Újra éhes a Fekete Párduc?

Ez is lehetne a költői kérdés a Carolina Panthers-szel kapcsolatban mielőtt nekimennek a 2017-es szezonnak. A Denver Broncos ellen elveszített 50. Super Bowl után semmi sem akart összeállni tavaly a Charlotte-ban, ezen próbálnak változtatni idén. Nem lesz könnyű dolguk, mert a csoport szerintem erősödött, de vajon a csapat tudta-e tartani a lépést a vetélytársakkal?

A támadások központi alakja a jól ismert Cam Newton lesz, akitől elsősorban ugyanazt a konzisztens játékot szeretnék látni a drukkerek, mint a 2015-16-os szezonban. Nem egyszerű dolog ez, bár hozzá kell tenni, a vezetők sokat tettek a cél érdekében. Érkezett például Christian McCaffrey mindjárt a draft 8. választottjaként, aki egy igazi több élű fegyvere lehet a támadó alakulatnak. Gyors és nagyon jók az érzékei, kiváló kezei vannak a passzjátékhoz, és így talán nem meglepetés, hogy a visszahordásokban is hasznos lehet. Ha őt effektíven képes beépíteni Mike Shula (támadókoordinátor) a támadásokba, akkor máris egy sokkal veszélyesebb támadó egységről beszélhetünk. A rutinos Jonathan Stewarttal elég pofásan néz ki ez a csapatrész.

Az elkapó személyzetben is történt változás, bár a „keménymag” maradt. Kelvin Benjaminra elsőre mindenki azt hitte a nyáron, hogy Eddie Lacy vagy, hogy átképezték falemberré, de remek fogyókúrás módszere lehet, mert a szezonkezdetre pikk-pakk összeszedte magát, pedig neki bónuszt sem ígértek érte. Newton másik legbiztosabb fegyvere, a kiváló tight end Greg Olsen szintén rendelkezésre áll, és második számú All-Pro kerettagság idén sem rossz ajánlólevél. A régi elkapó gárdából Devin Funchess maradt még, de ő továbbra sem tudott annyit hozzátenni, amennyit remélnek tőle. Érkezett is a játékosbörze második körében Curtis Samuel, aki slotból indulva hozhat sok yardot már idén is a csapatnak, de a holtszezonban a Tampából érkező Russell Shepard is hasznos tagja lehet a bandának. Szóval rendben van ez eddig, de a legnagyobb kérdőjel igazából a támadófalat övezi.

A kezdőötös a Kalil-testvérek és Trai Turner vezetésével nem tűnik rossznak papíron, de tavaly a gyakorlat nem a legjobb képet festette. Ha ez az egység képes javulni, az nagy előnyére válhat a passz– és futójátéknak egyaránt. Az idei draft 2. körében húzták ide Taylor Motont, aki tackle vagy guard poszton is bevethető, és nem lenne meglepetés, ha a szezon második felére már kezdő szerepkörben osztogatná a palacsintákat.

A védelemben nem sok új arcot találunk, bezzeg a koordinátor az, Steve Wilks fogja irányítja a védelmet az oldalvonal mellett. Azt a védelmet, amely idén is 4-3-ban fog felállni, ráadásul jól ismert nevekkel. A védőfal közepén a Kawann Short Star Lotulelei páros egészen jónak nevezhető, Vernon Butler pedig kiváló cserének, de akár kezdhet is, ha végre berobban. A széleken pedig az öreg rókák vadászhatnak az irányítókra, Charles Johnson, Mario Addison és a Green Bay-ből érkező Julius Peppers személyében. Kony Ealy már nincs a csapatban, igaz abban a ott sem, ahová elcserélték (New England Patriots)… őt Daeshon Hall feledtetheti aki az idei draft 3. körében lett kiválasztva.

A linebacker sor sem tartalmaz meglepetést, Luke Kuechly és Thomas Davis zsenik, de meg kellene úszni a sérüléseket. Davis már nem mai gyerek, Kuechly pedig menetrendszerűen gyűjtötte az agyrázkódásokat a közelmúltban, ami valljuk be, nem hasznos. Melléjük kellene felnőnie Shaq Thompsonnak, ami hol sikerül, hol nem, de inkább az utóbbi, pedig ő is első körös választott volt. Ellenben mögöttük nem látom a mélységet, főleg szituációs játékosok vannak, tehát ha Kuechly vagy Davis kiesik, komoly űr keletkezhet a védelem közepén.

A hátsó védelmi alakzatban bőven akadnak kérdőjelek. Az egyébként jól teljesítő safety, Kurt Coleman kapott játszótársat Indianapolisból a „rutinos” Mike Adams személyében, mondjuk azért ez az igazolás nem volt sokáig a címlapokon. Nincs is ezzel baj egyébként, nagyobb kérdőjel a szélsővédők mellett van. James Bradberry és Daryl Worley nagyon fiatalok és vélhetően nagyon komoly munkának lesznek kitéve. Ha ebbe beleállnak, és jól csinálják, akkor nagyon pofás kis védelem lehet ez a kezdőket tekintve. A beleállásban pedig ki más segíthetne többet és jobban, mint a fedélzet legharcedzettebb veteránja, a kihajózás után hazatérő Kapitány, Captain Munnerlyn. Nincs is aggódnivaló, de tényleg. Egy szó, mint száz, nem ez lesz az évszázad védelme, de még az idei évé sem, ahhoz azonban elég jók szerintem, hogy a Panthers ismét rájátszásba kerüljön. Ehhez elengedhetetlen azonban, hogy a támadások működjenek, az alapanyag adott lesz, már csak jól meg kell gyúrni. Véleményem szerint az Atlanta Falcons megtartja idén az NFC South trónját, de a második hely és egy szabad kártya simán kinézhet a Carolinának, ezért pedig valószínűleg az idén is erősödő Tamba Bay Buccaneersszel vív majd kiélezett harcot a csapat. Mondom én…

Barcsik Norbert

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS