Super Bowl beharangozó: az irányítók

Itt a Super Bowl hét! Hétfő hajnalban választ kapunk a kérdésre, hogy a Los Angeles Rams vagy a New England Patriots lesz-e az idei legjobb csapat az NFL-ben. Mi is hosszú beharangozóval készülünk, amelynek az első részében az irányítókat fogom összehasonlítani.

Los Angeles Rams

A 2016-os 1/1-es Jared Goff a kezdő, akiről korábban nem feltétlenül gondoltuk volna, hogy ilyen hamar a döntőre fog készülni, hiszen borzasztóan alakult a bemutatkozó szezonja, amiben Jeff Fishernek is meghatározó szerepe volt. Óriásit javult a teljesítménye Sean McVay érkezésével, már tavaly is az ötödik helyen végzett a touchdownok számában (28) és a labdaeladásait is lényegesen redukálta. Ugyan volt egy-egy gyengébb mérkőzése idén és a tavalyi 7 helyett 12 interceptiont mutatott be, de a számai rendre növekedtek és először zárt 4000 passzolt yard felett, az idény első felében ráadásul az MVP címre is esélyesnek tartották. A 12 fumble viszont aggasztó, amelyből ötöt el is veszített, érdemes lesz erre figyelniük a Patriots passzsiettetőinek.

A Pro Football Focus-nál a nyolcadik helyen végzett, 86,7-es értékelést kapott. Mint írtam remekül kezdte az évet Goff, a bye weekig rendben is ment minden, utána azonban következett némi hullámvölgy. A 13. játékhéten jött egy rosszabb széria és rögtön beindult a találgatás arról, hogy kiismerték McVay rendszerét és a rájátszásban is pofára eshetnek. Ez azonban nem így lett, újra meg tudta rázni magát a QB és az elmúlt hetekben ismét magas színvonalon teljesített.

A yardjainak az 57 százalékát a pálya középső részére szálló átadásokból érte el, azok közül pedig a 0-10 yard közötti passzoknál volt a legsikeresebb, melyekből 1020 yardot és 7 TD-t hozott össze. A számok közé repülő hosszú labdái azonban nem voltak ennyire sikeresek, hiszen ezekből 3 interceptiont is dobott. Persze a nagy játékokra is készülnie kell a Patriots secondary-nek, hiszen a pálya szélére repülő passzoknál is rendkívül hatékony tud lenni Goff. Bal oldalra sokkal biztosabb játékra képes, hiszen a pályának ezen a területén 1435 passzolt yarddal, 8 touchdownnal és csak egy interceptionnel ajándékozta meg a csapatát, ráadásul a QB ratingje is jóval magasabb itt, mint az ellentétes oldali átadásainal. A jobb oldali területre összesen 1051 yardot szorgoskodott össze, viszont a lényegesen gyengébb rating mellett itt 11 TD-t írhatott fel magának. Ez nagyobb áldozatokkal is járt, hiszen 6 INT virít a neve mellett.

Nem érdemes blitzelni Goffot, akkor sem romlik le lényegesen a teljesítménye. 96,1-es QB ratinget mutatott be ezeknél a játékoknál, a 7 touchdownra pedig mindössze 2 interception jutott. A tiszta zsebre viszont szüksége van. Borzasztóan leromlik a játéka nyomás alatt, mindössze 58,2-es ratingre, 5 touchdownra és 6 interceptionből futotta az erejéből. A 43,4 százalékos pontosság szintén átlag alatti. Ekkor a dobásainak a 3,4%-a kötött ki ellenfélnél, mikor pedig nem volt rajta nyomás, akkor csak a 1,5%-a. Ez alapján tehát egy erős négy emberes front kell a Rams ellen, hiszen a blitzek nem túl sokat érnek, de a folyamatos pressure könnyen kizökkentheti az irányítójukat, ami turnoverekben mutatkozhat meg. A mai NFL-ben pedig kiemelten fontos a labdabiztonság.

Amennyiben nem tudná Goff befejezni a mérkőzést, úgy Sean Mannion léphet a helyére. A negyedik szezonját tölti a ligában, touchdownja még nincs. Idén három passzkísérlete volt, amelyből kettőt tudott abszolválni.

New England Patriots

Továbbra sem lassít Tom Brady, aki már 42 éves lesz idén. Öt Super Bowl győzelme van eddig, amelyeken négyszer tudott MVP lenni. A mostani döntőbe jutásával már nemcsak arról beszélnek, hogy ő a valaha volt legjobb irányító, hanem sokan az összes major sportban is az első helyre teszik. Sorozatban a harmadik döntőjét fogja játszani, nincs még egy olyan játékos a ligában, aki hasonló tapasztalattal bírna. Ugyan pletykálják, hogy csökkenőben van a karereje, de a teljesítményében nincs romlás és a statisztikái is a topon vannak. Idén is 400 passzolt yard felett zárt, amikor teljes szezont játszott, akkor utoljára 2010-ben nem tudta átlépni ezt a határt (2016-ban a négy meccses eltiltása miatt nem sikerült ez neki).

Természetesen Bradyt is magasan értékelte a PFF, a 3. legjobb irányító lett 91,2-es osztályzattal. A pontok alapján szinte végig átlag feletti színvonalon szerepelt, egyedül a Lions elleni (leadott) mérkőzése lett gyengébb. A Pro Football Focus szerint a Chiefs ellen volt a legjobb a 6. játékhéten.

Brady még Goffnál is sűrűbben nézegeti a pálya közepét, 2984 yardot passzolt össze ezen a területen, ami a teljes mennyiség 59%-a. Hibázni is itt tud a legtöbbet, ha elérte az átadás a LoS-t, akkor 10 TD-t és 10 INT-t szerzett, amely közel sem jó arány. A hosszú labdái közül ő is a bal szél felé tud igazán gyilkos lenni, a 20 yard feletti passzoknál egyszer sem adta el a játékszert és 5 touchdownt szerzett. Legyen szó akár rövid, akár középtávoli dobásokról, ezen a területen egyszer sem kötött ki az ellenfélnél a labdája, így a jobb oldali Rams CB felkötheti a gatyát. Összességében természetesen nagyon kevés gyenge pont van Brady játékában, teljesen mindegy merre passzol, egy kivétellel mindenhol 90 feletti QB ratinget tud felmutatni. A hosszú átadásai azonban ritkán találnak célt, mindössze 36 százalékos pontossággal hajtja ezeket végre, ebben a tekintetben jócskán elmarad Gofftól.

Három dolog biztos az életben, a halál, az adózás, illetve az, hogy Tom Brady-re sem érdemes blitzet küldeni. Jobb teljesítményt nyújt ekkor, mint a négy emberes pass rush ellen. Magasabb passzonkénti átlagot mutat be, illetve a QB ratingje is jobb. Azért őt is meg tudja zavarni az érkező nyomás, igaz nem annyira, mint a mostani vetélytársát, de így is 50 százalék alatti pontossággal találja meg ekkor a célpontjait. A Giants már kétszer is megmutatta hogyan kell kikapcsolni Brady-t, de nem lesz könnyű dolga Donaldéknak, hiszen a lehető legrövidebb idő alatt szabadulni próbál majd a labdától a QB.

Brady cseréje a 33 esztendős Brian Hoyer, akit a Patriots draftolt 2009-ben, de számos csapatnál megfordult már. A legtöbb lehetőséget a Cleveland Browns-nál kapta, azonban sem ott, sem máshol nem tudott megragadni és kezdő szintű irányítóvá válni. Ennek ellenére korrekt csere, ezen a szinten szinte képtelenség minőségi quarterbacket találni.

Összegzés

Jó irányító nélkül nem lehet Super Bowlt nyerni és jelen esetben is két remekül teljesítő játékos fogja a labdákkal tömni a célpontjaikat. Természetesen a tökéleteshez közelítő rendszerben munkálkodhatnak a QB-k, Bill Belichick és Tom Brady neve szinte összefolyt, Sean McVay pedig az NFL legújabb sztáredzője lett. Mind vezetőedzői, mind irányítói szinten a fiatalság fog találkozni a rutinnal és már ez önmagában is egy külön pikantériát ad a mérkőzésnek. Ez a bejegyzés a két quarterbackről íródott, de nem lehet őket függetleníteni a head coach-ok munkájától, hiszen ahogy írtam Jeff Fishernek köszönhetően többen is bustnak kiáltották ki Jared Goffot a rookie szezonja után és a Brady-Belichick kettős is sokat köszönhet egymásnak.

Természetesen ez lesz a Rams játékosának az első Super Bowl szereplése és akárhogy is nézzük ez már más kávéház a rájátszás többi szakaszához képest is. Ugyan az alapszakasz második felében láttunk néhány gyengébb produkciót a nyugati partiaktól, de később megmutatták, hogy ez csak a pillanatnyi rossz formának és a rájátszás bebiztosításának volt köszönhető. Az első negyedben azonban könnyen előjöhet a lámpaláz, a Saints ellen is hátrányból kellett visszakapaszkodni. Igaz megfordítva a gondolatmenetet könnyen lehet, hogy az ottani rosszabb rajt miatt most jobban megtolják Goffék az elejét.

Bradyről leírtak már mindent, képtelenség róla újat mondani. 40 felett is csúcsformában van, továbbra is motivált és hajt a hatodik gyűrűjéért. Jóval nagyobb a trófeagyűjteménye, mint számos csapaté. Szinte képtelenség elképzelni olyan szituációt, amelyben nem volt még része, nem lehet neki újat mutatni a pályán. A Chiefs ellen is hihetetlen adok-kapok végén biztosította be a győzelmet és ugyan voltak olyan szituációk, ahol a szerencse is mellé állt, de én ebben nem hiszek. A szerencséért egyrészt meg kell küzdeni, másrészt élni kell a felkínált lehetőséggel és nem sok olyan játékos van, aki sorozatosan megoldotta volna a 3rd & 10 szituációkat.

Az irányítók párharcában én Bradyt tartom valamivel jobbnak. Goff is remekelt idén, de nekem még nem bizonyította be a valódi klasszisát, szerintem túlságosan feljavítja McVay munkája az ő teljesítményét. Néhány kivételtől eltekintve szoros Super Bowlokat látunk, amelyeken egy-egy egyéni villanás döntött és ebben jelen pillanatban erősebbnek érzem Bradyt.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS