Zach Miller sérüléséről

Mindenki értesült Zach Miller horrorisztikus sérüléséről. A játékos bal térde ment szét és a mérkőzés után nem sokkal meg is kellett  őtműteni, mert a lábának az egészsége is veszélyben forgott és az amputáció is szóba került. A Chargers egy korábbi orvosa, David Chao számos NFL sérüléssel foglalkozik és próbálja megjósolni a kimenetelüket, így most az ő gondolatait fogom megosztani Veletek.

Olyan szinten elmozdult Miller térde a helyéről, hogy az artéria is elszakadt, ami szinte azonnali beavatkozást igényelt. A fő problémának az bizonyult, hogy ez az artéria biztosítja a láb alsóbb részének a vérellátását. Leginkább úgy lehet leírni ennek az elszakadását, mintha egy szigetre egyetlen híd vezetne ki és azt lerombolnák. Néhány óra alatt vissza kell állítani a vérellátást, különben elveszthetik az izmok a funkciójukat ami valóban a láb amputációjához vezethet. Szerencsére a Bears és a Saints orvosi stábja hamar felfedezte a problémát, a játékos azonnal kórházba került és a beavatkozást is el tudták végezni, szóval a legfontosabb kérdésre választ kaptunk és megmentették Miller lábát.

Persze ezzel nem ért véget a műtétek sorozata. A jelenlegi beavatkozás után fémrudakat kell majd beépíteni a térbe, hogy ideiglenesen stabilizálják a testrészt. Ezeket az első ortopéd műtétnél lehet majd eltávolítani. Legalább 3 térdszalag elszakadt, így több alkalommal is kés alá kell majd feküdnie Millernek. Később bőrátültetésre is szükség lehet. Az is könnyen elképzelhető, hogy az idegpályák sem maradtak épek.

Sajnos számos hasonlóan súlyos sérülést láthattunk már a futball világában. Jaylon Smith az utolsó egyetemi mérkőzésén szenvedett idegsérülést és ugyan vissza tudott térni, de teljesen egészségesen vélhetően előrébb tartana. 1994-ben a Raiders fullback Napoleon McCallum sérült meg hasonlóan és nem tudott már visszatérni. Vélhetően Marcus Lattimore-t sem felejti el senki, akit korszakos tehetségnek tartottak a futók között és ugyan draftolta a 49ers, de a pályán nem láthattuk már. Zach Miller sem fog már visszatérni, de sokkal fontosabb, hogy a lábát sikerült megmenteni és a focin kívül továbbra is egészséges életet élhet.

Facebook
Twitter
Email értesítés
RSS