Super Bowl beharangozó: az elkapók és a secondary

Az irányítók, a falak és a futók, valamint a linebackerek bemutatása után most a QB-k célpontjai és a secondary következik. A mai NFL-ben a szabályok alakulása miatt kifejezetten fontos szerepe van a passzjátéknak és komoly esély van arra, hogy a most bemutatott játékosok valamelyike fogja eldönteni az utolsó másodpercekben a mérkőzést. Lássuk, kikről is van szó.

Ha a Ramsnél van a labda

A 11. játékhét óta nem áll rendelkezésre Jared Goff célpontja, Cooper Kupp, hiszen a Seattle Seahawks elleni hazai mérkőzésen ACL szakadást szenvedett a kiváló WR, akit már csak jövőre láthatunk a pályán. A liga egyik legveszélyesebb slot elkapójáról van szó, akinek akár az 1000 yardos álomhatár is összejöhetett volna. Robert Woods és Brandin Cooks átlépte a bűvös számot, bravúros lett volna, ha mindhármuknak sikerül.

Persze nemcsak Kupp tud a belső pozícióból indulni, Woods például 612 snapet töltött el a slotban és 516-ot az oldalvonal mellett. A korábbi USC játékos egyébként is a pálya közepén érzi jól magát, hiszen 863 yardot hozott össze ezeken a területeken. Talán nála is érdekesebb Cooks személye, aki a Patriots-tól érkezett a szezon előtt egy első körös választási jogért cserébe. Pont azt a szezont töltötte el New Englandben, amelyben nem nyertek Super Bowlt, vajon most javítani tud? Őt inkább az oldalvonal mellett alkalmazza McVay, a snapjeinek a 78 százalékát töltötte el ott. A Woods-Cooks páros összesen 2423 elkapott yarddal ajándékozta meg a Rams szurkolóit, így talán feledtetni tudják Kupp hiányát.

Josh Reynolds lehet a helyettes, aki a 6’3”-as magasságával más stílust képvisel. Az idény elején a special teamben kellett helytállnia, majd egyre több lehetőséget kapott az offense-ben is. Ugyan egyelőre elmarad a csapattársaihoz képest, de nem neki kell megváltania a világot, harmadik/negyedik számú elkapóként pedig teljesen jól helytáll. Van egyáltalán olyan WR, aki szenved McVay keze alatt? Sammy Watkins 2017-ben nem nagyon találta a helyét, de ebbe most ne menjünk bele, ez más történet.

Tovább emeli a passzjáték hatékonyságát Todd Gurley, aki nemcsak a futáshoz, hanem az elkapáshoz is ért, így nem hárul nagy szerep a két tight endre, Tyler Higbee-re és Gerald Everettre. Pedig Everett esetében a draftolása előtt inkább a WR képességeit emelték ki, ehhez képest a Pro Football Focus-nál a harmadik legjobb tight end lett futásblokkolásban. Higbee-t elsősorban pont erre alkalmazzák, az átlagnál valamivel jobb teljesítményt nyújt az érkező védők eltakarításában.

És kikkel fognak farkasszemet nézni ezek a játékosok? A Patriots cornerbackjei közül rögtön Stephon Gilmore neve jut az ember eszébe, aki az előbb említett PFF-nél a legjobb CB lett idén. 5 interceptiont szerzett az alapszakaszban és a Chargers ellen volt egy labdalopása a rájátszásban is. Főképp az oldalvonal mellett alkalmazzák, de majdnem minden mérkőzésen feltűnt a slotban is. Jason McCourtynál jobban megoszlik ez az arány és ami igazán fontos lehet a Patriots szurkolóinak, hogy őt is a liga jó cornerbackjei között tartják számon.

Mögöttük azonban találunk némi szakadékot, ami kellemetlen lehet, hiszen egy Rams kaliberű támadósor ellen három jó CB-re is szükség van, a Jonathan Jones, J.C. Jackson kettősről pedig nem az elit kifejezés jut az eszünkbe. Jones kapott több lehetőséget, aki a special team feladatai mellett a védelemben slot cornerként funkcionál, a Chiefs ellen azonban többször is közvetlenül az oldalvonal mellé állították. Jacksontól sem szabad tökéletes teljesítményt várni, hiszen ebben a szezonban került draftolatlan játékosként a ligába, így a csapatba kerülés is óriási siker tőle. Élt a lehetőséggel, bár azt is hozzá kell tenni, hogy másfél hete Mahomes-ék nagyon megetették őt.

A safety Patrick Chung szépen lassan a mai Patriots egyik “legendás” alakja lett, hiszen a 2009-es draftolása óta egy szezon kivételével csak itt játszott. A pálya különböző pontján feltűnik, őt is beteszi Belichick cornerback pozícióba, de gyakrabban tűnik fel a boxban, vagy a védőfal mellé feltolva. Ugyanez elmondható Jason ikertestvéréről, Devin McCourtyról is, akit szintén nem kell bemutatni senkinek, a liga legjobb safetyjei között van a helye.

Nagy vonzalmat mutat Belichick a Rutgers egyetem irányába, DMC mellett Duron Harmon is onnan került az NFL-be és reachelte be 2013-ban a Patriots. Ez a döntés azonban bejött, hiszen még mindig a csapat tagja Harmon és free safety-ként 503 snapet töltött el idén a pályán.

Ha a Patriotsnál van a labda

Ritkán kap elit elkapót Tom Brady, de az évek bebizonyították, hogy nincs szüksége egy ligaelit #1 WR-re. Hiába szerezték meg a Brownstól Josh Gordont, az elkapó nem lehet ott a pályán, hiszen újra kezelésekre kell járnia. A Patriots fizeti neki a rehabot és a gyűrűt is megkapná az esetleges győzelem esetén, de véleményem szerint ebből már nem nagyon lesz visszatérés. A legsikeresebb elkapó Julian Edelman a keretben, aki 850 elkapott yarddal és 6 touchdownnal zárta az alapszakaszt. A pálya közepén számít igazán halálos fegyvernek, a yardmennyiségének a 3/4-ét ott szorgoskodta össze. Nagyjából 50-50 százalékban alkalmazzák a slotban és az oldalvonal mellett, továbbá  a punt returnöknél is tevékeny szerepet vállal. James White a második legveszélyesebb célpont, aki a futóknál már bemutatásra került.

Chris Hogan testesíti meg a hol brillírozó, hol eltűnő 5-600 yardos elkapó fogalmát, akit szintén változatos módon alkalmaz Josh McDaniels. Ő is inkább a számok között érzi jól magát, de a Rams bal oldali cornerbackjének is figyelnie kell rá, hiszen két nagy játékot is bemutatott már a pálya jobb oldalán. Az ő termelékenységének felel meg a két korábbi első körös gyöngyszem, Phillip Dorsett és Cordarrelle Patterson produkciója, de utóbbit legalább a visszahordásoknál is alkalmazni lehet. Az offense-ben nekik elsősorban szélső elkapóként kell helytállniuk, illetve a szezon során futóként is alkalmazták Pattersont.

Természetesen a tight endekről sem szabad elfeledkezni, hiszen Rob Gronkowski évekig Brady legveszélyesebb célpontja volt. Idén visszaesett a játéka, de a Chiefs ellen láthattuk, hogy a kulcspillanatokban továbbra is elő lehet őt venni. Nemcsak közvetlenül a támadófal mellett és a slotban, hanem az oldalvonal mellett is alkalmazható. 682 yarddal zárt, ami nem túl sok tőle, de számos sérülést elszenvedett már a pályafutása során, így azon sem csodálkoznék, ha egy újabb Super Bowl győzelem után visszavonulna. Dwayne Allen a kispadot melegíti, így róla nem is lehet sok mindent írni. Csak nehogy ezután a mondat után ő legyen a titkos fegyver…

Alaposan betárazott a secondarybe (is) a Rams, hiszen a holtidényben megszerezték a Marcus Peters-Aqib Talib kettőst. Egyelőre annyira nem jött be ez a két trade, hiszen Peterstől jobb játékot vártak, Talib pedig a szezon nagy részét bokasérülés miatt kihagyta. Persze utóbbinak ez akár jól is jöhet, hiszen a társaihoz képest jóval kipihentebben tud majd pályára lépni. Ahogy a neve is utal rá (rossz poén, tudom), a slot CB feladatkörét a mélynövésű Nickell Robey-Coleman látja el, aki hosszú éjszakára számíthat. A PFF-nél 82,1-es értékelést kapott idén, de komoly kihívásokra számíthat Atlantában. Az alapszakaszban Troy Hill helyettesítette Talibot, aki a rájátszásra a special team szereplésre lett kárhoztatva.

Tavalyhoz képest gyengébb éve van a free safety Lamarcus Joynernek, akire a Patriots játékstílusa miatt a szokásosnál is nagyobb szerep hárulhat. Ugyanez igaz a másodéves John Johnson III-ra is. Ő lényegesen többet játszik a boxban, mint Joyner. Johnson lett a legnagyobb labdavadász a védelemben, hiszen négy interceptiont is bemutatott idén.

Összegzés

Elit elkapósorral rendelkezik a Rams, így érdekes lesz látni, hogy mire mennek Stephon Gilmore ellen. Főleg a slotban lehet verhető a Pats, bár nem tudjuk milyen stratégiát talál ki Belichick, a Chiefs ellen is érdekesen kevergette a kártyákat. Az azonban biztos, hogy a tapasztalatlan Jonathan Jones tesztelése komoly lehetőség lesz Gofféknak. A túloldalon nem feltétlenül az egyéni képességekben, hanem a rendszerben bízhatnak a szurkolók és James White is produktív estére számíthat. Sok fog múlni Peters-szen, csak tippelni tudunk arról, hogy milyen lábbal kel fel vasárnap. Ha nem tud teljes mértékben a mérkőzésre koncentrálni, akkor komoly gondban lehet a Rams secondary.

A meglátásom szerint a mai NFL-ben a WR-CB matchupoknál az elkapók vannak előnyben, többek között a szabályváltoztatások miatt is. Most is inkább az ő dominanciájukra számítok, igaz nem várok mindkét csapattól legalább 30 pontot, de szerintem több olyan játékot is látni fogunk mikor alaposan helyben hagyják valamelyik cornerbacket vagy safetyt.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS