Újra építkeznek San Franciscóban…

Jim Harbaugh kirúgása óta nem igazán találják a győztes formulát az Aranyásók, Jim Tomsula öt, Chip Kelly pedig két győzelemmel távozott egy év után a vezetőedzői székből. Most az Atlanta Falconst a Super Bowlba vezető Kyle Shanahan és a semmilyen menedzsment múlttal nem rendelkező, tavaly még kommentátorként ténykedő John Lynch-csel próbálják visszajuttatni az NFC West élére a Niners gárdáját. Lássuk be, nem lesz egyszerű munka.

A tavaszi újoncbörzén jól összeszedték magukat jövő évi cetlikkel és persze rengeteg tehetséget is húztak, akikből már idén kulcsjátékosok lehetnek.

Irányítóposzton leigazolták Brian Hoyert, aki nyilván sok vizet nem fog zavarni a jövőben, de amíg nincs meg a helyettese, a „szódával elmegy” kategóriába sorolható, ráadásul a legjobb évét akkor produkálta, amikor Shanahan volt a támadókoordinátora Clevelandben. Mögötte a meglepetésként harmadik kör végén kihúzott C.J. Beathard ül a padon, bár szerény véleményem szerint nem ő lesz a franchise következő Joe Montanája.

Carlos Hyde jelenleg a csapat kezdő futója, de a srác nem képes egészséges maradni, így nem kizárt, hogy a közeljövőben leváltják. Mondjuk, amikor egészséges, inkább az ő kezébe adnám a labdát, mint Hoyerébe. Hyde cseréi az UDFA Matt Breida és a két év alatt hat csapatot megjárt Raheem Mostert, fullback pozícióban pedig Kyle Juszczyk blokkol, rá a passzjátékban is érdemes lesz odafigyelni.

Elkapóknál lecserélték a tavalyi garnitúrát, Washingtonból elhozták a 31 éves Pierre Garcont, Buffalóból a szélsebes Marquise Goodwint, Atlantából pedig Aldrick Robinsont. Mögöttük újoncok hada vár a bevetésre, az ötödik körben érkezett Trent Taylor, akinek még komolyabb szerepet kaphat idén, és két UDFA tanyázik a depth chart alján, Kendrick Bourne és Victor Bolden Jr. Az ötödik körben érkezett egy tight end is, George Kittle Iowából, de Garrett Celek és Logan Paulsen is viszonylag nagy snapszámot kaphat.

A támadófal bal oldalán a veterán Joe Staley továbbra is remek vak oldali tackle, mellette a tavaly igazolt Zane Beadles elképesztően gyenge, középen Daniel Kilgore valamivel jobb, a jobb oldalon az ex-Viking Brandon Fusco kezd, a jobb szélen pedig Trent Brown. Nem a legacélosabb egysége a csapatnak, aki jó, az már kezd megöregedni, a foltozgatások nem igazán sikerültek, a tavaly első körben draftolt Joshua Garnett pedig IR-re került. Csere keretében megszerezték a Detroit Lionstól backupnak Laken Tomlinsont, a cserék között még olyan szupersztárokat találhatunk, mint Garry Gilliam, és az UDFA Erik Magnuson.

A védelem tavaly röhejesen gyenge volt, a drafton az első három húzás ide érkezett nem véletlenül. Robert Saleh, aki a Seattle-lel védőkoordinátorként nagydöntőt nyert, 4-3-as védelmet futtat, érdekes lesz figyelni a védőfal rotálást, és azt, hogy ki kapja a legnagyobb szerepet, a elsőnek választott Solomon Thomas, vagy a többi elsőkörös, Arik Armstead és DeForest Buckner. Veterán segítségnek leigazolták Elvis Dumervilt, Eli Harold pedig majd SAM linebackerként vagy rotációs endként játszik majd legtöbbször.

A linebacker sor közepén NaVorro Bowman biztos pontnak tűnik, mellette pedig az újonc Reuben Foster tanulhat sokat, hiszen ő is a pályán lesz szinte végig, mivel Malcolm Smith a nyáron IR-re került. A hátsó alakzat sem egy világverő egyesület, a legjobb szélsőhátvédjüket, Tramaine Brockot kivágták a nyáron, miután letartóztatták, így a két kezdő Rashard Robinson és Dontae Johnson lesz, nickelben a Brownstól igazolt K’Waun Williams és az újonc Ahkello Witherspoon küzdhet minél több snapszámért. A két safety továbbra is Eric Reid és Jimmie Ward, akik viszonylag biztos pontot jelentenek.

A speciális egységben Robbie Gould rugdossa a mezőnygólokat, Bradley Pinion pedig a puntokat.

Ha Jed York tulajdon év vén nem rúgja ki Shanahanéket, akkor talán egy értelmes építkezésnek az első pillanatait láthatjuk. Sok győzelmet természetesen nem lehet várni a Friscótól, de draftcetlijük van bőven és a szezon alatt ki lehet majd szűrni azokat a játékosokat, akikre a továbbiakban számíthatnak.

Szabó Attila Zsolt

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS