Mire képes Amerika Csapata 2017-ben?

A Dallas Cowboys a tavalyi évhez hasonlóan idén is masszív, erős csapatnak tűnik, amely az eltiltások, az újjáalakuló secondary, és az erősödő ellenfelek okán idén biztosan nem lesz majd olyan ellenállhatatlan, mint 2016-ban, ám még így is eséllyel indulnak a csoport megnyeréséért vívott harcba.  Ennek ellenére egy 8-8-as mérleget tartok a legvalószínűbbnek. A rájátszás szerintem végül nem lesz meg, de végig meccsben lesznek majd a másik három csapattal.

Az elmúlt évek, évtizedek sikertelensége után Dallasban újra optimisták a szurkolók. A tavalyi szezonban remekül szerepelt a Cowboys, 13-3-as mérlegükkel simán nyerték az NFC East-et és csak hajszálon múlt, hogy nem jutottak be a konferencia döntőjébe, miután egy utolsó pillanatban szerzett hárompontossal a Green Bay nyerni tudott Arlingtonban. De ami a fő bizakodásra adhat okot az két név: Dak Prescott, és Ezekiel „Zeke” Elliott. Mindketten újoncok voltak tavaly, és egyúttal a csapat eredményességének fő letéteményesei is. Már ami a támadó játékot illeti. De úgy tűnik, hogy a védelem is lassan régi önmagát idézi. Tavaly már egészen jól muzsikált a Sean Lee vezette csapategység.

A támadójáték az elmúlt szezonban remekül működött. A 4. körben választott Prescott magabiztosan, kevés hibával irányított, amit idén már elvárnak majd tőle. Viszont a mostani idényben, legalábbis az első 6 mérkőzésen már nem lesz mellette Zeke Elliott, hogy futásaival segítse az eredményességet. Őt pályán kívüli ügye miatt meszelte el Roger Goodell komisszár. Ott lesz viszont Dez Bryant és a megbízható elkapó sor. A kiváló szélső elkapó mellett hosszabbított a második számú Terrance Williams, és slot pozícióban Cole Beasley-re is számíthat majd Prescott. De rajtuk kívül is található tehetséges játékos az egységben. Elég, ha csak a North Carolináról érkező Ryan Switzert említem, aki már első idényében is sok szép pillanatot szerezhet a texasi szurkolóknak, de Brice Butler is bármikor képes lehet remek játékokra. Azután ott van egy elnyűhetetlen tight end, Jason Witten személyében, aki 15. szezonját kezdi meg néhány nap múlva, és aki még most is az egyik legbiztosabb célpont. Persze azért a kor az kor, és ezt tudják Dallasban, így betáraztak tehetségből Witten mögé. A kosárlabdázóból focistává átalakuló Rico Geatherst például már most szeretik Jimmy Grahamhez hasonlítani, kosaras múltja és atletikussága miatt. Az előszezonban kiválóan játszott, várhatóan többször szerephez juthat a szezon során.  A levegőben tehát nem lesz baj. A földön Elliott hiánya viszont okozhat gondokat. Az ő helyettesítését Alfred Morrisnak és Darren McFaddenek kell majd megoldania, akik mindketten rutinos játékosok és képesek lehetnek szinten tartani a támadó egységet, de azért mégiscsak más ez, mintha egy szupersztár szaladgálna a dallasi támadófal mögött. Amögött a fal mögött, amely kissé átalakult az elmúlt szezonok állandósága után. Ron Leary távozott, és ezzel lyuk keletkezett a falban. Végül úgy okoskodtak Jason Garrették, hogy La’el Collins bal oldali guardból átmozgott jobb oldali tackle posztra, és a helyét Jonathan Cooper veszi át, aki a tavalyi év végén érkezett, a csapathoz. Ez továbbra is a liga egyik legjobb támadófala lehet, és ha tudják pótolni Elliottot, akkor 30 pont feletti átlagolhatnak a tehenészek az idei szezonban.

Az utóbbi időben az volt a megszokott, hogy a védelem messze alulmúlta a támadókat teljesítményben. Ez részben azért köszönhető, mert nem volt megfelelő játékos anyag, részben pedig azért, mert évről évre akad eltiltott játékos, akikre egyébként kulcs feladatok hárulnának. Idén Damontre Moore, David Irving és Randy Gregory az „áldozat”. Moore a szezon első két meccsét, Irving az első négyet, míg Gregory a teljes szezont kénytelen kihagyni, pedig a draftkor még úgy tűnt, hogy 2017-ben végre lesz egy komolyabb védőfal Dallasban.  Természetesen, ezt most sem lehet kizárni, de azért kevesebb esély van rá jelenleg. Mindenesetre a remekül fejlődő Maliek Collins, és az idei első körös Taco Charlton jó alapot szolgáltathat ehhez, és ha Demarcus Lawrence is végre azt nyújtaná, amit tud, akkor az ellenfél irányítója is veszélyben érezhetné magát. Charlton mellett még egy nagy erősítést kaphat idén a Cowboys védelem, Jaylon Smith linebacker személyében, aki még 2016-ban érkezett, egy csúnya térdszalag szakadással, de temérdek tehetséggel felvértezve. A sérülés mostanra úgy tűnik helyre jött, az előszezonban pályára is lépett, és ha teljesen tünetmentes lesz, akkor egy Pro Bowler kaliberű játékost nyert személyében a Dallas. Az éles bevetésre nem kell sokat várnia, hiszen Anthony Hitchens a szezon feléig kidőlt, így akár kezdhet is a csapatkapitány Sean Lee és a nyáron szintén bajba kerülő, ám egyelőre még eltiltást nem kapó Damien Wilson mellett. Ez az egység már tavaly is egészen jól működött Hitchens-szel, különösen futások ellen, és hasonló jó teljesítménnyel valamint egy jó passzvédekezéssel, megkönnyíthetik majd a dolgát, a teljesen átalakuló secondarynak. Smith jó cover képességekkel bír, így ez a sérülés akár az előnyére is válhat a csapatnak.

A hátsó védelmi egységben bizony nagy volt a jövés-menés. Távozott a két kezdő cornerback, Morris Claiborne és Brandon Carr, valamint a kezdő safety J.J. Wilcox is. A szabad ügynök piacról pedig csak a Philadelphiában leszerepelő Nolan Carroll és a Buffalót megjárt Robert Blanton érkezett. Ennek megfelelően Jerry  Joneséknak nem maradt más lehetőségük, mint a draftról erősíteni a hátsó alakzatot. Chidobe  Awuzie a második,  Jourdan Lewis a harmadik, Xavier Woods és Marquez White pedig a hatodik körben érkezett utánpótlásként. A kezdők kiléte még kissé képlékeny, de várhatóan a Nolan Carroll – Byron Jones – Jeff Heath – Orlando Scandrick négyesnek kell majd állnia a rohamokat, véleményem szerint csak idő kérdése, hogy Carroll helyén Lewis vagy Awuzie kezdjen, és Heath pozíciója sem tűnik atombiztosnak. Ráadásul Xavier Woodsnak remek edzőtábora van eddig, így ő is komolyan kopogtat a kezdő csapat ajtaján. A tehetség tehát adott egy remek védelemhez.

A speciális egységben Chris Jones punter megbízhatóan teljesít, a rúgó Dan Bailey is kirobbanthatatlan a csapatból, és a long snapper L.P. Ladouceur is maradt. Visszahordóként Beasley és Switzer rohamozhat majd, felváltva. A két zsebrakéta, elképesztő visszahordásokra képes, ha megfelelő blokkokat kapnak. Jason Garrett a 6. szezonjára készül dallasi edzőként, és egy közepes csapatból, mostanra egy győzni akaró, és tudó együttest faragott. A legfőbb kérdés, hogy mennyire tudják tovább fejleszteni Prescottot és a sok újonc secondary játékost. Az biztos, hogy egyelőre a bizalom töretlen Jerry Jonesék irányából. Az edzői stáb nagyjából állandó Garrett, regnálása óta. Idén egy változás történt, a tight endek edzője Steve Loney lett, miután Mike Pope 75 évesen visszavonult az aktív edzőségtől.

Temesvári Zsolt

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS