Super Bowl beharangozó: Edzői stábok

Most, hogy (szinte) mindent megtudhattunk a játékosokról, jöjjenek azok, akik profi futballistává varázsolták őket.

Kezdjük is el Ivan Bilicic unokájával, akinek nevezett nagyapja 1896-ban hagyta el az Osztrák-Magyar Monarchiát (pontosabban a horvát Karlovac járásbeli Draganic falut), hogy szerencsét próbáljon az Egyesült Államokban, új lakhelyéül pedig Pennsylvania államot választotta. Legkisebb fia, Stephen Belichick 1924-ben Ohio államba költözött, 1952-ben megszületett fia, minden idők (egyelőre egyik) legeredményesebb amerikai foci edzője, William Stephen Belichick. Apja a Detroit Lions csapatában szorgoskodott fullbackként, majd később edzőként is tevékenykedett Annapolisban a Haditengerészeti Akadémián, Bill sokszor említi őt, mint fő mentorát. A 66 évesen  vezetőedzőként 5 Super Bowl gyűrűvel rendelkező (mellette még kettőt nyert védőkoordinátorként Bill Parcells kezei alatt) a hétvégén utolérheti a két legendás egyaránt 6-6 bajnoki címmel bír edzőt, George Halast és Curly Lambeau-t, egyben a legidősebb SB-győztes vezetőedző lehet.

Hacsak… nem tesz keresztbe a számításainak a feleannyi idős, 33 éves csodagyerek, Sean McVay, aki a semmiből ugrott Jeff Fisher helyére és két év alatt új kedvenceket adott Los Angeles városának, egyben jónéhány amerikai fociőrültnek. A faltörő kos jól szimbolizálja a heves vérmérsékletű ifjú tehetség pályaszéli viselkedését, de ez ne tévesszem meg senkit, sok esetben nagyon is konzervatív játékhívásai vannak. Nagyapja, John McVay a ’70-es évek közepén a New York Giants vezetőedzőjeként dolgozott, majd a San Francisco 49ers igazgatójaként tevékenykedett 1980-tól 16 éven keresztül. A Gruden-testvérek és Mike Shanahan alatt kikupálódott vezetőedző a Rams győzelme esetén a legfiatalabb bajnoki címet szerző vezetőedzővé avanzsálhat.

McVay támadóspecialista, Belichick jóval inkább a védelemben látja a megoldást. A Rams védelmi fala ligaelit, a Patriots támadófala ugyanígy, nagy valószínűséggel többet látjuk majd Brady and Co.-t a pályán, mint a Jared Goff vezette támadósort. És ha már eljutottunk az egy sima-egy fordítotthoz, lássuk a tárgyalt egységek koordinátorait. Láss csodát, ismét egy fiatal kontra idősebb nevet találunk, adott esetben a mindenhová hívott, de sehova se menő Josh McDaniels és a nagy öreg, 3-4 védelmi séma mániákus Wade Phillips személyében. McDaniels ideális támadósorából többen hiányoznak (pl. az elkapó Josh Gordon), bezzeg Phillips tele van a „nagy nevekkel”. A baj mindössze annyi, hogy a nagy nevek nem mutattak kiemelkedő teljesítményt (kivéve a védőfal!) eleddig, ráadásul a vérszegény linebacker sor könnyen nyomás alá helyezhető, legyen szó futó- vagy rövidpasszos játékról. Nagyon sok múlik majd az edzői kvalitásokon és a „bevállalós” játékhívásokon egyaránt.

Vessünk egy pillantást a másik csatára is, a Rams passzjátékáért Shane Waldron, futójátékáért Aaron Kromer felel. A két szakember Matt LaFleur szerepét vette át, aki tavaly Tennessee-be költözött, hogy a jövő évet már a Green Bay Packers vezetőedzőjeként kezdje meg.  Kromer régi motoros a szakmában, jellemzően támadófal edzőként dolgozott Chicagóban, Buffalóban és New Orleansban.  Waldron kevesebb NFL tapasztalattal bír, korábban McVay mellett dolgozott Washingtonban, aki magával vitte L.A.-be is.  Ellenfelük pedig Brian Flores lesz, aki egy éve bitorolja a védőkoordinátori posztot Bostonban, de jövőre már a Miami Dolphins vezetőedzőjeként láthatjuk viszont.

A két edzői gárda mentalitása is különböző, lévén a Patriots inkább reagál, lassabban rázódik bele a mérkőzésbe, míg a Rams kezdőtempója nehezen fokozható. McVay game planje nagy valószínűséggel nem a „próbáljuk meg, aztán ha nem megy, akkor majd korrigálunk” elvén alapul. Elemez, videózik és dönt. Ez az új hullámos mentalitás sokszor célhoz vezet, sok új játékelemet tartalmaz, kreatív, de néha túlságosan is az. Az old school, amit Belichick képvisel jóval inkább falka szellemű, tekintélyelvű és mégis folyamatos korrekciókkal teli. Nagyon csodálkoznék, ha ez utóbbi maradna alul hétfőre virradóra. Végezetül pedig álljon itt egy súgógép, a Rams hívőknek, hogy mire kell vigyázniuk védekezésben, a Patriots fanoknak, hogy milyen hívásokkal kergethetik őrületbe Aqib Talibékat.

Jó szórakozást mindannyiótoknak a SUPER BOWL LIII-hoz!

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS