Wild Card kör beharangozó – Bills at Jaguars

Jacksonville Jaguars – Buffalo Bills

A párharc előtt néhány nappal a fogadóirodáknál mondhatni toronymagas esélyesnek számít az utolsó két meccsét elveszítő Jaguars a rájátszásba a surranópályán becsúszó Bills ellenében. Miért várja mindenki, hogy több, mint 7 pontos győzelmet arat a floridai csapat? Ebben a sportágban ez gyakorlatilag sima „kettőnullás” hazai győzelem.

Amikor a Jaguars támad…

Papíron a liga legjobb futójátéka találkozik a liga legrosszabb futás elleni védelmével. A Jax futott yardokban (2.262 yard) első, futott TD-kben (18) holtversenyben második, futott yardok átlagában (4.3) is hetedik. Emellett a Bills ligautolsó/ligában legtöbb 22 TD-t adott fel a földön, és majd’ kereken 2000 yardot engedtek, amivel 29. a ligában. De a számok mögé nézve azt látjuk, hogy a Jax eléggé erősen hagyatkozik Blake Bortles lábaira (én is meglepődtem), és a négymeccsenként pályára lépő „felmosó fiú”, Corey Grant számaira. A három legtöbb cipelést kapó futójuk teljesítménye, ha nem is siralmas, de meglehetősen átlagos mind együtt, mind külön-külön nézve. A siralmas átlagból, és a first down százalékból, és a 20+ yardos jáétkok hiányából egy olyan csapat képe rajzolódik ki, amely erőlteti a hagyományos futójátékot, de nem igazán jó benne. Ezt nyugodtan foghatjuk a támadófal teljesítményére.  Brandon Linder, és számomra némi meglepetésre Jeremy Parnell jó teljesítményt nyújt, Cam Robinson talán játszani fog, de minek?, a kezdő guard, Patrick Omameh a Chicago Bears támadófalból is kilógott, lefelé. Talán nem véletlenül van olyan érzése az embernek, hogy az az optimálisnál sokkal többször lesz a labda Bortles kezében. A floridai irányító ebben a szezonban karrierje legjobb teljeítményét nyújtja, de bármely pillanatban össze tud omlani, elég csak az utolsó két meccsét megnézni. Ha ez nem lenne elég, T.J. Yeldon, és Marqise Lee játéka erősen kérdéses. Az újonc elkapó Keelan Cole az idei év egyik legkellemetesebb meglepetése, mellette viszont csak Hurns, a meglehetős csalódást keltő, szintén újonc Dede Westbrook, és Marcedes Lewis, a veterán tight end olyan célpont, akire figyelni kell.

Szerencséjükre a Bills védelmi front a hatalmas kedvenc Kyle Williams és a rusher Jerry Hughes kivételével elég szűkösen áll tehetségekkel, Shaq Lawson pedig sérültlistára került. Talán az újonc linebacker Matt Milano játékát érdemes még kiemelni, de sem a tacklegyár Preston Brown, sem Ramon Humber nem játszik különösebben jól. Ennek ellenére a DVOA rangsorban a Bills védelem a liga első felébe tartozott. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a secondary az egyik legjobb, ha nem a legjobb a ligában. Tre’Davious White az egyik legjobb újonc védő idén, talán csak Marshon Lattimore teljesít nála jobban. Mellette E.J. Gaines, Jordan Poyer és Micah Hyde nyújt legalább ilyen magas színvonalú teljesítményt. És ennek az egységnek a korelnöke Hyde a maga 27 évével.

Ha a front kivételesen összekapja magát, és megállítják a minden erejükkel futni próbáló Jaguárokat, akkor Bortles nagyon hosszú nap elé néz… A McDermott-féle védelem alapjairól részletesebben a következő linken olvashatnak: https://www.buffalorumblings.com/2017/1/12/14236950/sean-mcdermott-buffalo-bills-head-coach-4-3-defense-all-22

Amikor a Bills támad…

Ugyanez elmondható Tyrod Taylorról, a buffalói irányítóról is. A kispadról gyorsan visszakerült a kezdőbe, nem feltétlen azért, mert a franchise agytrösztjei jobban szeretnék, hanem Nathan Peterman akkora kalap szamóca volt, hogy mindenki a meccs végét várta. A Bills támadóegység szinte minden statisztikai kategóriában alsóházas, kivéve az indított játékok számában. Még egy érdekesség, amit szeretnék kiemelni: az irányítók közül Taylor az egyik legkevesebb 20+ yardos passzt engedett el százalékos arányban. Nála kevesebbet csak Jacoby Brissett, kicsivel többet Mitch Trubisky. Ez az egység lassan, de eléggé biztosan menetel a két end zone között, de képtelen befejezni a támadásait. Ennek egy része Taylor, másik része a taktikai elemek hiányossága, harmadik része a csapattársak teljesítménye. A támadófal jobb oldala a gyakorlatilag értelmezhetetlen Jordan Mills – Vladimir Ducasse duó. Cordy Glenn a szezon elején sérültlistára került, akárcsak az első számú elkapónak érkező, botrányos gyengén teljesítő Jordan Matthews. A szezon közben érkező Kelvin Benjamin hozza a tőle elvárhatót, akárcsak a tight end, Charles Clay. És ezt a mondatot mindenki úgy értelmezi, ahogy szeretné.

You can’t spell elite without Shady! Megérdemel egy külön bekezdést, szerintem MVP esélyes, nélküle talán 3 győzelmet tudtak volna felmutatni a szezonban. Talán nem kell magyarázni annak a teljesítményét, aki elsőszámú fotó, és elsőszámú célpont, és minden negyedik labdaérintése első kísérletet ér. Miközben aki próbálja előtte széthúzni a pályát… Deonte Thompson.

Akitől kell is majd egy meglepő teljesítmény, mert amíg a Jaguars futójátékba elég könnyen bele lehet kötni, a védelembe nem nagyon! Gus Bradley, a korábbi vezetőedző csak magának köszönheti, hogy ezt a gyümölcsöt nem ő szüretelheti le. Ki lehetne emelni akár 6 játékost is, de gyakorlatilag nincs olyan kategória, amiben ne lennének nemhogy Top10, de Top3. Talán két dolgot emelnék ki, ahol magukhoz képest sebezhetőek. Az egyik a másodéves Myles Jack védekezése tight endek ellen. Ha Clay hajlandó elkapni a labdát, ott lehet valamennyi keresnivalójuk, akár Nick O’Leary is villanhat egyet. Ez a meglepetés nincs is annyira kizárva, ugyanis ez a védelem, talán a rutintalanság, talán a „SWAG”, nevezzük akárminek, de hajlamos, khm, elbambulni. Ha Bilal Powell tudott futni ellened egy 70 yardosat hat pontért, akkor LeSen ’Shady’ McCoy féllábbal is megteszi. Egy ilyen figyelmetlenség eldönthet egy meccset.
Végül, de nem utolsó sorban a speciális egységekről néhány szót. Ha ezt a meccset a Bills otthonában játszanák, akkor nekik adnék egy jókora plusz pontot, a mezőnygól rúgásokban élvezett előnyük miatt. De a Jaguars visszahordója, Jaylon Mickens sokkal robbanékonyabb, és veszélyesebb játékos a posztján, mint Brandon Tate. Persze abban feleslegesen bíznak a floridai drukkerek, hogy Stephen Hauschka hibázik.

Őszinte leszek. Szerintem a Buffalo Billsnek semmi keresnivalója a rájátszásban. Igaz, a Baltimore Ravensnek se lett volna, a Los Angeles Chargers csak magának köszönheti, hogy lemaradtak. A passz elleni védekezésükön kívúl nincs olyan eleme a játékuknak, amit jónak lehetne minősíteni. Minden mást maximum elfogadhatónak.  De ők nem szoktak hibázni, nem adják el a labdákat, míg a Jags meccsenként többször is megteszi ezt a szívességet. Ha a hazaiak be tudják indítani a futójátékukat, lhet egy Westbrook reverse, vagy Bortles megtartja a labdát néhányszor, vagy egyszeráen Fournette átgázol a védőkön, és megszerzik a vezetést, akkor lehet ez a meccs sima győzelem. De szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Igazi körömrágós rájátszásmeccset látunk majd, a Jaguars stationjában rengeteg Bills szurkolóval.

Tipp: Jaguars-Bills 20-16

Tamás Mihály

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS