Wentz! Wentz! Wentz! Ennyi kellene a sikerhez?

Féltávnál jár a Philadelphia Eagles 2017-es szezonja és a csapat hihetetlen magasságokba emelkedett. 2016-ban összesen hét mérkőzést sikerült megnyerni, idén ez a szám már most megvan. A télbe fordulva a cél innentől nem is lehet más, csak az NFC East mihamarabbi behúzása, és akár egy 1. hely az NFC-ben

A szeptemberi beharangozóban egy 10-6-os mérleget tippeltem, de ez eléggé megdőlni látszik, hiszen Carson (az ISTEN) Wentz MVP formában van. A szeptemberi hónapban még ugyan akadozott egy kicsit a gépezet, hiszen a Washington Redskinst egy vitatható fumble miatt győztük le 13 ponttal, aztán a Kansas City Chiefs elverte a Sasokat, majd a fal nélküli NY Giantsnél is csak két ponttal bizonyult jobbnak a csapat. Az, hogy a “hajléktalan” LA Chargers ellen is sikerült nyerni viszont már mutatta, hogy az idei Eagles különleges lehet.Ezután a szétesett Arizonát sikerült a földbe döngölni, majd a szezon egyik legjobb, és legtaktikusabb meccsén a Carolina is fejet hajtott a Doug Pederson – Carson Wentz kettősnek. A hétfő esti Redskins elleni győzelem után a legutóbbi 49ers elleni diadal pedig mondhatni, hogy kötelező volt. De mi is a siker titka? Ezt vesézem ki egy kicsit a következőkben.

A legfontosabb láncszem az egész szerkezetben kétségtelenül Philadelphia új királya, Carson Wentz. A srác egy igazi vezér, és teljesen új arculatot, mondhatni kultúrát adott a csapatnak (szegény Chip, pont ebbe a fránya kultúrába bukott bele). Egy-egy rosszul sikerült játék után dob egy 64 yardos bombát, vagy amikor négyen akarják sackelni, akkor inkább fut 17 yardot. Ezekkel pedig megtöri az ellenfelet, és hihetetlen magabiztosságot ad a csapattársainak. A statisztikái fél távnál pedig félelmetesek: 2063 yard, 19 TD, 5 INT. Csak összehasonlításképpen a tavalyi statisztikáival: 3782 yard, 16 TD, 14 INT.

Szóval úgy tűnik, hogy a franchise QB megvan, de minek köszönhető ez a hatalmas fejlődés egyik évről a másikra? Először is van egy nagyon jó fal, aki megvédi ezt az áldott jó embert. Lane Johnson, Brandon Brooks és Jason Kelce kirobbanthatatlanok, a left guard poszton viszont játszott már Isaac Seumalo (egy ideig nem fog), Chance Warmack és Stefan Wisniewski is. Egyelőre az utóbbi tűnik nyerőnek, de egy kis rotálás mindig megtörténhet, főleg, hogy a kilencszeres Pro Bowler Jason Peters megsérült, akinek a helyét először Halapoulivaati Vaitai vette át, de a 49ers ellen nem volt az igazi. Ha tippelnem kéne, akkor Duane Brownt a houstoni “börtönből” szabadlábra helyezik és a szezon hátralevő részében Philadelphiában fogja Wentz bal oldalát védeni.

A második nagy indok a fejlődésre az elkapók teljesítménye. Alshon Jeffrey, Torrey Smith, Nelson Agholor, Mack Hollins és természetesen Zach Ertz parádés szezont futnak, és ezzel nagyon megkönnyítik az irányítójuk dolgát. Például Agholor már a hetedik meccs után több yarddal rendelkezett, mint az első két évében bármikor. Idén nagyjából 700-800 yard környékén zárhatja a szezont, ami nagyon szép teljesítmény, hiszen a tavalyi szezonban nagyon sokan a kivágása mellett szólaltak fel.

Doug Pederson a futó kérdését is remekül oldotta meg, hiszen mindenki fut egy kicsit, de egyértelműen LaGarette Blount az, akivel lehet számolni folyamatosan. Nyílván nem egy LeSean McCoy, de rövid yardos szituációkat megoldja és nyerjük vele a meccseket.

Hatalmas fegyvertény az is, hogy remekül pörgetjük az órát, ami óriási változás a Chip Kelly-érához képest. Sokszor 5-6, akár 9 perces támadósorozatokat mutatunk be, és emellé a harmadik kísérletek is nagyjából 50%-os arányban vannak, amivel a liga legjobbjai vagyunk.

Vagyis egy nagyon kipihent védelem mehet fel a pályára és Jim Schwartz küldheti a hegyomlásait a QB levadászására. Brandon Graham, Vinny Curry, Fletcher Cox, Timmy Jernigan, Chris Long és Derek Barnett jeleskednek is ebben és ennek a pass rushnak köszönhetően el tudjuk bújtatni azt, hogy átlagos cornereink vannak csak, akik viszont emiatt jobb teljesítményre képesek. Az egyedüli nagy kérdés számomra az, hogy Jordan Hicks kiesését hogyan fogjuk megoldani, bár egyelőre a Kendricks, Bradham kettős helytállt és Joe Walker is meg-megoldotta a rábízott feladatot.

Ami pedig a special teamet illeti: hihetetlen szerencsések voltunk, mert Jake Elliottal egy igazi főnyereményt hoztunk a Bengals edző csapatából Caleb Sturgis sérülése után. Már most öt 50+ yardos mezőnygólja van, ami franchise rekord. És egy életre belénk égett a 61 yardos meccset megnyerő bombája a Giants ellen, akik azzal a vereséggel nagyjából el is szálltak.

Szóval összességében mind a három csapategységben jól játszunk, de inkább azt mondanám, hogy nincs olyan csapategység, ami nagyon gyenge lenne. Ez pedig egy nagyon ígéretes kombináció.

A hátralévő meccseket végignézve a 10-6-os tippem 12-4-re változik. Az a teljesítmény az NFC East megnyerésére biztos, hogy elég lesz, de akár az egész NFC-ben is lehetünk elsők. Jelen pillanatban egy csapatot látok, aki komoly veszélyt jelenthet a brigádra, az pedig a Minnesota Vikings, bár ott is komoly gondok vannak az irányítók terén. Tehát ez az év egyelőre nagyon úgy alakul, amikor minden összejöhet, de nem akarok még Super Bowlt kiabálni, ellenben nagyon jó lenne, ha a Philadelphia Eagles ott lenne, amikor Justin Timberlake letépi egy újabb nőről a ruhát a félidőben.     

Horváth Árpád

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS