Wild Card beharangozó – Dallas Cowboys-Seattle Seahawks

Magyar idő szerint vasárnap 2 óra 15 perckor csap össze egymással Arlingtonban a Dallas Cowboys és a Seattle Seahawks. Mindkét csapat 10-6-os mérleggel érkezett a rájátszásba, a nyertes fél pedig a másik összecsapástól függően, Bears győzelem esetén a New Orleans Saints, Eagles siker után pedig a Los Angeles Rams otthonába látogat majd…

Dallas Cowboys

Az NFC East élén végzett a Cowboys, az utolsó forduló már tét nélkül zajlott számukra, így számos kulcsembert pihentetni tudtak. David Irving biztosan nem lesz ott a pályán, bokasérülés miatt az oldalvonal mellől fogja nézni a társait. Tavon Austin és Darian Thompson játéka is kérdéses, előbbi egész héten limitáltan edzett.

Az alapszakasz során inkonzisztens volt a dallasi támadósor, amibe belejátszottak a támadófal sérülései, illetve Dak Prescott ingadozó formája is, amelyen sokat segített az aranyáron megszerzett Amari Cooper érkezése. A 22. helyen zárt az offense, 343,8 yardot szereztek meccsenként. Elsősorban a futójáték vitte őket előre (amelyben a 10. helyen végeztek), hiszen Zeke Elliott volt a legtermékenyebb running back 2018-ban. A védelem hatékonyabban teljesített, a 7. legkevesebb yardot engedték, az ellenfelek futásait kifejezetten jól fogták meg. Amiben viszont gyengék az a harmadik kísérletek kivédekezése, a 3rd downok 42 százalékát sikerrel abszolválták az ellenfelek, ez pedig nagy esély lehet Russell Wilsonéknak.

Látszott a támadósoron a center, Travis Frederick hiánya, 56 alkalommal sackelték Prescottot a szezon során, aki idén sem tudott 4000 yard feletti teljesítményt produkálni. Nem is feltétlenül van erre szüksége, hiszen elsősorban Elliott játékára hagyatkozik az offense, nem egyszer mutatták meg hogyan is kell sikerrel végrehajtani egy stretch playt. Rod Smith vélhetően csak néhány játékra fog beállni, Elliott tehermentesítése céljából. Cooper az elsőszámú célpont, aki 1005 elkapott yarddal fejezte be az alapszakaszt. Nem jött be Allen Hurns megszerzése, így Cole Beasley a második legveszélyesebb elkapó, de nem szabad szem elől téveszteni az újonc Michael Gallupot sem, illetve a Giants elleni teljesítménye komoly lendületet adhat Blake Jarwinnak is.

A védelemben a linebackerek viszik a prímet. Jaylon Smith súlyos térdműtétje már a múlté és Leighton Vander Esch draftolása is telitalálatnak bizonyult. Ne írjuk le a sérülései miatt kevés lehetőséget kapó Sean Lee-t sem, sokat érhet még a rutinja. DeMarcus Lawrence a védőfal legveszélyesebb embere, aki idén ismét 10 sack felett zárt, de Randy Gregory is oda tud érni az ellenfél irányítójához (már ha nem követ el valamilyen szabálytalanságot). A secondary sem könnyíti meg a támadók dolgát, jól üzemel a Chidobe Awuzie-Byron Jones kettős.

Seattle Seahawks

A nyár folyamán többen is előre leírták Pete Carroll gárdáját, akinek Earl Thomas is túl korán mutatta fel a középső ujját. Az elmúlt hét mérkőzésükből hatszor nyerni tudtak, ez a lendület pedig sokat érhet a playoffban is. Náluk Tre Madden szinte biztosan nem lesz ott és a guard J.R. Sweezy játékára is csak 50% esély van.

A yardok számában a 18. helyen végzett a Seahawks offense, tehát kicsivel jobbak a texasiaknál. A passzjátékban viszont még náluk is gyengébbek, a földön viszont ők haladtak a legtöbbet a ligában. A védelemben a Legion of Boom a múlté, de így is a középmezőnyben zárt a defense. Kiegyensúlyozott alakulatról beszélünk, a futó- és a passzjáték ellen is közel azonos hatásfokkal védekeztek.

Senkinek sem kell bemutatni Russell Wilson játékát, a földön és a levegőben is életveszélyes tud lenni. A májusi draft első körében megszerezték mellé a futó Rashaad Pennyt, de egyelőre Chris Carson viszi a prímet, aki 1000 yard felett zárt az alapszakaszban. Komoly szerepe van ebben a támadófalnak is, amely nagyon sokat javult az elmúlt évek borzalmai után. Az elkapók közül Tyler Lockett volt a legveszélyesebb célpont, akinek mindössze 35 yard hiányzott a négy számjegyű álomhatárhoz. A magához képest szerényebb statisztikát hozó Doug Baldwint sem szabad leírni, ahogy David Moree-t sem, de azért látszik, hogy nem a klasszis elkapósorról híres ez a Seattle.

A védelem tackle gyára továbbra is Bobby Wagner, aki eddig minden szezonjában 100 szerelés felett zárt. Nehéz estére számíthat Dak Prescott, hiszen a szélen Frank Clark, középen pedig Jarran Reed képes bármikor sacket szerezni, mindketten 10 felett zártak. Ez különösen Reed esetében figyelemre méltó. Earl Thomas hiányában Bradley McDougald lett a ballhawk játékos a secondaryben, aki 3 interceptiont is bemutatott már.

Nemcsak a rájátszás izgalmai, hanem a matchupok miatt is izgatottan várom ezt a mérkőzést. A 4. fordulóban találkoztak már a csapatok, akkor a Seahawks tudott nyerni hazai pályán 24-13-ra. Két jól futó együttes találkozik, akiknek a védelmeik a földi támadások megállításához értenek a legjobban. Ebben a tekintetben az lehet a döntő, hogy ki tudja jobban rákényszeríteni az akaratát a másikra, valamint a labdabirtoklási idő is kiemelten fontos tényező lehet. Ezt a harmadik kísérletek dönthetik el, illetve az, hogy ki tud nagyobb meglepetéssel előállni. A mérleg azonos, nincs nagy különbség a csapatok képességeiben, ráadásul a szezon második felét is erősen zárták (úgy néz ki, hogy sikerült kihevernie a Cowboysnak a Colts elleni fiaskót). Ahogyan azt már a Podcastben is megbeszéltük ilyenkor általában a jobb irányító mellett döntünk, ő pedig Wilson, így szoros vendéggyőzelmet várok.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS