Van egy elméletem…

Amikoron megláttam az idei drafton kijövő futóosztályt, akkor pattant ki a fejemből, hogy bizony az új fiúk át fogják írni a profi futball játékelemeinek súlyozását, és a liga visszakanyarodik a jó öreg futáshoz. A második pillére az elméletemnek az, hogy évek óta panaszkodnak a támadóedzők, hogy az egyetemekről kijövő falemberek nem NFL-képesek, ugye a fő elvárás egy passzorientált ligában a passz megvédése lenne. Harmadikként azt tudnám felhozni, hogy ajátékelemek és az arra illő reakciók libikókaként működnek. Tehát a sok passz magával rántja a passzvédekezés fejlődését. Így olyan képességű játékosokat favorizálnak akik ebben jók, na de mit fognak csinálni egy jó futójátékkal? A foci alapja a futás és a futás visszajött.

Nézzük kiket is kell figyelnünk az idei felhozatalból: Joe Mixon (Bengals), James Conner (Steelers), D’Onta Foreman (Texans), Marlon Mack (Colts), Leonard Fournette (Jaguars), Kareem Hunt (Chiefs), Wayne Gallmann (Giants), Samaje Perine (Redskins), Tarik Cohen (Bears), Jamaal Williams (Packers), Dalvin Cook (Vikings), Chirstian McCaffrey (Panthers) és Alvin Kamara (Saints) – és ez nem erősorrend!
Csak rajta tartjuk a kezünket a pulzuson.

Mit is hozott a nyitóforduló? Öt futó hozott a mágikus 100 jard feletti teljesítményt, természetesen a tavalyi legjobb Ezekiel Elliott, a nagy öreg LeSean McCoy, s nicsak, a többi mind kezdő – Hunt, Cook, Fournette. Jobban belemélyedve az elemzésekbe a Football Outsider statisztikáival, az általuk használt: hatékony jard mérőszámban, a 100 feletti 7 játékosból szintén 3 az újonc. Az átlagtól való eltérés mutatójukban (DVOA), amit mindenidők futóátlagához viszonyítanak a három fiú még a Top10-ben van, s a sikerességi mutatóban is mind 50% felettiek. Ők a 8 labdánál többet cipelő futók, az ez alatti számokban egy kiemelkedő teljesítmény van a szintén újonc Tarik Cohen. Persze minden látszólagos, s ez még csak az első hét volt, minél több adat gyűlik, annál pontosabban látjuk a képet. A tavalyiak közül Elliott és Howard végzett a tízben a szezon összességében. Én most arra tennék, hogy egyre több csapat fogja bevetni az újonc futóját, s egyre remekebb teljesítményekkel rukkolnak majd elő nagy fogaskerekeket indítva el a védelmekért felelős edzők fejecskéjében.

Pongrácz Zoltán

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS