Újra rájátszás Wentzsylvaniában?

Chip Kelly (rém)uralma után 2016-ban ismét a nyugalom volt az úr Philadelphiában. Nem volt szó rasszizmusról, az elnöknek síró futóról és Carson Wentz személyében úgy tűnik, hogy megtalálta a franchise irányítóját a csapat. Természetesen a romhalmaz, amit Chipster itt hagyott elég alkalmatlan volt arra, hogy egyből versenyképes legyen, de így sem vallott szégyent a csapat, leginkább Lane Johnson eltiltása miatt maradt le a playoffról véleményem szerint az Eagles (vele a kezdőben a Sasok mérlege 5-1 volt, nélküle 2-8).

Mivel a fő cél az volt a holtszezonban, hogy Wentz fejlődése töretlen maradjon, ezért célpontok kellettek neki, hiszen sem Dorial Green-Beckham, sem Nelson Agholor, de még Jordan Matthews sem volt az az igazi 1. számú elkapó. Azonban hely a fizetési sapka alatt nem sok volt, ezért mindenki a csodát várta a régi-új GM-től, Howie Rosemantől, aki meg is tette ezt. Érkezett a szabad ügynök piac legjobb elkapója, Alshon Jeffrey, aki állítólag a Vikingsot kosarazta ki, mert Bradford helyett Wentzel akart játszani (ironikus, hogy a Vikings tavaly egy 1. kört adott az Eaglesnek Bradfordért…). Torrey Smith is éjfélzöldbe öltözött, de szinte nulla garantált pénzt kapott, ami érthető is a legutóbbi két éve utána a 49ersnél. Meglepő volt, hogy Chance Warmack is csak egy egyéves szerződést kapott a free agency első napján, ami lényegében azt jelenti, hogy mutasd meg, hogy mit tudsz, vagy repülsz. De vele is nőttek az opciós lehetőségek a falban.

Ezek után fordult a figyelem a védelemre, ahova az egykori első körös CB, Patrick Robinson érkezett. Amúgy hogy minek, azt szerintem ő sem tudja… Illetve Chris Long DE posztra. Mivel a drafton az Eagles lemaradt Dalvin Cookról, ezért LaGarette Blountot szerződtették, aki tavaly Super Bowlt nyert a Pats.-el. Távozók közül talán Bennie Logan hiánya fájhatott volna a védőfalban, de nem sokkal a draft előtt egy csere keretein belül Timmy Jerningan érkezett és így egyből nem volt annyira érzékeny az a veszteség sem.

A drafton Derek Barnett jött, hogy sack mester legyen, Sidney Jones (CB), aki valószínűleg a sérültek listáján (IR) marad 2017-ben, Rasul Douglas, aki jó kis prospect cornerback. Kellett fiatal WR is a csapatba, ezért Mack Hollins igazán érthető volt, Donnel Pumphrey (RB) talán egy kicsit korai húzás szagú a pre-season alapján, Shelton Gibson (WR) az 5. körben hatalmas fogásnak tűnt, de az óta egy labdát nem tud elkapni. Nate Gerry (S/LB) és Elijah Qualls (DT) pedig egyértelmű, hogy az 53-ért küzdenek.

Ami a távozókat illeti, a 2014-es 1. körös katasztrófát (bust), Marcus Smith-t a camp előtt kivágta a csapat, Allen Barbre (LG) Denverbe lett elcserélve, Jordan Matthewst pedig a második előszezon meccs előtt küldte el Howie Roseman Buffaloba egy 3. körrel együtt. Cserébe érkezett Ronald Darby (CB), akinek brutális 2015-ös éve volt, azonban 2016-ban kicsit visszaesett a teljesítménye, azonban így sem kérdés, hogy azonnal első számú CB lesz.

Ha megnézzük a támadósort, akkor láthatjuk, hogy Wentz sokkal jobb játékosoknak szórhatja szét a labdát, mint egy évvel ezelőtt és a falban is több lehetőséget látok. Talán ez a kezdő lesz a leggyakoribb: Jason Peters, Isaac Seumalo, Jason Kelce, Brandon Brooks, Lane Johnson. Nem lesz egy igazi RB, hanem szét lesznek szórva a snapek Blount, Sproles és Smallwood között. Wentz egyik kedvenc célpontja lehet Zach Ertz (TE), akinek ez a 4. breakout szezonja egymás után, tehát jó lenne, ha most tényleg megmutatná, mit tud. Brent Celek leginkább blokkol, Trey Burton meg mindent tud csinálni (TE/RB/WR/LS). A WR kezdő hármas egyértelműnek tűnik (Jeffrey és Smith a széleken, Agholor pedig slotban), azonban mögöttük Hollins és a 2016-os UDFA Marcus Johnson vannak. Itt jön a nagy kérdés, hogy a csapat 5-6 vagy akár 7 (!!!) WR-t akar-e vinni. Ha csak hatot, akkor Gibson és Greg Ward Jr. nagy harcban lesznek a helyért.

A védelemben a falnak idén dominánsnak kell lennie, hiszen nagyon sok rotációs lehetőség van: LE Brandon Graham -DT Fletcher Cox – DT Timmy Jernigan – RE Vinny Curry a kezdő most. Curry azonban a sok pénz ellenére halovány és az ifjú Barnett pedig nagyon éhes, hogy Chris Longról ne is beszéljünk. Ha a DT-k fáradtak, akkor Destiny Vaeao és a már említett Qualls rotálhatnak. Mögöttük az LB poszt már nehezebb, mert Jordan Hicks és Nigel Bradham mellett csak Mychal Kendricks képvisel minőséget, azonban utánuk hatalmas űr tátong. Nate Gerry, Najee Goode, Kamu Grugier-Hill, Don Cherry mind-mind maximum kiegészítő játékosok, tehát egy-egy sérülés komoly gondot okozhat. A secondary a Bills tradeig óriási kérdőjel volt, így azonban egy fokkal már jobb. Tehát Darby mellett Mills lesz a másik kezdő, a slotban pedig Ron Brooks játszik majd. A backupok pedig Douglas, CJ Smith és valószínűleg Aaron Grymes lesznek, ha hat CB maradt a csapatban. A safety pozíció pedig az egyik legjobb a ligában, hiszen Malcolm Jenkins és Rodney McLeod elit szintet képviselnek, mögöttük pedig Terrence Brooks és Chris Maragos beugrónak nagyon jók. Ha valahogy Jaylen Watkins is a csapatban marad, akkor a depth itt is nagyon jó lesz.

Speciális egységben nem volt változás, Jon Dorenbos lesz a long snapper, Donnie Jones fog puntolni és Caleb Sturgis lesz a rúgó. Sproles illetve Agholor pedig majd vadul hordja vissza a labdákat.

Ami az edzői stábot illeti, nagy változás nem történt, talán annyit érdemes megemlíteni, hogy a Jets támadó koordinátornak akarta az Eagles QB edzőjét, John DeFilippot, de csapat megakadályozta ezt. Talán ez előrevetíti, hogy többet látnak benne és a jövőben nagyobb szerepet szánnak neki, de az is lehet, hogy csak Carson Wentzet akarták védeni ezzel.

Azt gondolom, hogy az elkapó sor megerősítésével a csapat egyértelműen fejlődött és a tavaly elvesztett 1-1 szoros meccset idén már megnyerheti. Ha ez sikerül, akkor a számításaim szerint 10-6-tal végez a csapat. Mivel a Cowboys fejlődni aligha fog, a Giantsnél a fal hatalmas kérdőjel, illetve Eli Manningben mindig benne van a katasztrofális szezon, ezért ezzel meg is lehet nyerni az NFC Eastet. A Redskins ismét káosz, velük nem nagyon érdemes szerintem számolni. A playoffban azonban nagy szerencse kell, hogy 2008 után ismét meccset nyerjenek a Sasok, de az már egy másik sztori.

Horváth Árpád

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS