Wild Card beharangozó – Houston Texans-Indianapolis Colts

Lezárult az alapszakasz, így már csak 12 csapat reménykedhet abban, hogy február 4-én magasba emelheti a Vince Lombardi trófeát. A Wild Card kör rögtön egy AFC Dél rangadóval indul, ahol az Indianapolis Colts csap össze a Houston Texans együttesével. Az alapszakaszban kétszer találkoztak a felek, és mind a kétszer az aktuális vendégcsapat tudott diadalmaskodni 3 ponttal. A csapatok tehát jól ismerik egymást, így mindenképp egy érdekes mérkőzésre van kilátás.

A Texans csapata 3 vereséggel kezdte a szezont, ám ezután zsinórban 9 győzelmet aratva – végül 11-5-ös mérleggel – sikerült behúzniuk az AFC déli csoportját. Érdekesség, hogy ez sikersorozat a Colts otthonában kezdődött, és ellenük is szakadt meg.

Támadó oldalon két játékost érdemes kiemelni houstoni oldalról: Deshaun Watsont és DeAndre Hopkinst! Gyakorlatilag rajtuk múlik a csapat sikere, így ha a Coltsnak sikerülne őket limitálni, karnyújtásnyira kerülhetne továbbjutásuk. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, hiszen Watson zseniálisan játszott idén, 4165 yardot (26 TD / 9 INT) passzolt és 551 yardot (5 TD) futott, ami az előtte lévő támadófalat ismerve hatalmas teljesítmény. Intő jel lehet viszont, hogy a houstoni támadó játékokat sokszor csak az irányító improvizációja és Hopkins földöntúli képességei mentették meg. És ha már Hopkins: a Texans elkapója 115 elkapással és nulla (!) elejtett passzal zárta az idei alapszakaszt, ami a Colts hátsó védelmi alakzatát látva  a hazai csapat javára billentheti a mérkőzést.

Photo by Bob Levey/Getty Images

A védelembe visszatért J.J. Watt, aki Jadeveon Clowneyval kiegészülve az egész NFL egyik legfélelmetesebb duóját alkotja. A két kiváló passzsiettető nem kevesebb, mint 25 sacket szerzett idén, de az egész csapategység kitett magáért, hiszen a liga legjobbjai között található a houstoni védősor. A nyomás gyakorlásra pedig szüksége is lesz a Texansnak, hiszen Andrew Luck szenzációs formában tért vissza, az előtte levő támadófal pedig rendre megfelelő védelmet nyújtott neki. A defense-nek leginkább T.Y. Hiltont kéne hatástalanítania Luck fegyverei közül, aki a két csapat idei összecsapásain összesen 314 elkapott yardot jegyzet, és egyébként is igazi Houston-specialistának számít…

Érdekesen indult a Colts idei szezonja, Chuck Pagano távozása és a Josh McDaniels balhé után gyakorlatilag az utolsó pillanatban nevezték ki Frank Reichet vezetőedzőnek. Ráadásul abban sem lehettek biztosak a szurkolók, hogy visszatérhet-e Andrew Luck a bajnokság nyitányára, sok volt a kérdőjel a csapat háza táján. Luck azonban felgyógyult, így joggal reménykedhettek Indianapolisban, hogy jönni fognak a győzelmek, ám az 1-5-ös szezonkezdet nem volt túl biztató. Utána azonban olyan történt, amire a legelvakultabb Colts-szurkolók sem számítottak, a hátralevő 10 mérkőzésből kilencet is megnyert a csapat.

 

Támadóoldalon továbbra is az volt a kérdés, hogy sikerül-e megfelelő védelmet nyújtani az 1 éves kihagyásból visszatérő Lucknak. Nos a Ballard&Reich duó kitett magáért, hiszen a megerősített támadófal a liga egyik legjobb egysége lett, akik ráadásul a legkevesebb sacket engedték az egész NFL-ben (18-at). Jó hír a Colts szurkolóknak, hogy a kezdő center, Ryan Kelly visszatérhet nyaksérülése után, ami kulcsfontosságú lehet a futójáték eredményességét illetően. T.Y. Hilton bokasérülése után csak limitáltan edzett, ám ő is vállalni tudja a játékot, Ryan Grant azonban nem lesz hadra fogható a támadóknál. Marlon Mack személyében úgy tűnik megtalálták az első számú futót a csapatnál, Nyheim Hinesszal kiegészülve sok gondot okozhatnak a Texans védelmének. A kulcskérdés az lesz, hogy az alapszakaszban mutatott jó formáját át tudja-e menteni a Colts támadófala és megfelelő védelmet tud-e nyújtani a Watt vezette védősor ellen.

 

Photo by Bob Levey/Getty Images

A védelem teljesítménye még nagyobb meglepetés, mint a támadóké. Előzetesen a liga leggyengébb egységei közé sorolták őket, ám Matt Eberflus legénysége mindenkire rácáfolt. Sok tehetséges játékos érkezett a draftról, ám közülük is kiemelkedik Darius Leonard, aki hamar a defense vezére lett. A friss All-pro linebacker szerezte a legtöbb szerelést az egész ligában, labdaszerzésekben is jeleskedik, és az általa „vezetett” egység elmondhatja magáról azt is, hogy nem engedett 100 futott yardot egyetlen futónak sem a szezon során. A passz védekezésben azonban voltak problémák Indy-ben, ami nem jelent jót, ha az ellenfélnél játszik Hopkins, aki Keke Coutee visszatérésével sok gondot okozhat a kék-fehéreknek. A szezon végére kicsit „elfogyott” a pass rush a csikóknál, pedig a gyenge Texans fal ellen erre nagy szükség lenne, főleg a secondary gyengélkedését látva.

 

Mindent összevetve egy utolsó percig kiélezett összecsapásra van kilátás, ahol a hosszabbítás sem lenne meglepetés. Kulcsfontosságú lesz, hogy a gyenge Texans támadófal meg tudja-e védeni Watsont, illetve a Colts védelme képes lesz-e limitálni Hopkinst. A Colts oldaláról nagy kérdés, hogy mennyire fognak tudni futni a houstoni védelem ellen, ezzel is levéve a nyomást Luckról. Este 22:35-től minden kiderül, és érzésem szerint az egyik legérdekesebb rájátszás mérkőzésre van kilátás az első körben…

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS