogy mire számíthattok a nagydöntő két résztvevőjének speciális egységeitől…

Los Angeles Rams

Kicker poszton abszolút nem lehet oka a panaszra a Rams stábjának, Greg „The Leg” Zuerlein a liga legjobbjai közé tartozik. A szezonkezdetet egyből egy sérüléssel ünnepelte, ennek következményeként az alapszakaszban csak 11 mérkőzésen tudott pályára lépni. 31 kísérletből 27-et értékesített, ami 87 százalékos teljesítmény. Ez némileg elmarad a tavalyi 95 százaléktól, de bemutatta már, hogy nehéz helyzetekben lehet rá támaszkodni, akár 50 yardnál hosszabb rúgásnál is. Továbbra is Johnny Hekker a punter, aki 2012-es draftolása óta egy meccset sem hagyott ki. Az ő helyzete rengeteget javult az utóbbi időben, már ha érdekel minket a fizetés/puntolás arány. Az új HC-vel megtáltosodó Kosoknál az utóbbi két évben átlagosan évi 54 alkalommal kellett előre rúgnia a labdát, ami nagyságrendbeli különbséget jelent a néhány évvel ezelőtti 95-ös átlaghoz képest. Kifejezetten jónak minősül, hogy ezeknek közel felét az ellenfél 20 yardos vonala mögé juttatta, hatpontos visszahordást pedig már 3 szezon óta nem tudnak bemutatni a rúgásai után.

Visszahordó pozícióban érdekesebb a helyzet. A szezon elején egyértelműen Pharaoh Cooper volt az elsőszámú jelölt, ami nem csoda, hiszen a 2017-es szezonban All-Pro lett ebben a kategóriában, miután a kirúgás utáni visszahordások átlagában vezette a ligát, punt utáni visszahordások yardszámában pedig második volt. Bokasérülés miatt IR-re került, ez idő alatt JoJo Natson és Blake Countess vette át a feladatkörét. Visszatérése után Natsonnal párban működtek, de közelébe sem ért a korábbi számainak, ami oda vezetett, hogy az ősz végén a Rams kivágta. Azóta leginkább Natson ügyeskedik visszahordóként, Countess pedig nemrég bokasérülést szenvedett, tehát a döntőben is JoJót láthatjuk majd minden valószínűség szerint. Karrierje során 42 alkalommal próbálkozhatott, ezekből 318 yardot tudott összeszedni, a hatpontos pedig még hiányzik a CV-ből, álomszerű lenne, ha pont a nagydöntőn jönne össze.

New England Patriots

Stephen Gostkowskit senkinek sem kell bemutatni. 12. szezonját tölti Bostonban, többnyire pontosan és megbízhatóan teljesít. Idén ez 84%-ra volt elég, egy picit ő is gyengébb volt a tavalyi évhez képest, de nem beszélhetünk drasztikus visszaesésről. 35 éves, a  2015-ben kötött 4 éves, 17 millió dolláros szerződése idén lejár. Bár ő maga nem említette, de szerintem elképzelhető, hogy hamarosan visszavonul. Nem úgy Ryan Allen, aki még csak 28, de már négy éve az ő feladata a puntolás, már amikor nem Brady csinálja. Hekkerhez képest jóval több alkalommal kellett pályára lépnie, hatékonyságban pedig el is marad tőle. Átlagosan 45 yardot teljesít rúgásonként, viszont a puntok harmada sem szorítja vissza az ellenfelet a húszason belülre.

Visszahordóként elérkeztünk a két csapat Special Teamjének legveszélyesebb játékosához, Cordarrelle Pattersonhoz. Emberünk posztját tekintve elkapó, de futásokban is legalább annyira veszélyes, ugyanakkor a túlhasználtság réme nem fenyegeti. Idén 23 kirúgást vitt vissza összesen 663 yardért, ami 28 yard feletti átlagot jelent, egészen kiváló. Mindehhez társult egy touchdown és egy 95 yardos játék is, nem véletlen, hogy sok kicker inkább mélyen a végzónába rúgja, nehogy meginduljon vele. A Pats ST mellett nem mehetünk el anélkül, hogy megemlítsük Matthew Slatert, az egység kapitányát. Hivatalos besorolása alapján elkapó, de pályafutása során egy, azaz egy darab elkapása van. Idén 19 snapet töltött a pályán a támadók között, ebből 17 victory formationben volt. Semmi látványosat nem művel, csupán teszi a dolgát becsülettel, ahogy azt a mindig mosolygós Bill megköveteli játékosaitól. 4.40-es 40 yardja a legkiválóbb gunnerek közé emeli, no és persze az sem hátrány, ha valaki állandóan eltalálja az érme jó oldalát feldobás előtt. Alázatos munkájának köszönheti, hogy pont annyiszor szavazták a Pro Bowlba, mint mondjuk Aaron Rodgerst.

Összegzés

Mindent egybevetve erősebbnek érzem a Hazafiak speciális egységét, Joe Judge remek munkát végez. Ugyanakkor nagy lemaradásban John Fassel fiai sincsenek, náluk pedig pozitívumként kell megemlíteni, hogy benne van a repertoárban a trükkös játék. Sean McVay nagyfőnök is bizonyította már, hogy nem fél váratlant húzni, nem lepődnék meg, ha a Super Bowlra is kieszelnének valami zsiványságot.

Megyeri Krisztián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS