Óriások New Yorkban…

Látszik a koncepció, all-int nyomott Jerry Reese, a következő 3-4 évben újabb Super Bowlt szeretne nyerni. Ekkor jár le a legtöbb kulcsjátékos szerződése és Eli Manning pályafutása is a végéhez érhet. Szoros csatát várhatunk az NFC Eastben, hiszen mind a négy csapat kifoghat egy olyan estét, amikor bárkit képesek lehetnek legyőzni. Dallasban sok az eltiltott és Philadelphiában is akad némi kérdőjel, igaz ők akár a csoport meglepetéscsapata lehetnek, ahogy a Washington is odaérhet a végelszámolásnál. Mivel nehéz lesz a Giants sorsolása, ezért egy 10-6-os mérleget várok, de a tavalyi évvel ellentétben ez akár elég lehet a csoportgyőzelemhez is. A rájátszásban többet várhatnak a csapat szimpatizánsai egy Wild Card mérkőzésnél, ha pedig jól jön ki a lépés, akkor kis szerencsével a Super Bowl szereplés sem elképzelhetetlen.

Nagy változásokon ment keresztül tavaly a New York Giants, hiszen hosszú évek után megköszönték a kétszeres Super Bowl győztes vezetőedző Tom Coughlin munkáját, a helyére támadókoordinátora, Ben McAdoo került. A csapat védelme komoly erősítéseket kapott, többek között Olivier Vernont, Damon Harrisont és Janoris Jenkinst is sikerült a keleti partra csábítani. Az erőfeszítéseket siker koronázta és 11-5-ös mérleggel a rájátszásba jutottak, amire 2011 óta nem volt példa. A defense felturbózása után idén az offense volt a soros és két veszélyes célponttal is gazdagodott Eli Manning: öltözőt cserélt a Jets-től elcsábított Brandon Marshall, valamint a draft első körében érkezett Evan Engram. Ugyan a támadófal és egyes posztok mélységét illetően akadnak kérdőjelek, de a papírforma alapján a tavalyi eredményre mindenképp jó lehet ez a csapat.

2016-ban csalódást keltett a támadósor, ebben pedig a legnagyobb szerepe a fantáziátlan játékhívásoknak és a támadófalnak volt, nomeg a gyenge futójáték és Manning egy-egy rossz döntése sem könnyítette meg a helyzetet. A támadófal nem kapott túl sok segítséget, mindössze D.J. Fluker érkezett a szabadügynök piacról és Adam Bisnowaty a draft hatodik köréből. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rettenetesen elszállt a tackle-ök fizetése és a játékosbörze sem dúskált a szépreményű falemberekben, így van logika Reese gondolatmenetében. Odell Beckham Jr. a liga legjobb elkapói közé tartozik, Sterling Shepard pedig már újoncként is jól használta ki a fürgeségét a slotban. Remekül illeszkedhet ebbe a sorba Brandon Marshall, akinek a magassága aranyat érhet, Evan Engram pedig a linebackereknek okozhat fejtörést. Ereck Flowers és Bobby Hart a napfényes Florida helyett a Giants edzőtermében töltötte a holtidényt, aminek illene végre megmutatkoznia. Ha legalább egy átlagos szintre fel tudnak fejlődni, akkor nagyot javulhat az offense.

A védelem sok örömöt hozott a szurkolóknak 2016-ban, így idén a kulcsjátékosok megtartására kellett helyezni a hangsúlyt. Jason Pierre-Paul végre megkapta az áhított nagy szerződését, Johnathan Hankins azonban az Indianapolis Colts mellett döntött. Az ő utódja Dalvin Tomlinson lehet, aki a draft második körében került kiválasztásra és újoncként Jay Bromley-val alkothat rotációt ’Snacks’ Harrison mellett. Így is bivalynak tűnik ez a négyes, de valakinek a cserék közül is elő kell lépnie, mert 2016-ban JPP és Olivier Vernon is nagyon sokat volt a pályán. A linebacker sort a langyos vízhez lehetne hasonlítani, szokásosan gyengébb minőséget képviselnek ezek a Giants játékosok. Azért érdemes lesz odafigyelni B.J. Goodsonra, aki tavaly inkább csak a speciális egységben kapott lehetőséget, de nagy a bizalom az irányába és vele terveznek a MIKE poszton. A secondary a védőfalhoz hasonlóan erős, rengeteg csapat elfogadná a Janoris Jenkins-Dominique Rodgers-Cromartie-Eli Apple hármast. Főképp Apple-t dicsérték az edzőtábor alatt, a hírek szerint sokat fejlődött újonc évéhez képest. A probléma itt is a mélységgel lehet, ha valaki megsérül, akkor egyik cserét sem lehet nyugodt szívvel a pályára küldeni. A safety-k között Landon Collins mellé visszatér Darian Thompson, aki szinte a teljes újonc évét kihagyta, de egy percig sem volt kérdés, hogy ő lesz a kezdő.

Idén a special team is fokozott figyelmet érdemel. Hosszú ideig csak egy tapasztalatlan rúgó, Aldrick Rosas volt a csapat keretében, aztán a training camp alatt Mike Nugent érkezett mellé, aki gyenge éven van túl. A punter továbbra is Brad Wing, a long snapper Zak DeOssie pedig egyben a special team kapitánya is. Ugyan Dwayne Harris visszahordásai nem ültek 2016-ban, de így is bármikor képes lehet egy-egy nagy játékra, ráadásul gunnerként is hasznos munkát tud végezni. Számíthatunk egy-egy OBJ returnre is, hiszen a játék ezen elemében is ő a csapat legveszélyesebb játékosa, azonban luxus lenne kitenni a sérüléseknek.

Remekül mutatkozott be Ben McAdoo vezetőedzőként, 11-5-ös mérleggel senki sem kezdett jobban a Giants történelmében. Ugyan a támadójáték miatt kapott hideget-meleget, de mint edző helytállt, hiszen egyben tartotta az öltözőt és fiatal kora ellenére el tudta érni, hogy a játékosok hallgassanak rá. Ezek alapján abszolút HC alapanyag, azonban a túlzott makacsságát előbb-utóbb le kell küzdenie és a játékhívásokat is át kellene adnia a támadókoordinátorának, Mike Sullivan, aki korábban is volt már a csapat alkalmazottja, mint irányító- és elkapótréner. Nem tudhatjuk, mennyiben valósulnak meg az ő elképzelései, de érzésem szerint előbb-utóbb szükséges lesz a váltás, nem érzem elég jónak erre a szerepkörre. Kiváló pozíciós edző, azonban kordinátorként Tampában sem tudott csodát tenni. A védelem élére 2015-ben visszatért Steve Spagnuolo, akitől sokan tartottak, hiszen amióta elment New Yorkból, folyamatosan csak vergődött. Szerencsére bebizonyította, hogyha megfelelő játékosok állnak a rendelkezésére, akkor 100%-ot tud kihozni belőlük, a harmadik downnál bemutatott játékhívásai pedig még mindig élményszámba mennek.

Asbóth Tamás

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS