Bajnok lesz-e Minnesotában a Vikings?

A Vikings jó esélyekkel indul, hogy egy egészségesebb brigáddal ismét megnyerje az NFC északi csoportját.  Ehhez adott egy nagyon stabil, playmakerekkel teletűzdelt védelem, akik ipari mennyiségű labda szerzésére képesek, és adott egy kiváló vezetőedző. A kérdés, hogy támadóoldalon egy teljes felkészüléssel mire képes Pat Shurmur és legénysége. Sam Bradford egy ráillesztett rendszerben képes lehet kimondottan jó teljesítményre is, feltéve, ha a körülötte játszók is NFL szinten futballoznak. Amennyiben képesek lesznek potens futójátékot felmutatni, akkor a Vikings nagyon jó esélyekkel indul a csoportgyőzelemért.

Két évvel ezelőtti csoportgyőzelme után a tavalyi 8-8-as mérleg csalódást keltő volt a Minnesota Vikings számára. Ha azonban megnézzük milyen problémákkal küzdött a csapat, akkor adott a magyarázat. Az első számú irányító, Teddy Bridgewater az edzőtáborban horrorisztikus térdsérülést szenvedett, Adrian Peterson gyakorlatilag kihagyta a teljes évet, akárcsak a vakoldali tackle Matt Kalil és jobb oldali társa Andre Smith, valamint a védőfalember Shariff Floyd. Bridgewater pótlására érkezett Sam Bradford az Eaglestől, akiért a 2017-es 1. körös választási jogát adta fel a Vikings többek között. Bradford beváltotta a hozzáfűzött reményeket, potensebb játékosnak tűnt, mint Bridgewater bármikor, holott helyzete a rémisztően gyenge támadófal és futójáték hiánya miatt cseppet sem volt irigylésre méltó. A védelemre nem lehetett panasz, de ilyen impotens támadójátékot képtelenség egy egész szezonon keresztül kompenzálni. A feladat tehát adott volt Rick Spielman vezérigazgatónak és Mike Zimmer vezetőedzőnek: javítani kell a támadójátékon.

Tavaly katasztrofális teljesítményt nyújtott a Vikings támadófala mind futásblokkolásban, mind az irányító megvédésében. Elsősorban a fal szélén sikerült néha egészen nevetséges teljesítményt mutatni a delikvenseknek, ami miatt gyakorlatilag a playbook felét ki kellett dobni; és amivel a szezon közben távozó Norv Turner támadókoordinátor sem tudott mit kezdeni. Pat Shurmur alatt már egy fokkal jobban festett a támadójáték, a volt Cleveland Browns edző posztját a Vikings támadó koordinátoraként véglegesítették is a tavasz folyamán. Bradford életének megkönnyítésére érkezett Riley Reiff a Lionstól, valamint Mike Remmers a Pantherstől a támadófal két szélére. A posztok jogosságához kétség sem férhet, a játékosokhoz azonban már igen. Reiff tavaly jó szezont zárt, mint jobb oldali tackle, előtte viszont finoman szólva sem váltotta be a detroitiak által hozzáfűzött reményeket. Minnesotában, mint Bradford vak oldalának védőjével számolnak vele, nem kevés pénzt áldoztak rá, de korántsem tűnik betonbiztos befektetésnek. Remmers Carolinában is a támadófal jobb szélén szerepelt, de még nem sértegették azzal, hogy jó játékos lenne. Ő is korrekt pénzt kapott, jobb is, mint azok akik tavaly szerepeltek, de véleményem szerint egyikőjük sem hoz akkora javulást majd a Vikings támadófalába, mint ahogy azt várják tőlük. A támadófal belseje csak azért nem kapott nagyobb szitokáradatot 2016-ban, mert a támadófal széle közröhej tárgya volt. Érkezett is Pat Elflein a draftról, aki a jövő centere lehet a már 35 éves Joe Berger után, aki a legbiztosabb pontja a Vikings támadófalának. Érdekes, hogy Alex Boone guard szolgálatait épp a minap köszönték meg Minnesotában, és valljuk meg őszintén sem Nick Easton, sem Jeremiah Sirles nem tartozik a belső falemberek krémjéhez.

A futójáték javítására jött két potens kezdő futó is Latavius Murray és Dalvin Cook személyében. Előbbi játékos a napfényes Oaklandből tette át székhelyét északra, míg Cook játékjogát a draft 2. körében foglalta le a Vikings. Tavaly a támadófal gyengesége mellett sem Matt Asiata, sem Jerick McKinnon nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, így az új duó mindenképpen erősítés Minneapolisban. Hamár a futóknál tartunk meg kell említeni, hogy a legendás 28-as Adrian Peterson 10 év után távozott Minnesotából. 11.747 futott yard és 97 futott TD, s további 1.945 elkapott yard és 5 TD örökséget hagyott maga után a jövendőbeli Hall of Famer. Elkapó fronton sem lehettek elégedettek Minnesotában 2016-ban, Stefon Diggs remek játékos, de rengeteget sérült, a tavalyi első körös választott Laquon Treadwell semmit nem mutatott, ellenben kellemes meglepetés volt Adam Thielen. Két hátsó körös rookie érkezett az egységbe csupán a tavasz folyamán Adams és Coley személyében, a fő kérdés tehát az, hogy Diggs egészsége miként szolgál, illetve Treadwellből mit tudnak kicsikarni. Összességégében javult ez az offense 2016-hoz képest, de a stratégia nem igen változott. Bradford megbízható irányító, aki képes vigyázni a labdára és hatékonyan elmenedzseli a támadsort, de a Vikings idei sorsa ismét csak a védelmen múlik majd.

Azon a védelmen, ahonnan a Vikings másik nagy öregje, Chad Greenway távozott. A kiváló linebacker 11 évig szolgált a hideg északon, mielőtt szögre akasztotta volna a cipőt. Ami probléma, hogy Shariff Floyd rejtélyes térdsérülése miatt továbbra sem hadra fogható, pedig Linval Joseph társaságában a liga egyik legjobb belső falember duójaként tartanák őket számon. A draftról érkezett Jaleel Johnson a 4. körben, aki idővel beépülhet a kezdőbe, egyelőre a veterán, ám tavaly igencsak kellemes meglepetést szolgáltató Tom Johnson a kezdő Joseph mellett. A Packerstől igazolt Datone Jones rögtön sérültlistára került, ám Brian Robison vállalt még egy évet, így megfelelő a mélysége az edge rusher szekciónak is. Greenway helyét az ex-Bengals játékos Emmanuel Lamur veszi át a harmadik linebacker szerepében, a secondaryba is visszatért mindenki a nickelhátvéd Captain Munnerlynt leszámítva, beleértve a 39 éves Terence Newman cornerbacket is, aki 15. szezonját kezdi meg a legmagasabb szinten.  Munnerlyn helyét a tavalyi 2. körös draft pick Mackensie Alexander veheti át. Sok mindent nem kell itt ragozni, a Vikings védelme TOP 5, tele a posztjukon az elithez tartozó játékosokkal.

A speciális egységből távozott a roppant veszélyes visszahordó Cordarrelle Patterson, Blair Walshtól már szezon közben elköszöntek, a helyére érkező rúgó Kai Forbath pedig megnyerte magának a posztot 2017-re. Punter csere is történt a tavasz folyamán, Jeff Locke helyére Ryan Quigley érkezett az Arizona Cardinalstól.

Tüske Adrián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS