Tovább, tovább, Kirk kapitány!

Három év után 2015-ben a rájátszásba jutott a Redskins és tavaly is csak egy hajszál, illetve a Giants utolsó fordulóban bemutatott „trollkodása” miatt maradtak le a playoffról. A fővárosban szeretnének visszakerülni a legjobbak közé, így a szabadügynök piacon leigazolták többek között Stacy McGee-t, Terrell McClaint, Terrelle Pryort, D.J. Swearingert, Zach Brownt és Brian Quicket. Természetesen Washingtonban sem volt áldozatmentes a holtidény, hiszen távozott DeSean Jackson, Pierre Garcon és Chris Baker is. Kirk Cousinst újabb franchise taggel sikerült megtartaniuk, a drafton pedig az első kör egyik legnagyobb stealjével megszerezték Jonathan Allent. Vajon elég lesz ez az üdvösséghez?

A támadókat az előbb említett Kirk kapitánynak kell irányítania, amit egy éve közel 5.000 yarddal hálált meg, de az utolsó fordulóban a döntő pillanatokban húzott egy Tony Romót és odalett a befektetett munka. A futójáték hatékonysága is kérdéses, tavaly Rob Kelley volt a legjobban foglalkoztatott running back és az idei drafton érkezett mellé Samaje Perine. Az elkapósor gyengült, hiába érkezett Terrelle Pryor Clevelandből, csak egy jó éve van elkapóként a háta mögött és Brian Quick sem éri el a Jackson-Garcon kettős szintjét. Persze ez is korrekt névsor, pláne hogy Jamison Crowder életveszélyes slot elkapó és a szurkolók reményei szerint Josh Doctson is újra elérhető lesz a sérülése után. Jordan Reed PUP listán kezdte az évet, így mindenképp szüksége lesz Cousins-nak a fiatal elkapójára, bár azt is hozzá kell tenni, hogy Vernon Davis 30 felett újra magára talált a Redskins-ben. A támadófal a Trent Williams – Shawn Lauvao – Spencer Long – Brandon Scherff – Morgan Moses ötösből áll, akik tavaly is ebben a formációban játszottak, az összeszokottság pedig aranyat érhet a támadófalban.

A 3-4-es védelem falában már újoncként komoly szerepet kaphat Jonathan Allen, akit többen is top 5 tehetségnek tartottak az idei drafton. Ziggy Hooddal és Stacy McGee-vel kell majd megküzdenie a minél több snapért. A passzsiettetők között találunk egy igazi klasszist Ryan Kerrigan személyében, aki tavaly 11 sackkel zárt. Persze nemcsak ő, hanem Preston Smith is képes a passzsiettetésre és egyszer talán Junior Galette is újra egészséges lesz. Szükség is lenne rá, hiszen Trent Murphy ACL és MCL szakadás miatt egész évre kidőlt. A linebacker sor gerincét továbbra is Mason Foster és Will Compton fogja alkotni, de hozzájuk csatlakozott Zach Brown, aki tavaly remek statisztikát hozott Buffalóban. Az előző év nagy szerzeménye Josh Norman volt, aki akkor rekordösszegű szerződést írt alá és meg is felelt az elvárásoknak. Nagy vihart kavart a megszerzése, hiszen Odell Beckham Jr.-ral már korábban is megtalálták egymást és a helyzet azóta sem javult sokat. Túloldali társa Bashaud Breeland, de a mélységre is figyel a Redskins hiszen 2016-ban Kendall Fuller, idén pedig Fabian Moreau érkezett a draft harmadik körében. A védelem leghátsó vonaláért Su’a Cravens és a legutóbb a Cardinalsnál játszó D.J. Swearinger fog felelni.

A csapat rúgója Dustin Hopkins, aki kicsit visszaesett, tavaly 42 kísérletből 34-et tudott értékesíteni, 2015-ben ennél jobban szerepelt. Ellenben Tress Way-re nem lehet panasz, remek átlaggal végzi el a puntokat. A snapeket 2010 óta Nick Sundberg adja. A legveszélyesebb returner Jamison Crowder, akinek tavaly volt egy punt után visszahordott touchdownja is.

Jay Gruden negyedik szezonját kezdi meg a Washington vezetőedzőjeként. Az támadókoordinátor a korábbi irányítóedző Matt Cavanaugh lett, miután a Los Angeles Rams leigazolta vezetőedzőnek, Sean McVay-t. Új védőkoordinátort is kapott a csapat, Greg Manusky eddig a szélső linebackerek felkészítéséért felelt. A special teamért a régi, Ben Kotwica felel, ő még Grudennel érkezett Washingtonba.

Egy 9-7-es és egy 8-7-1-es szezon után vág neki 2017-nek a Redskins és nem lesz egyszerű dolguk, hiszen papíron nagyon erősnek tűnik az NFC East. A Cowboys 2016-ban hosszú ideig megállíthatatlan volt és talán Zeke Elliott hiányát is tudják majd orvosolni. A Giants tovább erősödött, az erős védelem mellett a támadóiktól is többet várnak a szurkolóik. Az Eagles is tehetséges csapattal rendelkezik és már tavaly is több alkalommal a várakozásokon felül teljesítettek. Kemény csoport ez, amelyből idén is reális eséllyel több csapat a rájátszásba juthat. Több kérdőjelet is látok náluk, nem biztos, hogy a futójátékot stabilizálni tudják majd és ugyan jó igazolás lehet Pryor, de engem nem győzött meg teljes mértékben. A védelemtől hullámzó teljesítményt várok és az is kérdés, hogy az új edzők mire lesznek képesek. Nem írom le a Rézbőrűeket sem, de jelen pillanatban 7-9-es mérleget jósolok nekik.

Asbóth Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS