Utolsó esély a nagy öregekkel?

Larry Fitzgerald és Carson Palmer is sokat látott veterán már, a holtszezonban mindketten elgondolkodtak a visszavonuláson, így nehéz elképzelni, hogy jövőre ismét lenyomna egy szezont a Cardinals offense két kulcsjátékosa. A cél pedig nem más, mint a Super Bowl győzelem, Bruce Arians vezetőedző két éve közel volt a döntőhöz, de a Carolina Panthers átgázolt rajtuk az NFC döntőben, a tavalyi szezont pedig szerintem már ki is törölték az emlékezetükből, a játékosok és a stáb is.

Steve Keim general manager szokásához híven rendesen átalakította idén is a rostert, nézzük is át a pozíciós helyzeteket.

Az irányítóposzton sok változás természetesen nincs, Carson Palmer a kezdő, Drew Stanton a cseréje, harmadik számú irányítónak viszont leigazolták Blaine Gabbertet, aki csúnyán leszerepelt Jacksonville-ben, San Franciscóban viszont nagy ritkán mutatott értelmes dolgokat. Az egykori 1/10-nek eddig minden évben új támadókoordinátora van, valószínűleg ez sem segített neki, az idei előszezonban azonban már voltak kifejezetten jó meccsei. Persze ha Palmeren kívül másnak is be kell állni, az nem sok jót fog hozni a konyhára.

Futóknál a liga egyik legjobbja található David Johnson személyében, akit harmadik körös stealként idén már Le’Veon Bell-lel egy lapon említenek, a védelmeknek leginkább az ő megállítására kell törekedni, mivel idén 1.000 futott és 1.000 elkapott yardot szeretne elérni a fiatal futó. Mögötte Kerwynn Williams, Andre Ellington és Elijhaa Penny kaphat minimális szerepet.

Bruce Arians sokat szidta az elkapókat az edzőtábor alatt, Larry Fitzgerald és Jaron Brown kivételével mindenki csalódás volt a számára. A fiatal szélvész John Brown, ha egészséges tud maradni, kulcsjátékos lehet az offense-ben, az újonc Chad Williamsnek pedig először fel kell vennie a liga ritmusát, sok labdát nem fog kapni első évében, persze a sérülések könnyen változtathatnak ezen.

Tight end poszton Jermaine Gresham megaszerződést kapott, ideje rászolgálnia, a második körös bust, Troy Niklas egyelőre egészséges, a harmadik számú összekötő Ifeanyi Momah, nem sok vizet fog zavarni.

A támadófal tavaly nem nagyon tudta megvédeni Palmert, ami nagyban hozzájárult a sikertelen szezonhoz, idén Jared Veldheer átkerült a vakoldalról a jobb oldalra, helyén pedig a pár évvel ezelőtti elsőkörös, D.J. Humphries fog szerepelni. A fal belseje az, ahol a legnagyobb gondok várhatók, Mike Iupati öregszik és folyamatosan sérült, középen A.Q. Shipley legjobb napjaiban is csak átlagos, a jobb oldalon pedig Evan Boehm próbál takarítani majd Johnsonnak. A hatodik falember, a swing-tackle John Wetzel lesz, a többi cserejátékost pedig majd akkor érdemes megjegyezni, ha pályára kell lépniük.

A védelem tavaly top10-es egység volt engedett yardokban, de ez a szám csalóka, mivel az ellenfélnek sokszor nagyon jó támadópozíciója volt a labdavesztések miatt. Sokan távoztak az egységből, a klasszis defensive end, Calais Campbell Jacksonville-be igazolt egy zsák pénzért, a remek söprögető, Tony Jefferson Baltimore-ban keresi a kenyerét, a másik kezdő safety, D.J. Swearinger pedig Washingtonba ment. Campbell helyét az elsőkörös Robert Nkemdiche-nek kellene átvenni, de a fiatal védő sokat sérült, a tehetsége viszont megvan, az előszezonban remekül játszott. Középen továbbra is Corey Peters és Josh Mauro rombolja a támadófalat, de sokat fog még szerepelni Rodney Gunter is rotációban. A széleken szerencsére nincs hiány passz-siettetőkben, Chandler Jones és Markus Golden is tíznél több sackkel zárt tavaly, középen viszont Deone Bucannon sokszor sérült, így a veterán Karlos Dansby mellett az újonc Haason Reddicknek kell csinálnia a szereléseket, ami még nem igazán a fortélya.

A hátsó védelmi alakzatban továbbra is hatalmas kérdés, hogy ki játszik Patrick Peterson túloldalán, a special team ásza, Justin Bethel, a futóból átképzett másodéves Brandon Williams, vagy a veterán Tramon Williams. Petersonra nyilván ritkán fognak dobálni, így kulcsfontosságú lenne egy biztos pont a másik oldalra is, egyelőre Bethel a befutó, de az én tippem, hogy sokszor fogják rotálni őket. Egy sorral hátrébb az egészséges és fantasztikus edzőtábort futó Tyrann Mathieu mellett a veterán Antoine Bethea érkezett, és slotban még sokat szerepelhet majd az újonc Budda Baker is.

A speciális csapatot teljesen lecserélték a tavalyi blamák után, Phil Dawson és Andy Lee San Francisco után ismét egy csapatban. A long snapper pedig Aaron Brewer lesz.

Hogy egy kis jóslásba is belemenjünk, személy szerint sokat nem várok az idei Cardinals-tól, a sok öregedő veterán mellett nincs meg a minőségi pótlás a fiatalok személyében, emiatt ez egy átlagos keretnek mondható. A csoportban még így is ők a második legjobb csapat, de a Wild Card eléréséhez nagyon okos game plan-ek kellenek majd Arianstól.

Szabó Attila Zsolt

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS