Wild Card kör beharangozó – Falcons at Rams

Szinte egytől egyig izgalmas összecsapásokat fogunk látni az idei rájátszás első körében, amelyek közül akár ki is emelkedhet az Atlanta Falcons-Los Angeles Rams mérkőzés. Matt Ryanék többször is szenvedtek az alapszakaszban, de végül csak becsusszantak a rájátszásba és továbbra is szeretnék bebizonyítani, hogy a tavaly elveszített Super Bowl már a múlté. Sean McVay csodát tett a Rams-szel és megmutatta a szurkolóknak, hogy mennyire rossz munkát végzett Jeff Fisher. Persze a fiatal vezetőedző sem az epizódszerepért megy a rájátszásba.

Ha a Falcons támad

Az Atlanta támadóinak a nagy gyengesége az elejtett labdákban keresendő, Ryan átadásainak a 4,9%-a csusszant ki az elkapók kezei közül, ezzel pedig az ötödik legrosszabbak voltak az alapszakaszban. Az irányító labdaeladásai is megnőttek, a tavalyi 7-ről 12-re nőtt az interceptionök száma és hiába volt ebből nyolc felpattanó passz után, akkor is az ellenfél jött, így a lényegen ez sem változtat. Sorozatban hetedszer zárt Matty Ice 4.000 passzolt yard felett és ugyan a 20 TD kevésnek mondható tőle, de ezt inkább Kyle Shanahan távozásában látom. Nemcsak ő az egyetlen klasszis, a Devonta Freeman-Tevin Coleman futópárost is sok csapat elfogadná. Ugyan a héten nem tudott végig teljes erőbedobással edzeni Freeman, de úgy néz ki ott lehet a pályán. A megmentő nem meglepő módon Julio Jones lehet, aki a liga egyik legjobb elkapója. Kisujjból hozza az 1.000 yardos határt, bár azt is hozzá kell tenni, hogy volt egy-egy klasszis mérkőzése ami nagyon megdobta a statisztikáját, egyébként számtalan összecsapás akadt ahol 100 yard alatt tartották. Azért én így sem lennék nyugodt ha a csapatom ellen játszana. Mohamed Sanu személyében a pálya túloldalán is van egy veszélyes célpontja Ryannek, aki ugyan nem rendelkezik olyan űrsebességgel, mint Jones, de remekül használja ki a fizikai képességeit. A támadófalnak biztosan lesz egy hiányzója, hiszen a bal oldali guard Andy Levitre a sérültlistára került és Ben Garland lesz a helyettese.

Nagyot profitálhat ebből Aaron Donald, aki a liga egyik legjobb belső védőfalembere. A szezon előtt 3-4-es rendszerre váltott a Rams védelme, de sem a sémaváltás sem a holdout nem tudta megállítani a korábbi első körös játékost, aki 11 sackig jutott. Persze nemcsak egy emberes a los angelesi védőfal, hiszen egyre jobban megfelel az elvárásoknak Michael Brockers és Ethan Westbrooks is kezdi felvenni a ritmust. A további pass rushért elsősorban a két szélső linebacker felel, akiket szintén nem kell bemutatni a nagyérdeműnek, hiszen Robert Quinn és Connor Barwin is a földre vitt már néhány irányítót, bár nem mindig villognak. Ha valamiben, akkor a futás elleni védekezésben képes szenvedni a védelem, ez elsősorban a két linebacker, Alec Ogletree és Mark Barron felelőssége. A secondarynek is bőven lesz dolga, a cornerback feladatokat elsősorban Trumaine Johnson, Kayvon Webster és Nickell Robey-Coleman fogja megoldani. A két safety az újonc John Johnson és a ballhawk Lamarcus Joyner.

Érdekes párharcnak nézünk elébe. Nem úgy szerepeltek idén az atlantai támadók mint egy évvel korábban, elsősorban az elejtett labdákkal lehet problémájuk. Egy kulcsszituációban bemutatott drop, vagy rosszul felpattanó labda akár végzetes is lehet. Azért ne temessünk senkit, hiszen Julio Jones komoly fejtörést fog okozni a védőknek és kis kreativitással még Levitre hiányában is mutathat szép dolgokat a Falcons. Úgy érzem, hogy elsősorban a futójátéknak kell működőképesnek lennie, ha sikerül megnyitni az utat a labdahordók előtt az komoly fegyvertény lehet.

Ha a Rams támad

Sokkal jobb az idei megítélése a Rams támadóinak, néha olyan érzése volt az embernek mintha Sean McVay fogta volna a varázspálcát, suhintott vele párat és minden a helyére került. Persze mindenki tudja, hogy nem volt ilyen egyszerű dolga és komoly feladatnak tartom, hogy ennyit javított a játékon, Jared Goffról is lekerült a “bust” címszó. Sokkal jobban vigyáz a labdára, hlt passza ment az ellenfél kezébe, annyi, mint egy éve, csak akkor pontosan hét mérkőzés alatt. A legnagyobb fegyvere Todd Gurley, aki a csalódást keltő második szezonja után idén ismét begyújtotta a rakétákat és a liga egyik legjobb játékosa lett. A passzjátékban is komoly segítséget jelent, neki van a legtöbb elkapása a Ramsben. A yardok tekintetében Cooper Kupp lett a király, aki a második lett ebben a rangsorban az újoncok között. Nem találunk olyan domináns elkapót, mint Julio Jones, de az átadásokat szépen elosztják a célpontok között, hiszen Robert Woods és Sammy Watkins is (igaz ő magához képest kicsit csalódást keltő) jónak mondható statot hozott. Valószínűleg hiányozni fog Mike Thomas, de ő nem volt túl meghatározó játékos. A támadófal nagy szerzeménye Andrew Withworth volt, akin egyelőre nem fogott ki az életkora és remekül védte meg Goff vakoldalát. A futásokat és a passzokat is jobban segítette a támadófal, mint 2016-ban, a PFF-től is az átlagnál jobb értékeket kaptak.

A Falconsnak top 10 körüli védelme volt, amelyben több remek egyéni teljesítménnyel találkoztunk. Az egyik legemlékezetesebb Adrian Clayborn 6 sackje volt a Cowboys ellen, ő vitte a legtöbbször földre az ellenfél irányítóit. Persze Vic Beasley és az újonc Takk McKinley is hatékony passzsiettetésre képes. Már tavaly sem volt rossz, de idén robbant be igazán Grady Jarrett, aki mellé a holtszezonban érkezett Dontari Poe is, így komoly DT párost sikerült felépíteni Atlantában. A linebacker sorban Deion Jones lehet a döntő, a korábbi LSU játékos az emberfogásban is helytáll, bármikor képes egy-egy labda lehalászására. A cornerbackek között Desmond Trufant a legnagyobb király, de az értékelések alapján Robert Alfordnak sem volt rossz éve. A leghátsó vonalban Keanu Nealen és Ricardo Allenen kell átjutnia a védelemnek.

A Rams labdabirtoklásakor is komoly csatára számítok, érdekes lesz megfigyelni, hogy hogyan próbálják meg kivenni a játékból Gurley-t. Komoly tényező lehet Deion Jones sebessége és az is, hogy a két defensive tackle milyen mértékben tudja benyomni a fal közepét. Nem hiszem, hogy négy negyed át hibátlanul lehet őrizni a célpontokat, vélhetően keresni fogja a hazai csapat azokat a matchupokat amelyek kedvezőek lehetnek a számukra.

Jó képességű csapatok feszülnek egymásnak, akiknek a keretében több klasszist is találunk, de mindkét állományban akadnak hiányosságok is. Véleményem szerintem nem ez lesz a döntő, hanem a mentális tényező fogja a mérleget valamelyik irányba billenteni. Az elmúlt időszakban rendre elbukott a rájátszásban a Falcons, a legutóbbi Super Bowl pedig feltette az i-re a pontot. A nagy kérdés, hogy mennyi idő alatt lehet kiheverni egy ilyen vereséget, persze láttunk már olyat a sportok történetében, hogy egy év is elég volt erre. A várakozásokon felül teljesít a Rams, abszolút beváltak a holtszezonban hozott döntéseik. Sean McVay a fiatal kora ellenére remekül irányítja a csapatát, ráadásul megfelelő szakemberekkel is vette körül magát. Minden a tervei szerint alakult, de ahogy az élet szinte minden területén, úgy az NFL-ben is előbb-utóbb meg kell fizetni a tanulópénzt. Hogy ez mikor következik be? Azt nem tudhatjuk előre, de a rájátszás más kávéház az alapszakaszhoz képest.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS