Többre vágyik a Titans…

A Tennessee Titans a 2016-os szezonban a várakozás felett teljesítve pozitív mérleggel zárt, és csak egy győzelmen múlt, hogy nem jutott a rájátszásba. Idén már kimondatlanul is cél, hogy odaérjen a csapat…

Bevezető

A Titans elmúlt években nyújtott szereplése finoman fogalmazva sem sikertörténet. Elég csak annyit felidézni, hogy két éve az 1/2-es, tavaly az 1/1-es pick volt a csapaté. Úgy tűnt, hogy a 2016-os szezon is felejtős lesz a nashville-iek számára, ám még sem így alakult. Vezérigazgatónak Jon Robinsont nevezték ki, ami elég jó lépésnek tűnt, viszont az már korántsem okozott osztatlan elismerést, hogy a vezetőedzői posztot az a Mike Mularkey kapta meg, aki ebben az állásban akkor 18 győzelem mellett 39 vereséget tudott felmutatni. Nem egy fényes statisztika… Illetve vezetőedzőként 2012-ben a Jacksonville Jaguarst próbálta helyes irányba terelni – ez nem sikerült, csúfos 2-14-es mérleggel egy év után véget ért az a történet. Az újdonsült Mularkey aztán kinevezte támadókoordinátornak az akkor 61-es éves Terry Robiskie-t, aki korábban 12 éve volt ült ebben a székben, azóta elkapó edzőként dolgozott. Mondhatni csak a védelem volt jó kezekben, Dick LeBeau 2015 óta tevékenykedik Nashville-ben. Az újabb negatív szezon helyett azonban nagy Titans menetelés kezdődött, és 9-7-es mutatóval (pozitív mérlegre korábban 2011-ben volt példa) épphogy lemaradt a rájátszásról. Ebben nagy szerepe volt a másodéves irányítónak Marcus Mariotának, az „exotic smashmouth” néven elhíresült támadójátéknak, a kiválóan összerakott támadófalnak, valamint LeBeau védelmének, ami ugyan a passz ellen nagyon szenvedett, viszont a futást kifejezetten jól állította meg.

Draft

A holtszezon történései közül a Titans draftjával érdemes külön is foglalkozni. Ennek egyszerű oka van, az első hét választott mind ott van a csapat 53 fős rosterén! A tavalyi drafton a Los Angeles Rams-szel lebonyolított cserének köszönhetően az első körben kettőt is húztak a nashville-iek, és ezekkel a pickekkel a két legfontosabb posztot erősítették. Íme a névsor:

1/5 Corey Davis WR

1/1 Adoree’ Jackson CB

3/72 Taywan Taylor WR

3/100 Jonnu Smith TE

5/155 Jayon Brown ILB

6/217 Corey Levin OG

7/227 Josh Carraway OLB

7/236 Brad Seaton OT

7/241 Khalfani Muhamad RB

Támadók

Irányító (QB): Marcus Mariota, Matt Cassel

Bár két éve elég sok vita volt arról, hogy Marcus Mariotát érdemes-e draftolni, de már most nyugodtan kijelenthető, hogy megérte a választás. Újonc évéhez képest sokat fejlődött, jól olvassa a védelmet, a mélységi passzai javultak, olykor lábon is veszélyes. A 2016-os szezont 3.426 passzolt yarddal fejezte be, 26 hatpontos mellett 9 alkalommal adta el a labdát. Mindezt 15 meccsen érte el, mert az utolsó előtti fordulóban megsérült, eltört a szárkapocscsontja. Meg is kellett műteni, de az edzőtáborra véget ért a rehabilitációja, azóta teljes értékű munkát végez. Nem vitás, idén is kell Mariota remek játéka, ha a Titans jó idényt akar futni.

Futó (RB): DeMarco Murray, Derrick Henry, David Fluellen, Jalston Fowler (FB)

Murray idecserélése telitalálatnak bizonyult, a Philadelphiában csak szenvedő futó ismét 1000 yard (1.287) fölé jutott. A tavaly még újonc Henry is jól teljesített, ám idén biztos több labdacipelést szeretne. Akárhogy is alakul, a Titansnak van az egyik legjobb RB duója, így ismét mehet az exotic smashmouth!

Elkapó (WR): Corey Davis, Rishard Matthews, Eric Decker, Taywan Taylor, Eric Weems

Rishard Matthews tavaly elsőszámú elkapóvá nőtte ki magát Nashville-ben, várhatóan idén is sok labdával keresi majd Mariota. A poszt erősítésére jött az újonc Davis, valamint a júniusban szerződtette Decker, ám előbbi az egész előszezont kihagyta sérülés miatt, de utóbbinak is volt egészségügyi problémája. Mivel Weems inkább returner, így Taylor az egyedüli csere, ami miatt elég vékonynak tűnik az elkapósor. (Tajae Sharp és Harry Douglas IR-en van.)

Tight end (TE): Delanie Walker, Jonnu Smith, Phillip Supernaw

Keveset lehet hozzáfűzni a TE-sorhoz. Walker évek óta elit teljesítményt nyúlt a Titans-nél, de már az utódlására is gondoltak, az újonc Smith-t már most hozzá hasonlítják.

Támadófal (OL): Taylor Lewan, Quinton Spain, Ben Jones, Josh Kline, Jack Conklin, Corey Levin, Dennis Kelly, Brian Schwenke

Az eredményekben kulcsszerepe volt a jól összerakott OL-nek. A 2014-es 1. körben választott Lewan a vakoldalt védte kiválóan, míg jobb oldali tackle-ként a tavaly draftolt Conklin nyújtott olyan teljesítményt, ami egyből a legjobbak közé emelte. A center Jonest tavaly a piacról igazolta, a Patriots által kitett Kline-t felhúzta magához a csapat, de az akkor másodéves guard, Spain kezdőbe állítása is jó döntésnek bizonyult. Nem vitás, hogy idén is ez a kezdőötös kapja meg a bizalmat. A cserék közül Kelly nemrég kapott kétéves szerződés hosszabbítást, Levin újonc, míg Schwenke kis kitérővel került vissza a csapathoz. Az előző szezon végén lejárt a szerződése és szabadügynökként a Coltsnál próbálkozott rosterre kerülni, de miután ott nem járt sikerrel, a Titans gyorsan leigazolta.

Védelem

Védőfal (DL): Jurrell Casey, Sylvester Williams, DaQuan Jones, Karl Klug, David King, Austin Johnson

Casey évek óta a csapat legjobb játékosa, a védőfal eredményessége nagyban rajta múlik. Williamst idén igazolták, de túlságosan nem voltak elégedettek vele, mert a nose tackle posztért sokáig versenyben volt a tavaly UDFA-ként érkezett Antwaun Woods. Woods végül csak a gyakorlócsapatba került, de szükség esetén a 2016-ban második körös Austin Johnson is tud NT-ként játszani. A védőfal harmadik tagja, Jones megbízhatóan teszi a dolgát, de idén több kell tőle, ha jövőre is maradni akar a csapatnál. Klug nagyon hasznos cserejátékos, remélhetőleg az előző szezon végén összeszedett Achilles sérülés nem veti vissza. King a sor új tagja, a rosterzárás előtt a Chiefstől érkezett egy jövő évi 7. körért cserébe.

Linebacker (LB): Derrick Morgan, Wesley Woodyard, Avery Williamson, Brian Orakpo, Kevin Dodd, Josh Carraway, Erik Walden, Aaron Wallace, Jayon Brown, Darren Bates, Nate Palmer

A kezdősor itt sem változott tavalyhoz képest, de erre nem is volt indok. A két passzsiettető Morgan és Orakpo jól teljesített, de jó lenne, ha a tavaly második körös Dodd is megvillantaná oroszlánkörmeit. Érdemes lesz figyelni a másodéves Wallace-ra, Carraway újonc, míg Walden a rutint képviseli. Középen Woodyardra és Williamsonra se lehet panasz, de hogy mögöttük ki kapja a legtöbb lehetőséget, az jó kérdés. Bates és Palmer főleg a speciális egységben hasznos, így vélhetően az edzőtáborban és az előszezonban is biztató dolgokat produkáló Brown kaphat kicsivel több lehetőséget.

Cornerback (CB): Logan Ryan, LeShaun Sims, Adoree Jackson, Brice McCain, Kalan Reed, Tye Smith

A secondary teljes átalakuláson ment át a holtszezonban. A bajnok Patriotstól érkezett Logan Ryan az idei nagy fogása, az ő kezdőhelye biztos. Ha egészséges, akkor a tavalyi hatodik körös választott Sims kerülhet mellé. Az idei elsőkörös Jackson is sok lehetőséget kaphat, de az előszezonban azért látszott, hogy van még mit tanulnia. Slotban McCain állhat fel, míg Reed, és a meglepetésre 53-ba kerülő Smith várhatóan epizodista lesz.

Safety (S): Kevin Byard, Johnathan Cyprien, Da’Norris Searcy, Brynden Trawick, Curtis Riley

Tavaly újoncként bontogatta a szárnyait, idén már még jobb teljesítményt várnak Byardtól. A párja az idén szerződtetetett Cyprien lesz, aki a Jaguasrtól egy jól sikerült szezon után távozott. Searcy-nek egy idő előtti búcsú is kinézett, de belement a fizetéscsökkentésbe, így maradt. Trawick inkább spacial teamer, akárcsak a szintén meglepetésre rostert fogó Riley.

Speciális egység

Ryan Succop (K), Brett Kern (P), Beau Brinkley (LS)

Megbízható hármas, itt sem volt ok a változtatásra.

Mi várható?

A sorsolás ugyan elég erős, de az AFC South továbbra sem túl acélos. Minden riválisnak van problémája, ellenben a Nashville-ben jól sikerült a holtszezon. Ha a támadók hozzák magukat, illetve ha a secondary nemcsak papíron javult, akkor a csoportgyőzelmet célba vehetik Mariotáék. Talán nemcsak egyszeri fellángolás volt a tavalyi jó szereplés, így a Titans 2008 után újra rájátszás résztvevő lehet.

Vastag Nándor

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS