Welcome to the Jungle!

A sérülésektől tizedelt és csalódást keltő 2016-os év után Marvin Lewis vezetőedző pályafutása talán legfontosabb, de mindenképpen sorsdöntő idényre készül csapatával, hiszen egy újabb rájátszás nélküli idény megpecsételheti a 2003 óta Cincinnatiben dolgozó szakember jövőjét. A csapat jelentős változásokon ment keresztül a mögöttünk hagyott felkészülés során, de mint minden nagyobb változtatás alkalmával, a kimenetel még bizonytalan. Nézzük meg nagyító alatt a fennállása 50. évfordulóját ünneplő Cincinnati Bengals átalakulását!

Támadók

A támadósor kapcsán elsőre egy olyan hadihajó jutott eszembe, amit a legmodernebb fegyverekkel szerelnek fel, de elfelejtenek páncéllal körbevonni. A.J. Greent, Tyler Eifertet vagy Giovani Bernardot senkinek sem kell bemutatni, de az irányító Andy Dalton limitált képességei miatt még több fegyverre volt szükség, hogy az egység valóban kiemelkedő lehessen.
Mivel az Ohio-parti vezetőség kizárólag a legnagyobb sztároknak szokott nagy pénzért szerződéshosszabbítást ajánlani, ezért a tavalyi szezon előtt elengedték Marvin Jones és Mohamed Sanu elkapókat, a pótlásukra pedig szerződtették Brandon LaFellt és draftolták Tyler Boydot. Mindkettő kissé érthetetlen volt, mert LaFell nem annyira gyors, Boydot pedig leginkább a pálya közepén, a védekező zónák határán lehet használni. Ez a vezetőségben is tudatosulhatott a tavalyi idényben, mert az első körben draftolták a 40 yardos sprintfutás gyorsasági rekordját megdöntő John Rosst, illetve a második körben Joe Mixon futót. Nem kevés kockázatott vállaltak a két lépéssel, de ha kedvezően alakulnak az elképzeléseik, hatalmas nyeremény lehet mindkettő. Ross 2014-ben porcgyűrű-sérülést szenvedett, ami miatt műteni kellett a térdét. Ugyanez a térd sérült meg 2015 áprilisában is, majd 2016-ban a válla is, amit közvetlenül az újoncok teljesítményfelmérője után meg is műtöttek. A felkészülés nagy részét kihagyta, csak az utolsó két edzőmeccsre csatlakozott, utóbbin meg is sérült, várhatóan csak néhány meccset kell kihagynia. Mixon minden szakértő szerint az öt legtehetségesebb játékos között volt az idei drafton, azonban kiszivárgott egy videó, amin 2014-ben arcon üt egy lányt. Az egész 2014-es idényt kihagyta eltiltás miatt, utána már nem volt érdemi balhéja, de így is sok csapatnál tiltólistára került. Bernardnál és Hillnél is nagyobb, gyorsabb, jobb keze van. Greenen és LaFellen kívül tehát sok fiatal elkapója van a gárdának, ennek megfelelően hét került a végső keretbe. Említett urak mellett a tavaly draftolt Cody Core, a közönség kedvenc Brandon Tate-et kiszorító Alex Ericson és az idei börzéről elhozott Josh Malone, aki rendkívül jó felkészülést tudhat maga mögött.
Ezzel el is érkeztünk a kritikus ponthoz, a támadófalhoz. Már tavaly is kritikán aluli volt rengeteg esetben, de sikerült elengedni Zeitlert és Whitworth-öt, akik posztjukon ligaelitnek számítanak. Maradt a két szélső falember, az egyaránt 2015-ben kiválasztott Ogbuehi és Fisher, valamint a center Bodine. Utóbbinál akár fejlődést is tapasztalhattunk volna a mögöttünk hagyott idényben, de igazából annyi történt, hogy sokkal kevesebbet kérnek tőle, amit nyilván kevesebb hibával meg is tud oldani. Ettől viszont még nem lesz belőle jó center. Riválist is hoztak neki az ötödik körben JJ Dielman személyében, már nincs a csapatnál. Ogbuehi és Fisher között pedig annyi a különbség, hogy előbbi már bizonyította alkalmatlanságát, utóbbi még nem. Még. A baj csökkentésére visszahozták Andre Smith egykori elsőkörös falembert, aki pár edzés után a cseresorban találta magát, de minden valószínűség szerint ott is lesérül majd.
Rájuk gondoltam, mikor a páncél hiányát említettem. Dalton teljesítménye zuhan, ha nyomás van rajta, márpedig a jelenlegi fal képtelen lesz megvédeni. Nagy kár érte, mert az elkapók és a futók potenciálját tekintve sokra hivatott a csapat. Green és Eifert mellett várhatóan LaFell és Mixon fog kezdeni, Ross gyorsasága és útfutási pontossága azonban teret nyithat A.J. előtt, akit így nem tudnak majd duplázni a védők. Mixonnak ragyogó keze van, ha a termetéhet képest jól blokkoló Bernarddal együtt állnak fel Dalton mellé, ember legyen a talpán, aki kitalálja, milyen játék következik.

Védők

Tehetség szempontjából egyértelműen jobban áll az egység, mint tavaly ilyenkor. Több „szent tehén” is távozott Peko és Maualuga személyében, valamint a csődöt mondó, viszonylag fiatal játékosokról is le tudtak mondani Lewisék, így például Will Clarke, Brandon Thompson és DeShawn Williams sem került az 53-as keretbe. Több, megoldásra váró probléma is jelentkezett a szezon végeztével. Gyenge volt a siettetés, nem volt nyomás az ellenfél irányítóján. Willis és Lawson személyében jött két fiatal, nagy potenciállal bíró siettető. Előbbi minden felkészülési meccsen földre vitte az ellen irányítóját, utóbbi szintén többször villant, és a második vonalból is hatékony.
Atletikusság terén a liga alján voltak a fedezetek. Érkezett Minter, akinek már bőven van tapasztalata, valamint jött a draftról Evans, akitől Lewis elalélt a felkészülés során. A tapasztalt Rey cserének tökéletes, Burfict pedig a liga egyik legjobbja (és legellentmondásosabb személyisége) saját posztján.
Tapasztalat hiánya a szélsővédőknél. Adam Jones és Dre Kirkpatrick már bizonyítottak, de mögöttük már más a helyzet. William Jackson III az egész tavalyi szezont kihagytam mellizom-szakadás miatt, Russell egy évet töltött csak a ligában, akkor sem játszott sokat. Az egység ötödik tagja pedig Darqueze Dennard, a Michigan State egyetem nagy ígérete, akiről 4 év után is csak annyit tudunk mondani, hogy ígéret. Nem vált be, nem bukott meg, de a sorozatos sérülések miatt nem tudta megmutatni a tudását.
Ennek ellenére van bizalom irányába, hiszen a vezetés lehívta az ötödik éves opcióját, így marad még egy évre cirka 8 millió dollárért. Drága lottó. Személyi változás nem volt a poszton, véleményem szerint szükségtelen lett volna, itt az idő a bizonyításra. Söprögető poszton semmilyen változás sem történt, tudásban és mélységben is az egyik legjobb poszt a csapaton belül. Iloka és Williams már bizonyított, Smith és Fejedelem pedig ott toporog a küszöbön, az előre elkönyvelhető sérülések miatt biztos, hogy bőven kapnak majd lehetőséget.

Speciális egység

Erickson tavalyi hőstette (Tate kiszorítása) után sokan úgy gondolták, hogy hosszú évekre megoldott a visszahordó kérdése, azonban a nyár folyamán többször is szóba került, hogy a frissen draftolt Wilson vagy a másodéves Boyd esélyesebb a posztra. Végül maradt Erickson, de még mindig nem érezheti magát biztonságban. Mike Nugent 6 évig volt a Bengals rúgója, de a katasztrofális tavalyi teljesítménye miatt már év közben lecserélték Randy Bullockra. Sokkal jobb ő sem volt, döntő szituációkban hibázott, ezért a vezetőség a draft ötödik körében leigazolta Jake Elliottot. Többen úgy gondolták – velem egyetemben – hogy az edzőtábor alatt hangoztatott versenyeztetés kettejük között csak látszat, de a sokat hibázó újonc gyakorlócsapatban találta magát, Bullock pedig kezdő lett. Vitatható döntés, az első kihagyott mezőnygól-kísérlet után jönnek majd a váltást sürgető hangok, de ettől még tény, hogy Bullock sokkal magabiztosabb volt a felkészülés során.

Edzői stáb

Az előző évi átalakítással ellentétben ezúttal komoly személyi változás nem volt, hozzáállásban viszont annál többet is felfedezhettünk. Régi, rossz beidegződés Lewisnál, hogy sokkal többre tartja a gyengébb képességű, de tapasztalt játékost, mint a sokra hivatott, de még nem bizonyítót. Ez mintha most megváltozott volna, hiszen Peko helyét átveheti Glasgow, Maualuga posztján a másodéves Nick Vigil szerepel majd. A hab lenne a tortán, ha a teljesen erejét vesztő Michael Johnson helyett kezdetni merné Willist vagy a szenzációs felkészülést produkáló Chris Smith-t. A beidegződések változását elősegíthette, hogy a rájátszás nélküli év miatt felerősödtek a távozását követelő hangok. Lewis rendkívül jóban van a csapatot családi vállalkozásként kezelő Mike Brown tulajdonossal, de egyértelmű, hogy az ő türelme sem végtelen. Egy újabb, kudarcokkal teli év a főedző távozását jelenthetné. Zampese támadókoordinátor tevékenységéről megoszlottak a vélemények, de tény, idén már ki kell rukkolnia valamivel, mert a tavalyi rossz hívásokat, ki nem használt lehetőségeket a szurkolók még betudták a rutintalanságnak, ez most már nem fog beleférni. Paul Guenther védőkoordinátor irányába töretlen a bizalom, amire sok év munkájával szolgált rá.
A Bengals kapcsán érdemes kitérni még egy témára, az eltiltásokra. Burfict három, Adam Jones egy meccs eltiltással kezdi az idényt. Mindketten visszaesőként vannak nyilvántartva, ezért egy kisebb szabálytalanság is több meccses eltiltást eredményezhet esetükben, ahogy azt a Burfict kontra washingtoni futó esetben is láthattuk. A médiavisszhang miatt sokan balhés csapatnak könyvelik el a Cincy-t, azonban az eltiltási és büntetési statisztikák alapján egyértelmű, hogy ilyen szempontból a középmezőnyben találhatóak.

Összegzés

Nincs könnyű helyzetben a csapat, mert az eddig is favoritnak tartott Steelers jól erősített, de ha sikerül egészségesnek maradni és a támadófal sem lesz tragikus, akkor lehet esély becsúszni a rájátszásba. A sorsolás egy fokkal könnyebbnek tűnik az előző évinél, reális elvárás a 8-8-as mérleg lehet, de kis szerencsével a 9-7 is összejöhet, ami a csoport második helyét és akár rájátszást is jelenthetne.

Megyeri Krisztián

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS