Super Bowl beharangozó: Futók és linebackerek

„Run the ball, stop the run!”

Sorozatunk következő részében a csapatok futószekciót, valamint az őket megállítani igyekvő linebackereket vesszük górcső alá. A Patriots és a Rams hívta meccsenként a legtöbb futást a rájátszásban és az alapszakaszban is gyakran (a Patsé volt a 3., a Ramsé a 8. legtöbb futókísérlet) alkalmazták ezt a fegyvert, e mellé eredményesség is párosult: a Rams a 2., a Pats a 4. legtöbb futott TD-vel büszkélkedhetett az alapszakaszban. Védelmi oldalon mindkét csapatnak meggyűlt a baja a futással, a Rams a legmagasabb, a Pats pedig a 3. legmagasabb átlagot engedte cipelésenként az alapszakaszban, a playoffra viszont mindkét védelem megtáltosodott, a Rams 2.3, a Patriots 2.7 yardot engedett a rájátszásban labdacipelésenként, mindkettő mutató egészen parádés.

Los Angeles Rams futók

Todd Gerome Gurley II a Rams offense egyik legnagyobb sztárja, 2015-ös drafton 1/10-re vitte el őt a Rams. Eddig kifizetődni látszik a pick: 4 profi idénye alatt eddig bezsebelt egy Év Támadója (2017) és egy Év Újonctámadója (2015) elismerést, kétszeres All-Pro (2017, 2018), háromszoros Pro Bowler (2015, 2017, 2018). Az end zone-t is igen sűrűn találja meg, az utóbbi két évben ő vezette a ligát futott touchdownokban, emellett passzjátékoknál is használható, ezt jelzi h 2017-ben (egyedüliként abban az évben) 2000 scrimmage yard fölé jutott és a passzblokkolás is az erősségei közé tartozik.

Cortrelle Javon, ismertebb nevén C.J. Anderson 2018. december 18-án csatlakozott a Ramshez, igencsak zaklatott idényen van túl, a Panthers és a Raiders 53-as keretéhez is tartozott az  alapszakasz folyamán. Draftolatlan újoncként került a Denver Broncoshoz 2013-ban, 5 szezont töltött 1 mérföld magasan, 2014-ben a Pro Bowlt is megjárta. Anderson az egyetlen Super Bowl-győztes támadójátékos a Rams keretében, az 50. Super Bowlon 100 scrimmage yarddal járult hozzá a Broncos sikeréhez. Ő a csapat erőfutója, ‘nomen est omen’ módon megy előre, mint a faltörőkos. Gurley pedig passzjátékoknál ill. stretch futásoknál kerül gyakrabban pályára.

Norm Hall / Getty Images

New England Patriots futók

A Patriots is egy ex-Georgia futóra van alapozza futójátékát, az újonc Sony Michelt 1/31-re választotta ki Bill Belichick a 2018-as drafton. Első szezonjában már 71.6 futott yardot átlagolt (10. legmagasabb a ligában), fényes jövő előtt áll a 23 éves játékos. Ő a Patriots „futó futója”.

Az „elkapó futó” pedig James Calvin White. White megszokhatta már a részmunkaidős szerepkört, a St. Thomas Aquinas középiskolában Giovani Bernard, a Wisconsin egyetemen pedig Melvin Gordon volt a váltótársa. Tehetségét jól jelzi, hogy 2010-ben úgyis ő lett az Év Freshmanje a Big 10-ben, hogy akkor is csak limitált snapszámban került pályára. 2014-ben a 4. körben választotta ki a New England és az idény végén fel is ért a csúcsra, bár a XLIX. Super Bowlon inaktív volt. Két évvel később viszont 139 scrimmage yarddal járult hozzá csapata bajnoki címéhez, és Roger Craig után a második futó lett, aki 100+ yardot kapott el Super Bowlon, 15 elkapásával Demaryius Thomas nagydöntős-csúcsát adta át a múltnak. 20 pontot szerzett (3 touchdown, 1 sikeres kétpontos), ami szintén rekord. Ő máig az egyetlen játékos, aki hosszabbításban pontot szerzett Super Bowlon. Nem véletlen, hogy Tom Brady nekiadta a Super Bowl MVP címért járó gépkocsit.

Jim Rogasch / Getty Images

Nem szabad elmenni amellett sem, hogy James Rittenhouse Develin Jr. személyében a Patriots fullbacket is használ, ráadásul elég jót. Develin a Brown egyetemre járt, amelyik az amerikai egyetemi másodosztály (FCS) Ivy League nevű konferenciájának tagja, az USA oktatási szempontból legkiválóbb egyetemei alkotják ezt a konferenciát. Defensive endet játszott az egyetemen, ahol mérnöki diplomát is szerzett. 2010-ben nem kelt el a drafton, tryoutra hívta a Cleveland Browns, de végül nem szerződtették, ezután az arénaligában játszó Oklahoma City Yard Dawgzhoz írt alá, később továbbállt a UFL-ben szereplő Florida Tuskershez, ahol akkoriban Jay Gruden (jelenlegi Washington Redskins HC) volt a vezetőedző, az ő ötlete volt Develin fullbackké konvertálása. 2010 novemberében került a Cincinnati Bengals gyakorlócsapatába, 2012-ben viszont már nem érte túl az edzőtábor utáni végső cutokat, de két nappal később leigazolta a Patriots a saját practice squadjába, 15. játékhéten pedig be is mutatkozhatott a San Francisco 49ers ellen. 2013 óta stabil csapattag, 2017-ben Pro Bowlba választották, aktív részese volt a legutóbbi két bostoni Super Bowl-győzelemnek.

Los Angeles Rams linebackerek

A Rams off-ball linebackereinek felsorolását Cory Littletonnal illik indítani. 2016-ban draftolatlan szabadügynökként került a ligába a Washington egyetemről, a mostani volt az első idénye, amikor kezdőjátékos volt, emellett special teamben is kiemelkedő, 2018-ban összejött neki a Pro Bowl és egy második csapatos All-Pro elismerés is. Littletonnak linebackerként a fedezés az erőssége, a PFF-nél nála jobb coverage grade-del csak Bobby Wagner, Joe Schobert, Darius Leonard és Darron Lee rendelkezett a snapszám alapján kvalifikált linebackerek közül.

Christopher Havenickel / USA Today

Párja Mark Barron, aki karrierje leggyengébb idényét futja, egyedül blitzeknél üti meg a liga átlagszintét. Két All-American válogatottság és két bajnoki cím után óriási volt a hype a ‘Bama safetyje körül a 2012-es drafton, végül 1/7-es picket áldozott rá a Tampa Bay Buccaneers, ezzel mindmáig ő a legmagasabban kiválasztott Alabama defensive back. Újoncévében annak ellenére került be a PFWA All-Rookie csapatába, hogy a Bucsé volt a liga legrosszabb passzvédelme. 2014-ben új vezetőedzője lett Lovie Smith személyében a Tampának, Barron viselkedése ekkoriban állítólag nem volt épp profikhoz méltó, ezért szezon közben egy negyedik- és egy hatodik körös választási jogért St. Louisba cserélték. A 2015-ös edzőtáborban T.J. McDonalddal szemben elvesztette a kezdő strong safety posztért a párharcot. Októberben Alec Ogletree eltörte a szárkapocscsontját, ekkor jött az ötlet, hogy kipróbálják gyengeoldali linebackerként. Összességében ez volt karrrierjének eddigi legjobb szezonja: 116 szerelés, 1 sack, 5 leütött passz és 3 kiharcolt fumble került a statisztikai lapjára, ettől az évtől stabil kezdőjátékos a Ramsben.

New England Patriots linebackerek

A legtöbb snapet az alapszakaszban Kyle Van Noy töltötte a pályán a Pats linebackerei közül. Van Noy a BYU egyetemről került a ligába, 2014-ben a 2. körben választotta ki a Detroit Lions. 2016-ra verekedte be magát a kezdőbe, ennek ellenére szezon közben egy 7. körös pick társaságában New Englandbe költözött a Pats 6. körös választásáért cserében. Szezon közben leginkább Shea McClellin cseréje volt, de 2017-ben már ő volt a kezdő erősoldali linebacker. A mostani karrierje legjobb éve, jó iparosnak számít a linebacker szakma (futás elleni védekezés, coverage, pass rush) mindhárom vállfajában.

Harry McKenna / USA Today

Qualin Dont’a Hightower kapja a második legtöbb snapet, ám nagyon úgy tűnik, hogy ő már túl van a csúcson, coverben már nagyon gyenge és a játék többi elemében is csupán átlagos. Hightower még Barronnal együtt nyert két bajnokságot az Alabamánál, a 2012-es drafton 1/25-re húzta ki Belichick. NFL-pályafutása elejétől kezdőjátékos a Hazafiak védelmében, 2016-ban második csapatos All-Pro és Pro Bowler lett, a 2 egyetemi bajnoki címe mellé kettőt a profik között is begyűjtött.

Elandon Roberts is relatíve jelentős játékidővel bír a Patriots sémájában (összességében jobb teljesítményt nyújt Hightowernél), futás ellen egész jó (14. legjobb grade-del bír) és blitz-ceknél is használható ebben az évben, Van Noyhoz hasonlóan karrierje legjobb idénye a mostani. Roberts freshman idényét a másodosztályú Morgan State egyetemen töltötte, onnan transzferelt a Houstonra, ahonnan kiválasztotta Belichick a 2016-os draft 6. körében. 2017-től stabil kezdő a védelemben, ugyanebben az évben bajnoki címet is ünnepelhetett a csapattal.

Összegzés

A futójáték mindkét csapatnál stabilan magas színvonalú és a futás elleni védelmek is feléledtek a rájátszásra. Nyilván amelyik védelem tudja tartani az utóbbi hetek formáját, az nagyobb esélyt ad csapatának a győzelemre.

Papp Gábor

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS